Stolojan, dezvaluiri despre dosarul Dunarea: Numele importante au fost curatate

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 10:31
6371 citiri
Stolojan, dezvaluiri despre dosarul Dunarea: Numele importante au fost curatate
Foto: Digi24

Theodor Stolojan a declarat, sambata seara, ca, in ceea ce priveste desecretizarea dosarului "Dunarea", nu se asteapta la niciun fel de surprize pentru ca numele importante au fost "curatate".

"Au trecut 24 de ani aproape, da? Daca era ceva de curatat, s-a curatat in aceasta arhiva. Documentele care puteau incrimina anumite persoane au fost curatate. Nu ma astept la mari surprize la deschiderea acestei arhive. Cred ca ar fi trebuit facuta imediat, deschiderea ei imediata. Au trecut prea multi ani ca cei care stiu ca ar putea sa pateasca ceva ca urmare a unor documente incriminatoare sa nu le fi curatat la timp", a spus Theodor Stolojan, la Digi24.

Basescu: Arhiva Dunarea va fi desecretizata. Arhivele Crescent nu sunt in Romania (Video)

Euraparlamentarul PDL, care inainte de '89 a ocupat functii importante in cadrul Ministerului de Finante si la Contabilitatea Bugetului Statului, a povestit ca intreprinderea Dunarea era folosita pentru a se ocupa de "exporturi speciale".

"Aceasta intreprindere de comert extern, care era controlata de Securitate, se ocupa cu foarte multe operatiuni speciale care nu erau transparente, care nu se raportau in sistemul ministerelor. Existau niste raportari, dar netransparente, niste cifre globale. Nimeni, de exemplu din Ministerul de Finante, nu avea acces la asemenea date. E important sa vedem ce fel de operatiuni s-au facut si cum s-au derulat in momentul in care aceasta intreprindere facea actiuni normale de comert exterior, iar in momentul in care se ocupa de exporturi speciale era complet in afara oricarui control al administratiei civile.

Eram atunci la Ministerul de Finante. Noi nu am avut de lucru cu aceasta intreprindere decat cand ea facea operatiuni normale de comert extern, nu speciale. La un moment dat, fostul secretar general al PCR (Nicolae Ceausescu - n. red.) spunea ca daca ar avea mai multe intreprinderi ca Dunarea ar fi formidabil. Erau multe operatiuni care nu puteau fi facute pe caile normale", si-a amintit Theodor Stolojan.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri seara, ca a initiat o hotarare in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, privind desecretizarea ultimei parti a arhivei Dunarea Operativ.

Bogatii Romaniei de acum lucrau in comert exterior in comunism

Europarlamentarul PDL a declarat ca multi dintre bogatii de acum ai Romaniei au lucrat initial in comert exterior.

"Cei care au lucrat intr-un numar de maxim 40-45 de intreprinderi de comert exterior, cat avea Romania pentru ca era monopol de stat, erau oameni poate dintre cei mai pregatiti cati au existat in Romania in domeniul financiar. Azi, omul cel mai bogat din Romania provine dintr-o intrepridere de comert exterior: Ioan Nicolae.

Domnul Voiculescu, la fel. A lucrat intr-o intreprindere de comert exterior inainte de a ajunge la Crescent. Domnul Catarama la fel. Deci sunt foarte multi dintre cei care azi au reusit in tranzitie care provin din aceste interprinderi de comert exterior pentru ca au avut si o forta de munca calificata in asemenea operatiuni", a mai spus acesta.

In ceea ce priveste trecutul sau din era comunista, Theodor Stolojan a mai spus, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca desi stie ca a avut un dosar la Securitate, nu a vrut niciodata sa il vada. Europarlamentarul PDL a marturisit ca nu vrea sa stie cine "l-a turnat".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Stolojan dezvaluiri Dunarea, #Stolojan dosar Dunarea curatat, #desecretizare dosar Dunarea , #europarlamentar