Povestea unui tezaur dacic spectaculos, ”abandonat” de autorități aproape o lună de zile într-o pădure din Alba. Cum a fost descoperit FOTO

Autor: N.G.
Joi, 29 Septembrie 2022, ora 04:06
6517 citiri
Povestea unui tezaur dacic spectaculos, ”abandonat” de autorități aproape o lună de zile într-o pădure din Alba. Cum a fost descoperit FOTO
Monedele descoperite inițial de tânărul pasionat de detecții FOTO Facebook

Un tezaur de monede dacice vechi de peste 2000 de ani a fost descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei, județul Alba.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială. Deși descoperirea a avut loc încă din luna august, abia peste aproape o lună de zile au ajuns autoritățile competente în zona respectivă și au recuperat tezaurul format din 116 de obiecte.

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale. Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei. Din motive necunoscute autoritățile au ajuns la locul descoperirii abia pe data de 19 septembrie. Aceasta după ce, în 13 septembrie, tânărul care a făcut descoperirea a postat pe Facebook mai multe fotografii cu monedele găsite.

Imaginile transmise de IPJ Alba

IPJ Alba a transmis că acesta ”a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului”. Pe un grup al celor care se ocupă cu detecția, tânărul afirmă că nu a fost chemat la fața locului când au săpat arheologii.

”Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm. Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș.

Locul descoperirii a rămas abandonat aproape o lună de zile FOTO Facebook

Tânărul a găsit, inițial, 22 de monede, pe care le-a predat Primăriei Jidvei. ”Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul au identificat într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică.

Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Tânărul susține că nu a fost chemat de autorități FOTO Facebook

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur”, a transmis IPJ Alba, într-un comunicat de presă.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
#tezaur, #decoperire, #padure, #Alba, #detectie metale, #ancheta, #politie , #patrimoniu