Arhiepiscopul Ioan Robu va depune plangere penala impotriva lui Paleologu

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 23:16 1641 citiri
Foto: tibinews.files.wordpress.ro

Arhiepiscopul romano-catolic i-a acuzat, marti, pe fostii primari Basescu si Videanu ca nu au facut niciun demers pentru a recupera un teren de 155 de metri patrati pe care se construieste acum Cathedral Plaza, anuntand totodata ca va depune plangere penala impotriva lui Theodor Paleologu.

Arhiepiscopul Ioan Robu sustine ca terenul apartine de drept primariei si este ocupat fara titlu de investitorii Cathedral Plaza. In schimb, actualul primar, Sorin Oprescu, a fost laudat de reprezentantul Bisericii Catolice din Romania pentru ca a dat o dispozitie de oprire a lucrarilor.

Ioan Robu s-a intrebat, retoric, de ce aceasta hotarare nu este respectata de restul autoritatilor publice din Bucuresti. "Oare sa fie din cauza faptului ca la conducerea acestor autoritati sta PD-L, iar acest bloc turn este ''nasit'' de seful acestui partid de pe vremea cand era primar general?", s-a intrebat Robu. De asemenea, arhiepiscopul a mai anuntat ca va face plangere penala impotriva ministrului Culturii, Theodor Paleologu, pe care il acuza de abuz in serviciu.

Pe de alta parte, compania Millennium Building Development, dezvoltatorul blocului turn de langa Catedrala Sf. Iosif din Capitala, a precizat, marti, ca Inspectoratul de Stat pentru Constructii a constatat, in cadrul verificarilor facute luni, 2 noiembrie, la proiectul Cathedral Plaza, legalitatea autorizatiei de constructie detinuta de Millennium Building Development.

Precizarile companiei vin dupa ce primarul general Sorin Oprescu a anuntat ca a somat firma Millenium Building Development SRL sa sisteze lucrarile la blocul cu pricina (Cathedral Plaza - n.r.), pentru ca autorizatia de constructie eliberata de Primaria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie.

Reprezentantii companiei considera, totodata, cel putin suspect faptul ca, timp de un an si jumatate de la inceperea mandatului de primar, Sorin Oprescu a avut verificari succesive ale documentatiilor referitoare la proiectul Cathedral Plaza si nu a descoperit absolut nicio neregularitate sau ilegalitate. "Ba mai mult, ne-a confirmat de mai multe ori corectitudinea actelor emise si ne-a felicitat atat pe noi cat si public pentru performanta proiectului", spun reprezentantii dezvoltatorului.

Edilul-sef al Capitalei a precizat ca a actionat in instanta societatea la Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti, fiind vorba de doua cereri, una prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a contractelor de concesiune dintre PMB si Millenium Building incheiate in 2002 si 2005, iar cealalta prin care solicita instantei sa se pronunte asupra dreptului de proprietate pe care municipalitatea il are pe o suprafata de 155 metri patrati aflata in zona unde se construieste Cathedral Plaza.

In prima cerere, s-a solicitat constatarea nulitatii absolute, pentru ca, spune Oprescu, nu au fost indeplinite conditiile legale, concesionarea nefacandu-se prin licitatie.

Proiectul de constructie a Cathedral Plaza a inceput in 1998 pentru o cladire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, avand 19 etaje, parter si patru niveluri subterane. Incepand cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a trimis numeroase scrisori si a facut diverse sesizari catre organele in masura sa opreasca aceasta constructie.

La inceputul lunii octombrie, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ca institutia pe care o conduce are o culpa acumulata in timp, ca urmare a cedarii la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, cladire a carei construire nu ar fi fost posibila fara insistentele Arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci ca, in mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea cladirii de langa Catedrala "Sf. Iosif", iar acum cere cu aceeasi insistenta daramarea ei. Paleologu mai spunea ca nu intelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire si care acum arunca piatra in actualul ministru al Culturii. "La vremea cand se decidea avizul de construire a cladirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, intr-o scrisoare adresata ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, insa, nu absolva statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Theodor Palelologu a mai afirmat ca, in calitate de ministru, isi asuma misiunea de a nu pleca urechea nici la ceea ce solicita prelatii, nici investitorii, nici politicienii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News