Stolojan aprinde fitilul lui Basescu (Opinii)

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 23:04
7789 citiri
Stolojan aprinde fitilul lui Basescu (Opinii)
Foto: ghimpele.ro

Conform principiului "nimic nu e ce pare a fi", recentele declaratii ale europarlamentarului Theodor Stolojan nu trebuie sa surprinda. Fostul prim-ministru din perioada de dupa caderea guvernului Roman ('91-'92), intr-un arc peste timp, il ataca direct pe omologul sau de azi, Victor Ponta.

Nu cred ca pe Stlojan il deranjeaza incuscrirea valorilor liberale cu directivele stangii politice reprezentate de social-democratie. Sa nu uitam ca el insusi a practicat combinarea antinatura, sustinandu-l in 1996 pe Ion Iliescu la prezidentiale. Nimic nou, deoarece economistul de stat al anilor 1972- 1989, si dupa, a trecut prin PCR si FSN.

Alianta de mai tarziu, D.A. (2003), in care PD-ul lui Traian Basescu numai de dreapta n-a fost, vine ca o confirmare. Amestecul doctrinar de circumstanta se utilizeaza suficient de eficace pentru a se mai tine cont de hotare distinct delimitate politic.

Revenind, spuneam ca Theodor Stolojan il eticheteaza pe Ponta, in ipoteza unei eventuale delegari a acestuia la Bruxelles, in vederea participarii la discutiile pe tema perspectivei financiare 2014- 2020, ca fiindu-i inferior lui Traian Basescu. Din punctele de vedere ale "credibilitatii si calificarii", la care adauga bonusul negativ "suspiciune de plagiat".

Sunt opiniile d-sale. Ar fi de evaluat primele doua criterii expuse. Daca ne referim la credibilitate, presedintele are avantajul experientei luptelor de "gherila", din care a iesit cand victorios, cand sifonat. Un batailleur de cursa lunga capata notorietate printre meseriasii straini harsiti intr-ale politicii.

Apoi, punctul comun de convergenta cu greii PPE, cei ce i-au fost pavaza la cumpana numita referendum, constituie un important atu in maneca lui Traian Basescu. Insa, la capitolul "calificare" este de discutat. Nici actualul premier, nici presedintele nu exceleaza in materia pura a problemelor de natura economica.

Pentru ca despre asta va fi vorba in capitala Europei unite. In cele din urma, cetateanului din multime ii va fi perfect egal cine va pleca la Bruxelles. Cum la fel i-a fost si la termenul anterior al disputei legitimitatii reprezentarii Romaniei, cand putin a lipsit ca doua avioane VIP sa decoleze de la Bucuresti spre acelasi aeroport.

Mai condimentate par confruntarile politice interne, acolo unde a inceput deja sa se dea drumul la caini. Bunaoara, Theodor Stolojan a lansat vorbe de sfada si catre celalalt lider USL, Crin Antonescu, acuzandu-l de fuga rusinoasa sub umbrela teleormaneana a lui Dragnea, pentru a evita situatia jenanta a obtinerii mandatului de senator prin redistribuire. Asa cum s-a intamplat la precedentele alegeri.

Daca lui Ponta i-a amintit de furt prin copiere, liderului liberal i-a reprosat chiulul in forma continuata din Parlament si circumscriptii electorale. Discursul acid-strepezitor emis de catre Stolojan nu putea ramane fara replica. Ea a venit prompt si in acelasi registru demolator.

Liberalii i-au "cusut" la reverul vestonului o emblema pe care scrie "securist al regimului Basescu, om care n-a fost validat niciodata de electorat prin vreun vot uninominal". Mai mult, i se imputa ca "a abandonat batalii politice importante, cum ar fi cea pentru presedintie si nu si-a asumat responsabilitati politice publice, renuntand la mandatul de premier incredintat", se arata intr-un comunicat al PNL.

Aluziile se refera la octombrie 2004, in care s-a produs celebra efuziune lacrimogena a lui Traian Basescu, respectiv decembrie 2008.

Asadar, campania electorala a inceput in forta, cu "carele blindate" de natura liberala aflate in stare de beligeranta. Unul din ele poarta pe turela "holograma politicii romanesti utilizata din cand in cand de cei care o controleaza" (Stolojan). De cealalta parte, lunetistul cu grad mare de absenteism in teatrul de operatiuni legislative, caruia i s-a asociat prim-socialistul democrat, copiator de drept... la tinta.

Traian Basescu se gaseste in prepeleacul de observator. Curand se va afla, potrivit previziunilor altui Theodor (Paleologu), intr-un "the worst case scenario" (cel mai rau scenariu posibil - n.red), daca USL ia peste 50% din mandate. Atunci va avea de ales intre umilinta acceptarii de a-l numi pe Ponta premier sau reactia unui refuz ce ii poate declansa un nou proces de suspendare.

Pana atunci, fitilul cu miros de praf de pusca a fost aprins. Prin incredintare (in)directa. Procedeu de care un gambler politic care se respecta, asa cum este actualul presedinte, nu poate fi strain.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Stolojan declaratii Ponta, #Stolojan declaratii Antonescu, #Stolojan alegeri 2012 , #europarlamentar