Paleologu: Femeile nu supravietuiesc in politica din cauza badaraniei barbatilor

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 17:54 2366 citiri
Foto: Gandul

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat joi, intr-o dezbatere de ISP, ca femeile au sanse mici sa supravietuiasca in politica din cauza badaraniei barbatilor, in timp ce constitutionalistul Ioan Stanomir a subliniat la randu-i o tendinta din discursul public de a degrada femeile.

Subiectul implicarii femeilor in politica a fost deschis de catre Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, care, in discutia privind oportunitatea alegerilor primare in partide, s-a pronuntat pentru stabilirea prin lege a unei norme de reprezentare a femeilor pe listele cu candidati ale partidelor, dupa modelul francez.

Acest punct de vedere a fost primit cu rezerve de catre deputatul PDL Theodor Paleologu care a atras atentia ca partidele politice din Franta prefera sa plateasca amenzi decat sa dea femeilor acea reprezentare proportionala.

In plus, sustine Paleologu, care este deputat PDL, standardele scazute de comportament ale politicienilor romani fac dificila prezenta unei femei pe scena politica. "Politicianul roman e atat de badaran, incat e foarte greu pentru o femeie sa supravietuiasca. De altfel stiti, ca frecventam acelasi medii si stiti cum se vorbeste intre oamenii politici romani. Te iei cu mainile de cap! Si mie imi este greu, daramite unei femei. Macar eu am organul ala de care oamenii astia vorbesc intr-una. Bine, sunt unele femei care incep sa creada ca au si ele si folosesc aceleasi expresii", a spus Paleologu.

Cioroianu se bucura ca sunt multe femei

Liberalul Adrian Cioroianu a punctat si el lipsa unei anumite decente respectiv la subiectul reprezentarii femeilor. "Exista un grav dezechilibru in ce priveste minima decenta intelectuala. Si asta ii cuprinde pe barbati si pe femei deopotriva. Nu sunt impotriva reprezentarii femeilor. Faptul ca sunt 52 de procente de femei in tara... Sunt unul din cei care se bucura cel mai mult de acest lucru", a spus Cioroianu, starnind amuzamentul asistentei.

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a apreciat ca, inainte de a vorbi de reglementari legale in acest domeniu, este nevoie de o schimbare la nivelul mentalitatilor in ceea ce priveste implicarea politica a femeilor. "Inainte de a vorbi de impunerea unei legislatii, trebuie sa impunem o valoare-demnitatea umana.

Orice om politic care isi trateaza semenii ca pe obiecte si o face de pe un piedestal nejustificat, trebuie eliminat din politica. Cu atat mai mult cu cat acest discurs pe care il observ in medii foarte variate are o tendinta evidenta de a degrada femeile. Nesimtirea, ca sa fiu explicit, este bine impartita pe genuri", a spus Stanomir.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News