Theodor Paleologu: Nu sunt raul cel mic! "Cumintenia Pamantului" trebuia cumparata pur si simplu Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 07:08
11691 citiri
Theodor Paleologu: Nu sunt raul cel mic! "Cumintenia Pamantului" trebuia cumparata pur si simplu Interviu video
Foto: Arhiva Ziare.com

M-as simti dezonorat sa fiu votat pentru ca sunt raul mai mic decat celelalte. Nu e mare scofala sa fii un rau mai mic decat partidele in competitie acum. Vreau ca oamenii sa ma voteze pentru ca adera la ce spun eu, afirma Theodor Paleologu, candidat independent in Bucuresti pentru Camera Deputatilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Theodor Palelologu a explicat care sunt obiectivele sale principale pentru acest mandat: "Care e scopul educatiei? Raspunsul meu e ca educatia are doua scopuri: sa formeze autonomia intelectuala, morala, profesionala a persoanei si sa formeze bunii cetateni. Invatamantul romanesc sta post la ambele capitole. Chiar daca vom baga o gramada de bani in educatie, daca scopurile nu sunt definite clar, rezultatul tot prost va fi."

Theodor Palelologu a comentat si campania pentru Cumintenia Pamantului: "sunt de acord cu pretul, insa vrand sa faca lucrurile prea repede, ministrul Culturii nu a cerut o evaluare scrisa de la un specialist serios. Acesta s-a pronuntat, dar nu exista evaluarea scrisa, ceea ce este o eroare procedurala".

De ce candidati?

Din mai multe motive. Unul e de ordin filosofic, care tine de unitatea dintre ceea ce spun si ceea ce fac. Multi dintre autorii pe care ii explic in cursurile mele recomanda implicarea in treburile cetatii. Atunci cand poti, ai datoria sa faci ceva pentru ceilalti.

O alta motivatie tine de familie. Am eu in cap de mic "goanga" ca barbatii din familia noastra au facut toti politica de cateva secole incoace. Nu vreau sa fiu eu veriga slaba.

Si mai e vorba despre cauzele pentru care lupt de cand am intrat in politica: patrimoniul, in special cel urban, zonele protejate, monumentele istorice. In plus, in materie de educatie aduc expertiza.

In plus, am fost exclus din PNL, romaneste, ilegal, abuziv, dar nu pana la capat, pentru ca am avut dreptate in privinta alegerilor locale. Si cand ai dreptate nu trebuie sa te dai la o parte.

Eu sunt un liberal conservator, radical as spune, pentru ca in viziunea mea Romania sufera in primul rand de suprareglementare. Iar filosofia mea politica se rezuma asa: minimum necesar de reglementari, maximum posibil de libertate economica. Fiind singur, nu am cum sa propun solutii pentru toate problemele societatii romanesti.

Dar a face politica adevarata presupune forta unui partid. Ce credeti ca puteti rezolva de unul singur?

Adevarul paradoxal e ca acum sunt mai putin singur decar eram in PNL si PDL, unde eram un izolat, ca nuca in perete. Acum sunt cu mult mai multi oameni alaturi de mine. In activitatea parlamentara voi sti sa-mi gasesc aliati - oameni mai seriosi din PNL si mai exista o fractiune de dreapta din USR. Pe anumite subiecte, cum e protectia patrimoniului, si cei de stanga din USR pot fi parteneri.

De ce nu ati intrat in USR?

E din ambele parti multa reticenta. Ei au avut strategia de a arata numai oameni care nu au avut functii, fiind sprijiniti de un partid. Incep tot felul de discutii ca la tehnocrati, intre care unii sunt politicieni care nu au reusit sa fie alesi, ca altceva nu vad ce i-ar califica.

Inteleg strategia, desi multa lume voteaza experienta, nu noul absolut. Sunt oameni despre care nu stii absolut nimic. Pe mine ma cheama Paleologu, "paleo" inseamna vechi, deci om nou nu am cum sa fiu.

Eu am avut reticenta in ceea ce priveste neclaritatea de doctrina. Un partid care face politica nationala e nevoie de o minima busola ideologica. Oamenii nu voteaza ideologii, dar partidul are nevoie de o gandire coerenta, pentru a vota idei si solutii. Degringolada PNL vine tot din lipsa de busola ideologica. Si PDL s-a dus pe apa Sambetei din cauza lipsei acestei busole. La asta se refera afirmatia mea despre "pleasca".

La USR lipsa busolei a dus la cooptarea unor oameni mai la stanga decat PSD, aproape de extrema stanga. In USR va aparea o problema cand vor veni proiecte de lege si va trebui sa voteze fiecare in functie de valorile proprii. Era de dorit ca USR sa nu o ia asa puternic spre stanga si sa formalizam o colaborare care exista deja alaturi de Nicusor Dan. Cu Clotilde Armand ma inteleg foarte bine, dar ea e destul de izolata in propriul partid.

Care sunt reusitele dvs ca parlamentar in cele doua mandate?

Sunt reusite ca ministru, chestiuni concrete: Teatrul National Iasi, Biblioteca Nationala din Bucuresti, Muzeul Kogalniceanu din Iasi, am impins proiectul TNB, am impiedicat o sumedenie de distrugeri. Am oprit niste hotii, de exemplu, la Muzeul National de Istorie, unul dintre motivele pentru care cred ca am fost marginalizat in PDL. A fost legea managementului institutiilor de cultura, un progres notabil la vremea respectiva.

Si e munca in comisie, unde e cea mai importanta parte a muncii unui parlamentar. Vorbitul in plen e doar de vitrina, la momentul acela lucrurile sunt deja decise. Pot sa spun ca in Comisia de Cultura sunt unul dintre membrii a carui voce conteaza.

Ce va propuneti pentru viitorul mandat, care sunt principalele proiecte?

Sunt trei domenii: educatie, cultura si diplomatie.

In privinta culturii, ar fi niste modificari de detaliu la legea patrimoniului. Vreau sa introduc doua lucruri: exproprierea monumentelor istorice si a caselor din zone protejate in caz ca proprietarul le distruge intentionat si nu le intretine, cum e cazul casei Miclescu de pe Kiseleff.

Legea spune ca exproprierea poate fi facuta de autoritatea locala, eu vreau sa extindem dreptul Guvernului de a expropria nu numai pentru monumentele de importanta nationala, ci si pentru cele de importanta locala si pentru casele din zone protejate.

Si mai e vorba de necesitatea acordului vecinilor pentru a construi ceva in zonele protejate. Legea actuala lasa loc pentru abuzuri.

Si vecinii pot sa fie abuzivi.

Da, dar daca vecinul demoleaza casa de la 1900 si construieste un bloc, imi face rau, imi ameninta proprietatea. Dar trebuie bine analizate toate consecintele si aspectele.

Educatia?

Foarte putina lume spune esentialul: care e scopul educatiei? Raspunsul meu e ca educatia are doua scopuri: sa formeze autonomia intelectuala, morala, profesionala a persoanei si sa formeze bunii cetateni. Invatamantul romanesc sta prost la ambele capitole. Chiar daca vom baga o gramada de bani in educatie, daca scopurile nu sunt definite clar, rezultatul tot prost va fi.

Si credeti ca o simpla redefinire rezolva problemele?

Din ea decurg toate. Nu sunt jocuri de cuvinte. Din scopul Educatiei decurge o serie intreaga de lucruri, o alta abordare in formarea profesorilor, in ceea ce astepti de la elevi. Sa gandeasca cu capul lor.

A avut loc recent faimosul concurus pentru directorii de scoli, o idee excelenta, compromisa total din lipsa claritatii de gandire, care ma mira de la un om pe care il respect foarte mult. Nu poti selecta directorii de scoli prin test grila. E o imbecilitate, pentru ca el nu iti spune nimic despre autonomia intelectuala a persoanei testate, despre capacitatile sale manageriale.

La fel la admitere in Ministerul de Externe e un test grila. Ce iti spune el despre capacitatile diplomatice ale candidatului?

Lipsa definitiei a impiedicat de 26 de ani reformarea programelor scolare?

Da, evident ca da. Daca nu gandesti clar, nu poti avea rezultate. Intrebarea de baza e scopul Educatiei. Angajatii, functionarii romani, daca nu le spui ce sa faca, nu au initiativa. Nu au fost invatati din scoala sa aiba autonomie.

Mai e ceva, cred ca sunt prea multe reglementari care sufoca initiativa independenta, noi avem nevoie de competitie. Eu cred ca singura solutie este competitia onesta intre scolile de stat si private, nu monopolul. Ea presupune o finantare privata a scolilor private. Totodata militez pentru egalitate intre bacalaureatul national si cel international.

Actualul corp profesoral, asa cum este el, platit prost si demotivat, poate indeplini scopul redefinit al educatiei?

Eu fac treaba mea, pe tarlaua mea, am o scoala la mine acasa, incerc sa am relatii cat mai stranse cu liceele bune, incerc sa deschid Casa Paleologu pentru cadrele didactice care vad in invatamant o profesie nobila. Ar fi bine sa mai faca treaba si altii pe tarlaua lor.

Daca ar fi mai multa libertate in privinta initiativelor independente sunt convins ca ar aparea si alte persoane.

Invatamantul privat este restrictiv din punct de vedere financiar pentru multi romani.

Nu trebuie sa fie restrictiv. Eu am fost intr-un liceu catolic de elita in Franta si nu am platit asa mult. In Romania e mai scump decat in Franta sau Danemarca, unde a studiat baiatul meu. In Romania ar fi fost de 5 ori mai scump. Educatia de calitate vreau sa fie accesibila mai multor oameni.

E adevarat ca tot ce am spus se aplica doar mediului urban, in cel rural sau in orasele defavorizate problema e mult mai dramatica si pentru ea nu am o solutie. Nu am raspuns la toate.

Cum ati vazut dvs campania pentru Cumintentia Pamantului si rezultatul ei?

Ministrul Alexandrescu are meritul de a fi vrut sa faca ceva cat mai repede si a negociat direct cu proprietarii lucrarii lui Brancusi, ca sa nu mai plateasca si comisioane pentru Art Mark, deci pentru a reduce costurile. 11 milioane pentru Cumintenia Pamantului e un pret excelent pentru ca aceasta lucrare valoreaza de la 30 de milioane in sus pe piata internationala.

Exista o evaluare la 5 milioane din vremea Guvernului Ponta.

Aceea e o comicarie. E comic ca au semnat asa ceva niste oameni care continua sa se uite la ei insisi in oglinda. Aceea a fost o evaluare facuta intr-o optica de extorsiune care nu avea cum sa duca la nimic, pentru ca proprietarul a spus ca nu o vinde.

Si ce putea face cu ea, cat timp nu avea dreptul sa o scoata din tara?

Ba da, poate, dand-o in custodia unor muzee care sa o expuna. Nu poate fi vanduta in afara tarii, dar poate parasi temporar teritoriul tarii.

Si muzeele respective ar plati proprietarului pentru aceasta custodie?

Sigur ca da. Deci proprietarii nu au de ce sa se grabeasca sa o vanda. Este o valoare sigura. Deci sunt de acord cu pretul, insa vrand sa faca lucrurile prea repede, ministrul Culturii nu a cerut o evaluare scrisa de la un specialist serios. Acesta s-a pronuntat, dar nu exista evaluarea scrisa, ceea ce este o eroare procedurala.

In privinta campaniei, pe mine nu ma convinge deloc formula "Brancusi e al meu", e al nostru. Brancusi e universal. Am sustinut totusi campania.

Mai e un lucru, dna ministru Suteu in mod evident nu a fost interesata de subiect.

Dar era un subiect de care premierul insusi si-a legat numele.

Premierul a fost mai preocupat de subiect decat ministrul Culturii. Altele erau prioritatile dnei Suteu.

Puneti esecul pe seama proastei campanii sau este un semn ca romanii nu prea sunt interesati de cultura?

Romanii nu dau bani pentru ceva de interes colectiv. Exista o devalorizare totala a dimensiunii comunitare. Comunismul a agravat aceasta atitudine care tine de mentalitatea romaneasca. In al doilea rand e vorba de o lipsa de pedagogie.

Era mai bine sa o fi cumparat pur si simplu, fara subscriptie, dar asigurandu-se ca hartiile sunt in regula.

Ce procent va trebuie ca sa intrati in Parlament?

3,5 %, ceea ce cred ca e fezabil. Sunt destui intelectuali in Bucuresti, iubitori de cultura, preocupati de calitatea educatiei, de patrimoniu. E o plaja destul de larga.

Pe ce electorat mizati?

Pe mai multe categorii. Evident ca sunt destul de multi simpatizanti PNL care recunosc in Paleologu adevaratul candidat liberal din Bucuresti. Ma si ajuta lista PNL pentru Camera Deputatilor, mai cu seama de la locul 4 in jos. Mi se pare normal ca un om cu convingeri liberale sa voteze Paleologu, nu lista facuta de dna Gorghiu pentru Bucuresti.

E si o categorie de "salvationisti" de dreapta care nu agreeaza ultrastangismul unor candidati USR din tara, care nu vor ca votul lor de dreapta sa fie utilizat pentru politici de stanga. Deci votul pentru Paleologu e util si pentru simpatizantii USR.

Apoi sunt alte categorii, monarhisti, conservatori. Eu sunt un conservator moderat, am luat pozitii pe multe subiecte, oamenii stiu bilantul meu de vot in Parlament. Mizez mai ales pe votul celor interesati si informati.

Eu nu recurg la argumentul raului cel mai mic. M-as simti dezonorat sa fiu votat, pentru ca sunt raul mai mic decat celelalte. Nu e mare scofala sa fii un rau mai mic decat partidele in competitie acum. Vreau ca oamenii sa ma voteze pentru ca adera la ce spun eu.

Sunt voturi mai putin transparente, cele privind imunitatile. Cum ati votat in aceste situatii?

Ca regula generala, am votat ce a cerut Ministerul Public, cu o exceptie cand nu am fost convins de a doua solicitare, ma refer la cazul Borbely. Ba nu, gresesc, am votat si atunci in sensul dorit de Ministerul Public, dar m-am simtit inconfortabil pentru ca nu erau elemente noi.

Deci intotdeauna ati votat cererile venite din partea Ministerului Public?

In unele cazuri, am votat retinerea si nu arestarea preventiva.

La dna Udrea?

La dna Udrea am votat in sensul dorit de Ministerul Public.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Theodor Paleologu candidat alegeri 2016 , #stiri Theodor Paleologu