Paleologu, despre buget: Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 09:51
1597 citiri
Paleologu, despre buget: Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii
Foto: Arhiva (Antena3)

Deputatul democrat-liberal Theodor Paleologu a declarat ca proiectul de buget pentru anul 2012 "echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii", pentru ca este extrem de mic.

"Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lenta. Cum vorbim de eutanasierea cainilor, am putea vorbi si de eutanasierea culturii. Realist vorbind, ar trebui sa aiba 0,40% din PIB, pentru ca sigur, in Franta e 1%, in Cehia e 0,7%, in Austria e tot asa, un procentaj foarte bun, in Grecia e 0,6%. La noi este 0,12%, e extrem de putin", a explicat fostul ministru al Culturii, la Saschiz.

"Statisticile mai vechi ascundeau aceasta realitate, pentru ca se calculau si banii de la culte. Realitatea este ca intotdeauna ne-am situat foarte jos in clasamentul statelor europene. Un 0,4% este un minim necesar. La Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii lucreaza sapte persoane, care se ocupa de toate judetele din tara. Or, un minim - minimorum ar fi 70 de persoane in Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii. In teritoriu, lucrurile stau foarte prost", a adaugat deputatul PDL.

El a aratat ca bugetul culturii e foarte mic, iar criticile UDMR in acest sens sunt justificate si ca cel mai important este ca suma alocata culturii in general sa nu scada.

"Il sustin 100% pe Kelemen Hunor (ministrul Culturii - n.r.), sigur, exista unele voci care spun ca se duc mai multi bani catre activitati culturale ale comunitatii maghiare. Insa eu spun asa: o fi adevarat acest lucru, important este insa ca suma globala alocata culturii sa nu scada. Asa ca, din acest punct de vedere, sunt 100% alaturi de colegul Kelemen Hunor. Nu suntem de acord pe alte chestiuni, cum ar fi Rosia Montana, insa pe chestiunea asta sunt 100% alaturi de el, il sustin fara rezerve", a accentuat Theodor Paleologu.

In context, deputatul democrat-liberal a aratat ca si in privinta turismului cultural tara noastra sta prost si ca, desi Romania detine aceasta resursa, mafia imobiliara locala o distruge.

"Prost, monser, vorba lui Caragiale. E loc de mult mai bine, dar evident ca e o resursa extrem de importanta pentru Romania, categoric. Insa noi, daca ne distrugem patrimoniul, ne distrugem o resursa foarte importanta. Si inca odata va pot da exemple extrem de negative de peste tot din tara in care la doi pasi de Turnul lui Lapusneanu s-a construit o hardughie de beton si sticla, la Bucuresti, in spetele Palatului Stirbei se preconiza o alta hardughie de acelasi tip.

Centrul Palas de la Iasi este alt exemplu negativ in care mafia imobiliara locala a stricat aspectul orasului. Sunt multe exemple in care, sigur, daca ne facem cu mana noastra rau, ne diminuam sansele de a exploata o resursa intr-adevar foarte importanta pentru tara noastra", a afirmat Paleologu.

Theodor Paleologu a participat, vineri, la Saschiz, la lansarea monografiei acestei comune, realizata in cadrul proiectului cultural "Saschiz - pagini de istorie locala", finantat de Administratia Fondului Cultural National, pe componenta "Educatie culturala".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#buget 2012 Cultura, #buget 2012 Paleologu , #ministrul Culturii