6 miscari de afaceri total neinspirate

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 08:00
3654 citiri
6 miscari de afaceri total neinspirate
Foto: associatedcontent.com

Am auzit de "noua Cola" de la Edsel si de casa de discuri care nu a considerat de bun augur sa semneze un contract cu The Beatles, la inceputul carierei lor. Totusi, asemenea prostii in lumea afacerilor sunt rare, nu-i asa? Din nefericire, nu - ele sunt destul de des intalnite.

Majoritatea acestor decizii nefericite raman secrete pentru restul lumii, dar, Listverse a strans cateva din cele care au ajuns la urechea publicului si ni le impartaseste pentru ca si noi sa ne minunam si sa radem.

1. Bicicletele Schwinn

Greseala: Lipsa unei clauze de non-concurenta

Fortati de o greva a muncitorilor din fabrica din Chicago, managerii Schwinn au inceput sa foloseasca mana de lucru din Taiwan, prin intermediul Giant Biclycle Company. Acesta este cel mai bun exemplu de vulpe lasata in cotetul gainilor.

Din moment ce biciletele sunt o tehnologie simpla, mana de lucru costa cel mai mult in lantul de productie si muncitorii taiwanezilor de la Giant erau cei mai ieftini. Chiar si azi, Giant construieste 90% din toate bicicletele lumii in aceeasi fabrica, stocand adesea biciclete de la mai multe companii, unele langa altele.

Pentru Schwinn, colaborarea cu Giant a decurs atat de bine incat, dupa ce greva propriilor muncitori a luat sfarsit, compania a continuat sa lucreze cu taiwanezii. Pacat ca nu au introdus si o clauza de non-concurenta. Giant a invatat tot ce se putea despre bicicletele Schwinn si a inceput sa trimita distribuitorilor de Schwinn mesaje prin care le spunea: "Stim ca va place Schwinn, dar noi facem Schwinn si vi le putem vinde mai ieftin cu 30%".

Dealerii Schwinn au parasit compania iar in plina panica, Schwinn a propus unirea celor doua marci, in timp ce incerca sa semneze un nou contract cu mana de lucru din China. Din pacate, orice avantaj disparuse, la momentul ofertei. Giant vindea deja 300.000 de biciclete pe an, sub o marca proprie. Schwinn a declarat faliment in 1991 si in zilele noastre, marca este doar o umbra a ceeea ce a fost candva. In schimb, Giant este cel mai mare producator de biciclete din lume.

2. Northwest Airlines

Greseala: Ghidul de la Resurse Umane pentru viitorii someri

In iulie 2006, falimentara Northwest Airlines a concediat mii de muncitori de la sol, imblanzind lovitura impartind micul ghid: "101 metode pentru a economisi". Ghidul continea sfaturi rusinoase de tipul: "Sa nu iti fie rusine sa iei din gunoi ceva ce iti place". Alte sfaturi se referau la mancare pentru bebelusi facuta acasa si folosirea ziarelor pentru litiera pisicilor. Cel mai celebru dintre ele era: "fa plimpari lungi prin padure ca o solutie pentru o intalnire romantica ieftina" (nu te ingrijora, partenerul/partenera ta nu va crede ca esti un ucigas in serie/ va crede ca esti un ucigas in serie zgarcit).

3. SUA: Comisia pentru Agricultura

Greseala: Toata lumea iubeste sepcile de baseball, nu?

Un oficial de la Washington de la Comisia de Agricultura a facut in 2000 o vizita in China, impartind in cadrul acesteia sepci verzi de baseball la fiecare oprire. Totusi, acesta nu a observat ca femeile radeau isteric. De ce? Ei bine, pentru ca in unele dialecte chineze, "palarie verde" suna foarte asemanator cu "sot inselat".

Legenda ar spune ca daca porti o palarie verde inseamna ca sotia te-a inselat, iar daca un barbat iti da o palarie verde inseamna ca s-a culcat cu sotia ta. Destul de ciudat, nu? Delegatia chineza a fost foarte politicoasa, si intr-un sfarsit, cineva a binevoit sa il lumineze si pe oficialul american. Cat despre intelegerea de afaceri? Aceasta nu a avut loc.

4. Apple

Greseala: Asmutirea avocatilor asupra unei fetite de 9 ani

Chiar si companiile mari fac greseli. In 2007, Shea O'Gorman, in varsta de 9 ani, i-a trimis directorului executiv de la Apple, Steve Jobs, un e-mail cu idei pentru imbunatatirea iPod Nano (ca adaugarea de versuri, astfel incat oamenii sa poata canta odata cu artistii lor preferati). Micuta domnisoara O'Gorman a primit in curand o scrisoare amenintatoare de la avocatii Apple prin intermediul careia era anuntata ca marea companie nu accepa niciodata idei nesolicitate, avertizand-o sa nu mai trimita alte sugestii.

5. Ford, General Motors si Chrysler

Greseala: Sa cersesti cu stil

In 2008, directorii executivi ai Ford, General Motors si Chrysler au zburat cu avioanele private la Washington cu scopul de a cere Congresului ajutoare in valoare de mai multe miliarde de dolari. Ce-i drept, avioanele private pot sa isi justifice existenta in anumite circumstante, dar cineva care lucreaza in Relatiile Publice ar trebui sa isi fi dat seama ca intreaga actiune va arata ridicol. (Congresul a refuzat sa acorde ajutoare). Atunci cand directorii au primit o a doua sansa dupa fiasco-ul cu avioanele private, ei au mers cu masina spre Washington cu autovehicule cu consum mic.

6. British Airways

Greseala: Cum ajungi la clasa I?

Paul Trinder, un pasager la clasa I al British Airways, s-a trezit din somn langa cadavrul unei femei care murise la clasa econimica, si care era securizata cu centurile de siguranta pe scaunul de langa. Nu era vorba despre un zbor scurt, ci despre o calatorie de 9 ore, fara oprire, pe ruta New Delhi - Londra. Fiica femeii s-a alaturat in curand.

British Airways nu a oferit nicio compensatie si nici nu a facut vreun efort pentru a-i cere scuze lui Trinder, care aduna anual nu mai putin de 200.000 de mile de zbor. Dupa ce au luat la cunostinta plangerea lui Trinder in legatura cu faptul ca British Airways nu avea niciun plan pentru astfel de situatii, angajatii de la Serviciul cu Clientii l-au sfatuit "sa treaca peste"!

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#greseli afaceri, #idei neinspirate afaceri, #greseli strategie afaceri , #stiri The Beatles
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
O afacere total neinspirata mi se pare atitudinea de a lasa pe unii sa-l injure si sa-l porcaiasca pe Presedinte