Ministerul lui Paleologu a mai copt o "pleasca": arheologia preventiva

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 22:16 1908 citiri

Ca nu cumva sa treaca cultura pe langa noi si sa nu o vedem, inventivul minister condus de Theodor Paleologu, dezamagit de campaniile pentru protejarea patrimoniului, a mai copt o "pleasca": infiintarea unui Institut de Arheologie Preventiva.

Secretarul general al Ministerului Culturii, Mircea Staicu, spune ca specialistii in "arheologie preventiva" ar urma sa verifice santierele arheologice situate pe traseul autostrazilor.

Cum nu toti romanii stiu ce inseamna "arheologie preventiva", initiativa ministrului Culturii ar putea fi usor confundata cu intarzierea voita a lucrarilor pe care le desfasoara alt minister, cel al lui Radu Berceanu.

Tocmai ca sa evite asa ceva, Staicu a elucidat pentru Mediafax expresia "arheologie preventiva": "Se refera tocmai la faptul ca, atunci cand se ia decizia de a se interveni pe o zona, a se construi o autostrada spre exemplu, pana sa se ajunga la inceperea executiei lucrarii, partea de arheologie sa se finalizeze.

Vrem sa ne lipim din timp de constructori si inca din faza de studiu de fezabilitate arheologii sa aiba intrare pe teren, sa cercetam terenul, astfel incat in momentul in care se incepe executia lucrarilor propriu-zise sa nu avem surprize ca se descopera situri arheologice necercetate".

In cadrul noului institut, Ministerul Culturii, in colaborare cu cel al Transporturilor, ar urma sa identifice "un set de norme si metodologii comune" care sa stabileasca "cine si in ce conditii se ocupa de cercetari arheologice".

"Ideea este de a veni in sprijinul colegilor de la Transporturi si sa avem niste masuri mai clare pentru cercetarile arheologice. Institutul poate sa fie in subordinea Ministerului Culturii. Nu inseamna un efort bugetar, pentru ca se poate finanta din surse proprii", a spus Mircea Staicu, precizand ca, in maxim doua luni, Ministerul Culturii o sa aiba un proiect de act normativ pentru infiintarea acestui institut.

"In prezent, arheologii se duc sa cerceteze cand sunt sesizati de constructorii unor lucrari. Descarcarea de sarcina arheologica este un procedeu greoi", a spus Mircea Staicu.

In acest context, reprezentantul Culturii a subliniat ca lucrarile din infrastructura nu sunt intarziate de arhitecti: "Lucrarile la autostrazi nu au fost taraganate de cercetarile arheologice. Am dispus, insa, verificari, sa vedem ce se intampla. Exista anumite contracte de prestari servicii, pentru ca santierele sunt coordonate de echipe de arheologi, dar munca propriu-zisa, sapaturile, sunt prestate in functie de marimea santierului de muncitori de la o firma sau doua".

Un astfel de exemplu este vesnic nefinalizata autostrada Transilvania, unde cercetarile arheologice se desfasoara pe baza unui protocol incheiat intre Ministerul Culturii si Ministerul Transporturilor, inca din anul 2004. Asadar, nu arhitectii trebuie bombardati cu rosii pentru ca nu avem drumuri, ci echipele pe care le coordoneaza...

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News