Beatles: 46 de ani de la ultimul concert (Video)

Miercuri, 29 August 2012, ora 23:30
7255 citiri
Beatles: 46 de ani de la ultimul concert (Video)
Foto: skyrok.com

Pe 29 august 1966, The Beatles, legendarul grup britanic, sustinea ultimul concert oficial din cariera sa, la Candlestick Park din San Francisco, in fata unui public numarand 25.000 de persoane.

Nascuta la sfarsitul anilor '50 in orasul portuar Liverpool, formatia compusa din patru tineri (John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr si George Harrison) va desfasura numeroase turnee intre anii '62-'66. In timpul lor se vor face auzite piese ale genului muzical rock'n'roll, inaugurat de "Regele din Memphis", Elvis Presley, si se va naste "beatlemania", ajungandu-se intr-un punct de neimaginat.

Pe la inceputul anilor '60, cei patru baieti sunt hartuiti continuu si nu mai au viata privata. Cat priveste prestatiile live, urletele multimii, mai ales ale fanelor, fac ca ele sa fie cu greu auzite. De la primele masuri, dupa marturisiri ale participantilor la concerte, fanii incercau sa se urce pe scena, unii reusind chiar sa se arunce peste cantareti.

Constienti de dificultatea de a transpune pe scena aspiratiile lor muzicale, luptand cu strigatele asurzitoare ale fanilor, dupa concertul din San Francisco, membrii Beatles hotarasc sa puna capat celor patru ani de turnee si deci sa nu mai apara in public.

Ultimul cantec pe scena a fost "Long Tall Sally". Se poate spune ca decizia grupului de a intrerupe turneele a anuntat in acelasi timp un sfarsit, dar si un inceput in cariera Beatles, scrie John Lennon Skyrock.

Luand in considerare faptul ca dezvoltarea muzicala poate fi continuata fara a fi nevoie sa se prezinte in fata unei multimi gigante si in conditii tehnice deplorabile, hotararea revolutionara va permite grupului sa afirme inca o data particularitatea sa.

Cei patru se vor consacra exclusiv inregistrarilor de albume de studio. Totusi, in 30 ianuarie 1969, improvizeaza un concert ("Rooftop Concert") pe acoperisul casei lor de discuri Aplle Records. Acesta va dura mai putin de jumatate de ora, fiindca a fost intrerupt la sosirea politiei.

"La Candlestick Park s-a vorbit cu seriozitate ca totul trebuie sa se opreasca. (...) Celebritatea si succesul nu ne mai entuziasmeaza. Suntem batrani. Trebuie sa gasim altceva de facut", marturiseste John Lennon pe blogul sau.

In patru ani, The Beatles a sustinut 1400 de concerte.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ultimul concert Beatles, #aniversare Beatles , #John Lennon