PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național

Autor: Cristian Stefanescu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 14 Martie 2024, ora 17:08
2447 citiri

Eurodeputații au votat, prin ridicare de mână, în urmă cu puțin timp, rezoluția privind Tezaurul României captiv în Rusia de la sfârșitul primului Război Mondial.

Dezbaterea ce a premers votul din Parlamentul European de la Strasbourg s-a desfășurat în fața unui Hemiciclu aproape gol. La votul final au fost prezenți, însă, peste 530 de deputați. Rezoluția are mai degrabă un rol simbolic, fiind relevantă prin faptul că subiectul bilateral a fost pe această cale internaționalizat.

Reprezentanți români ai mai multor familii politice (EPP, S&D, Renew, ECR) au prezentat situația bunurilor de patrimoniu pe care Moscova refuză să le returneze și au transmis că România merită solidaritatea partenerilor europeni, după un efort de peste 100 de ani în care nu a reușit să convingă Uniunea Sovietică și Rusia să își respecte angajamentele bilaterale și nici pe de natură juridică internațională.

Deputații europeni au solicitat Rusiei să returneze valorile de patrimoniu pe care le deține ilegal de peste un secol iar Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă le recomandă să includă restituirea patrimoniului național al României pe agenda bilaterală diplomatică UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți. "Uniunea Europeană este pregătită să sprijine autoritățile din România în recuperarea integrală a tezaurului, în cazul în care acestea o vor cere", a declarat Elisa Ferreira, comisarul responsabil de coeziune și reforme. Politicianul portughez, care a reprezentat Executivul comunitar la dezbateri, a amintit însă că, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina, instrumentele și mecanismele de cooperare cu Moscova sunt în acest moment suspendate. "Deși este vorba despre relația bilaterală dintre România și Rusia, situația" relevă încă o "încălcare a dreptului internațional de către Rusia", a punctat oficialul european, care a recunoscut că "va fi un efort pe termen lung".

Cele peste 91,5 tone de aur reprezintă (alături de celelalte obiecte culturale și de cult, artistice şi de arhivă) "o creanță legală a României, pe care Moscova nu o recunoaște", a punctat, la dezbaterea din Parlamentul European, Eugen Tomac, eurodeputat PMP (din familia popularilor, PPE), inițiator al demersului. Chris Terheș, de la grupul conservatorilor ECR, a cerut returnarea tezaurului dar și "despăgubiri și dobânzi la zi". Independentul Vlad Gheorghe (afiliat la Renew), a cerut insistent ca despăgubirea României să fie făcută din activele rusești blocate în Uniunea Europeană. Iar Maria Grapini (familia socialiștilor) a cerut solidaritate cu poporul român.

Documentul votat astăzi amintește că tezaurul, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, a fost stocat de Moscova cu garanția explicit stipulată în acordul bilateral oficial că va fi restituit integral.

În următoarele decenii, însă, doar o parte din bunurile de patrimoniu - între care Tezaurul de la Pietoasa (incluzând Cloșca cu puii de aur), tablouri de Grigorescu, hărți, manuscrise, cărți rare, icoane sau broderii liturgice și o parte din monedele de aur trimise la Moscova - au fost returnate Bucureștilor, în ciuda faptului că România și URSS au fost aproape jumătate de secol aliați militari și parteneri economici în structurile blocului comunist.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#tezaur, #Romania, #Rusia, #Parlamentul European, #Primul Razboi Mondial, #confiscare tezaur , #Comisia Europeana