Tot mai mulți copii internați în spitale din cauza COVID-19: ”De multe ori părinții refuză să creadă, chiar dacă testul este pozitiv”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 03:01
4318 citiri
Tot mai mulți copii internați în spitale din cauza COVID-19: ”De multe ori părinții refuză să creadă, chiar dacă testul este pozitiv”
Test pozitiv COVID-19 FOTO: Unsplash.com

Peste 400 de copii sunt internați cu COVID-19 în spitalele din România, iar numărul acestora este în creștere. Medicii îi îndeamnă pe părinți să nu neglijeze simptomele care pot părea ale unei răceli banale.

”Din totalul de 4.945 de pacienți COVID internați în unitățile sanitare de profil, 414 sunt minori, 401 fiind internați în secții, cu 27 mai mult decât în ziua anterioară și 13 la ATI, similar cu ziua anterioară”, se arată în raportul privind situația pandemiei în România transmis joi, 20 ianuarie.

Numărul celor infectați este mult mai mare, în ultimele zile, acesta crescând continuu în ultimele patru zile.

Iată cum au evoluat lucrurile în ceea ce privește numărul de infectări pentru toate categoriile de vârstă conform graficului site-ului oficial datelazi.ro.

Astfel, pe 17 ianuarie, erau 1.800 de copii și adolescenți infectați (674 în grupa de vârstă 0-9 ani și 1.126 la grupa de vârstă 10-19 ani). Pe 18 ianuarie numărul era aproape dublu față de ziua anterioară: 3.377 de infectări, în total, dintre care 1.141 la grupa 0-9 ani și 2.236 la grupa 10-19 ani.

O zi mai târziu, pe 19 ianuarie, situația stătea astfel: 3.371 de infectări dintre care 1.321 la categoria de vârstă 0-9 ani și 2.350 la categoria 10-19 ani.

Joi, 20 ianuarie, numărul infectărilor la copii și adolescenți era de 4.015, din care 1.409 la categoria de vârstă de 0-9 ani și 2.606 la copiii și tinerii din categoria 10-19 ani.

Gindrovel Dumitra: ”Este normal ca testele de salivă să fie mai puțin sensibile față de cele nazofaringiene”

Multe dintre aceste infecții au fost cel mai probabil depistate în urma testelor antigen rapide însă, cel mai probabil, numărul infecțiilor este mult mai mare. Pe de o parte pentru că sensibilitatea celor de salivă, de exemplu, este mică, iar pe de altă parte pentru că acestea nu sunt făcute corect. În plus, niciun test nu este 100% precis.

Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, spune că ”este normal să fie mai puțin sensibile decât cele la care recoltezi acolo unde se replică virusul, adică în naso-faringe. Din acest motiv, principial vorbind, testele de salivă sunt mult mai puțin sensibile decât cele cu recoltare nazofaringiană”.

”De multe ori, un părinte care își depistează copilul pozitiv, uneori având o simptomatologie banală, reacționează spunând că nu este vorba despre COVID.

Iar dacă vorbim în cazul testelor de salivă, această sensibilitate este la un nivel foarte jos, de aproximativ 60%, mult mai mic față de 98% cât ar trebui să fie”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra pentru Ziare.com.

Pe de altă parte, medicii infecționiști spun că numărul de cazuri confirmate este mai mic față de cel real.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, a explicat pentru Ziare.com că ”în toată pandemia a fost mai mult decât evident pentru că vorbim despre o sub-diagnosticare, uneori cu o diferență chiar importantă. Ceea ce cred că se va întâmpla în momentul de față este ca prin creșterea testării să ne apropiem cumva de cel real. Sigur, întotdeauna, numărul real va fi mai mare decât cei care sunt diagnosticați și ajung în mod oficial să fie înregistrați în sistem”.

Dr. Mihai Craiu: ”Depinde de cine face testul. Un test negativ trebuie dublat la medicul de familie dacă simptomele persistă”

Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București a explicat pentru Ziare.com de ce unele teste sunt negative deși copiii au simptome de infecție cu noul coronavirus. Medicul spune că, în general, procedura nu este făcută corect, mai ales dacă vorbim despre cele nazofaringiene făcute acasă de părinți.

Doctorul pediatru a precizat că, dacă sunt prezente simptomele infecției, iar testul rapid antigen făcut acasă iese negativ, sfatul său către părinți este să îl dubleze cu unul făcut la medicul de familie sau la un centru specializat.

”Depinde de cine face testul. Cele mai multe teste negative făcute acasă, repetate la cabinetul medicului de familie sau la un centru acreditat sau la spital, se dovedesc ulterior a fi pozitive. Deci cea mai frecventă cauză de test fals negativ nu este pentru că acesta este de slabă calitate ci pentru că proba este luată așa din vârful nasului, fără să se recolteze din naso-faringe, iar o asistentă știe cum să facă această procedură.

Părintelui poate îi e milă sau poate se gândește că se mișcă copilul și îl poate răni.

Sfatul meu pentru un părinte care are un copil ce continuă să facă febră deși poate are un test negativ rapid făcut acasă, să apeleze la medicul de familie și să facă un test calificat”, a mai arătat Dr. Mihai Craiu.

Până joi, 20 ianuarie, la nivel național, au fost prelucrate 11.510.947 de teste RT-PCR și 6.775.520 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.281 de teste RT-PCR (14.249 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.032 la cerere) și 52.659 de teste rapide antigenice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#teste saliva negative simptome, #teste saliva, #simptome omicron copii, #gindrovel dumitra, #Mihai Craiu , #teste saliva