Credite in franci: Stolojan il acuza de ministrul de Finante de "aroganta incredibila"

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 11:07
4382 citiri
Credite in franci: Stolojan il acuza de ministrul de Finante de "aroganta incredibila"
Foto: PlusFinancials.com

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan a declarat, luni, ca discursul ministrului Finantelor, Darius Valcov, despre romanii cu credite in franci elvetieni "a fost de o aroganta incredibila".

Fostul prim-ministru declara ca "solutia nu poate fi decat individuala", dar daca bancile nu relaxeaza conditiile, Guvernul si BNR trebuie sa gaseasca o solutie colectiva.

Theodor Stolojan considera ca "solutia nu poate fi decat individuala, cu o singura conditie, insa: ca bancile sa inteleaga ca trebuie sa creeze realmente o relaxare pentru debitori, care nu inseamna prelungirea in timp a ratelor, cu aceeasi dobanda".

"Bancile trebuie sa accepte ca au o responsabilitate in ceea ce s-a intamplat in Romania si, prin urmare, cu ocazia discutarii individuale a fiecarui contract, sa reduca dobanda, sa gaseasca alte forme in care si banca sa suporte o parte din influentele astea negative", a explicat Stolojan.

Intrebat daca bancile pot fi obligate sa faca acest lucru, europarlamentarul a raspuns: "Bancile trebuie sa inteleaga, pentru ca au o mare responsabilitate, in momentul in care au acceptat sa indemne persoane neinformate financiar, fara educatie financiara, sa ia credite in franci elvetieni.

Daca bancile nu vor intelege acest lucru, atunci trebuie gasita si o solutie colectiva, pe cale legala, asa cum s-a intamplat si in alte tari".

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

De asemenea, el a criticat discursul de vineri al ministrului de Finante, Darius Valcov: "Mie mi s-a parut discursul ministrului Finantelor de o aroganta incredibila, adica nu avem 150 de mii, avem 75 de mii (de oameni cu credite in franci elvetieni-n.red.). Aici discutam de regula de familii, nu discutam de un individ sau altul, discutam de familii care au luat credite pentru a-si asigura o locuinta. Deci, sunt situatii sociale deosebite care se creeaza".

Citeste mai departe despre Stolojan, despre creditele in franci elvetieni: Trebuie o solutie colectiva, daca bancile nu relaxeaza conditiile pentru debitori pe RFI Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Stolojan romani credite franci, #Stolojan critici Valcov, #Stolojan credite franci , #europarlamentar