Paradox în pandemie: cum poți fi în ”ilegalitate” fără vina ta. DSP, în urmă cu anchetele epidemiologice

Joi, 03 Februarie 2022, ora 21:50
6769 citiri
Paradox în pandemie: cum poți fi în ”ilegalitate” fără vina ta. DSP, în urmă cu anchetele epidemiologice
Testare COVID-19 FOTO: Unsplash.com

Numărul mare de teste pare că au dat peste cap unele Direcții de Sănătate Publică din țară, iar cei infectați se plâng că nici măcar nu le-au fost emise deciziile de izolare în baza cărora ar urma să primească concediu medical.

O astfel de situație se întâmplă la Prahova, unde Direcția de Sănătate Publică se confruntă cu un deficit de personal pentru încheierea anchetelor epidemiologice.

”Ne străduim să atragem personal medical care să ne sprijine în efectuarea anchetelor epidemiologice, în regim de voluntariat sau prin detașare/delegare, din alte unități sanitare”. Pe 2 februarie, de exemplu, întocmeau anchetele epidemiologice pentru persoanele care s-au pozitivat în data de 27.01.2022, potrivit unui comunicat de presă transmis de DSP Prahova.

Ce se întâmplă dacă mergi la birou deși ești pozitiv la COVID

Astfel, sunt cazuri care, deși sunt pozitive, merg la serviciu, fie pentru că nu au primit decizia de izolare, fie pentru că nu știu că au infecția.

Teoretic, ar putea fi amendate pentru zădărnicirea combaterii bolilor însă, practic, nu li se întâmplă nimic. Iar acest lucru se întâmplă pentru că nu este prevăzut în lege că trebuie să stai acasă până te anunță DSP că ești sau nu pozitiv.

”Cine se testează, în mod normal, face acest lucru pentru că prezintă o simptomatologie. Nu prevede nicăieri legea că trebuie să stai acasă. Dar, de bun simț, în momentul în care te testezi, trebuie să stai acasă până îți vine rezultatul. Nu îi pui în pericol pe ceilalți din jurul tău și mergi la serviciu în așteptarea rezultatului”, a explicat Dr. Oana Nicolescu, directorul DSP București.

Rezultatul testului nu vine în aceeași zi cu testarea ci într-o zi sau două. Iar dacă nu ai un test antigen pozitiv, teoretic, nu ai de unde să știi că ești pozitiv până nu ești anunțat de DSP.

”Există posibilitatea ca dacă unei persoane i s-au recoltat probe azi, de exemplu, rezultatul nu vine în aceeași zi ci a doua. Astfel că tu afli după ce ai mers două zile la serviciu că ești pozitiv.

Doar că legislația în vigoare spune că tu primești decizie de izolare din momentul în care te testezi.

Astfel, la serviciu trebuie în continuare păstrate măsurile de protecție și de distanțare socială tocmai pentru că există astfel de situații în care nu știm dacă persoana din fața noastră este sau nu pozitivă”, a mai spus dr, Oana Nicolescu.

Deși nu pățești nimic dacă nu stai în casă până nu îți vinde decizia, dacă încerci să ieși cu o zi înainte de încheierea perioadei de izolare sau carantinare, poți fi amendat sau chiar ți se face dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ce se întâmplă în acest caz cu angajații aflați în izolare care trebuie să își ia concediu medical

Reprezentanții DSP fac apel către angajatorii celor confirmați pozitiv să țină cont de prevederile Legii nr. 136/2020 cu modificările și completările ulterioare, referitor la acordarea concediului medical, art. 20: ”concediului medical pentru persoanele care sunt confirmate cu SARS CoV-2 și contacții acestora se poate elibera la o data ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară”.

Perioadele de carantinare și izolare:

  • persoanele pozitive rămân în izolare 10 zile dacă nu sunt vaccinate și 7 zile dacă sunt vaccinate;

  • contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 rămân în carantină 5 zile.

  • -prin excepție măsura carantinei instituită cu privire la contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu se aplică persoanelor aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS - CoV-2.

Ce se întâmplă cu persoanele care sosesc în țară:

Potrivit prevederilor Hotărârii CNSU nr. 6/31.01.2022 (cu aplicabilitate din data de 01.02.2022) se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID -19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT- PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#testat pozitiv, #decizie izolare, #zadarnicirea combaterii bolilor, #decizii izolare dupa vindecare , #teste saliva