Theodor Paleologu: Eminescu ar fi fost disperat de Romania actuala - interviu

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 17:05
3603 citiri
Theodor Paleologu: Eminescu ar fi fost disperat de Romania actuala - interviu

Destinul lui Theodor Paleologu, "omul cu nume de strada", l-a pus de mic fata in fata cu intelectualii de marca ai Romaniei, de la Steinhardt, la Noica. Fost ministru si ambasador, Theodor Paleologu are o viziune de ansamblu asupra renasterii Bucurestilor.

"Motivul pentru care am intrat in politica este legat de patrimoniul bucurestean", spune Theodor Paleologu, in interviul acordat Business24.

Iesirea din comunism s-a facut, in Romania, la stanga nu la dreapta, precum in Polonia, Cehia sau Ungaria. Care sunt urmarile acestei evolutii si cum s-au impregnat in mentalul colectiv perioada si comportamentul liderilor de dupa Revolutie?

Cred ca a fost catastrofal acest lucru, ca nu am facut ce trebuia imediat dupa caderea comunismului.

In multe locuri, in Europa de Est, iesirea din comunism n-a fost atat de usoara. Sunt si unele exemple de succes in ceea ce priveste iesirea din comunism, dar Romania sigur nu este in aceasta categorie. Am pierdut foarte mult timp, fara indoiala.

Nu vreau sa reiau vechile dispute din anii '90, cand Ion Iliescu si Vacaroiu erau detestati, insa dincolo de calitatile lor personale incontestabile, acea perioada, dupa mine, a fost compusa din ani pierduti in care ne-am intors inapoi fata de ce obtinusem.

De aceea, si alternanta de dreapta a fost cam nereusita. Am pierdut foarte mult timp, foarte multe ocazii. Fara indoiala, marea problema era ca in Romania nu se constituise un nucleu suficient de consistent de oameni cu viziune coerenta de dreapta, care sa puna in practica masurile de care erau nevoie.

Ma gandesc la Cehia, in care tandemul Vaclav Havel - Vaclav Klaus a fost extraordinar. Ei nu se intelegeau mereu foarte bine, insa cred ca viziunea economica a lui Klaus a fost cea corecta.

Mai in gluma, mai in serios, ati spus la un moment dat ca Eminescu ar fi emigrat, daca ar fi trait astazi. De ce considerati asta?

Sa fim onesti cu noi insine. Nimic din Romania actuala nu i-ar fi placut lui Eminescu, totul este in cotradictie cu valorile lui, idealurile lui, convingerile lui.

El nu era un democrat, considera ca democratia este nociva pentru un popor. Viziunea lui despre societate era eminamente ierarhica. O scrie in nenumarate randuri in articolele lui de presa. Era un adept al votului cenzitar, al marii proprietati.

Ce s-a intamplat cu marea proprietate, incepand cu reforma lui Bratianu de dupa Primul Razboi Mondial si terminand cu retrocedarile de dupa 89, nu i-ar fi placut deloc.

Nu in ultimul rand, era profund monarhist, un critic al republicanismului si nu i-ar fi placut republica romana facuta cadou de Stalin in '47 si mai cu seama toata ciulamaua asta politica de acum. Nu stiu daca ar fi emigrat neaparat, poate ca s-ar fi retras intr-un locsor la tara, sa-si scrie poezii, disperat de ce vede. Sunt convins ca Eminescu ar fi fost disperat sa vada Romania, asa cum este acum.

Citeste mai multe despre Theodor Paleologu: Eminescu ar fi fost disperat de Romania actuala pe Business24.ro.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Theodor Paleologu Eminescu Romania, #Theodor Paleologu comunism Revolutie , #ambasador