Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Paleologu avea un mos special

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 11:23
1994 citiri
Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Paleologu avea un mos special

Cand auziti de Sarbatorile de iarna, la ce va ganditi prima data? La cadouri si carnati de porc sau la familie, colinde si miros de brad? Ziare.com si-a propus sa afle ce este si ce ar trebui sa fie, de fapt, spiritul Craciunului.

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, isi aminteste cu placere de perioada Craciunului, atat din perioada in care era mic, cat si din cea in care fiul sau mai credea in Mos Craciun. Deputatul PDL a povestit ca "mosul" sau era unul special, care intra in dispute intelectuale cu tatal sau, Alexandru Paleologu.

"In familie, cand eram mic, evident, credeam in Mos Craciun. Tin minte ca pe Mos Craciun facea Sergiu Al-George, orientalistul, prietenul tatalui meu. El era specialist in sanscrita, in studii orientale. Era un Mos Craciun destul de special, intra in tot felul de dispute cu tatal meu cand impartea darurile.

Pe de alta parte, e Craciunul cand baiatul meu credea in Mos Craciun, in anii '90, cand traia si tatal meu, era destul de batran. Erau momente extraordinare cand ne adunam cu totii si era foarte frumos. De cand a murit tatal meu, Craciunul nu a mai fost la fel pentru mine", a spus Paleologu pentru Ziare.com.

Intrebat care e diferenta dintre cum era Craciunul in trecut si cum e in prezent, Paleologu a spus ca se poate constata o pierdere in domeniul spiritual, de la religie la traditii.

"E si cu bune si cu rele, nu sunt un om care condamna in bloc societatea de consum. Societatea de consum are agrementele ei, ca sa spun asa, insa e un anumit pericol de pierdere. In perioada imediat dupa 1989 a existat un fel de resurgenta spirituala pe care o tin minte, care cu timpul s-a mai fasait. A existat un elan spiritual dupa '89, care cu timpul s-a estompat.

Asta e o realitate si pentru Biserica Ortodoxa si pentru cei care merg spre sacerdotiu si calugarie, dar si in felul in care ne raportam la marile sarbatori. Sigur ca in "Romania profunda", in varii colturi ale Romaniei, poti vedea traditii inca foarte vii, foarte puternice. Intrebarea e cat o sa mai dureze. Eu doresc sa reusim sa le pastram, tin de patrimoniul spiritual al natiunii", a mai spus Paleologu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Paleologu amintiri Craciun, #Paleologu traditii Craciun , #stiri Theodor Paleologu