Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Testele de salivă pentru elevi, absente sau invalide. ”Tot personalul de la Sănătate, dacă ar coborî în școli, nu ar putea să facă față”

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 04:10
2242 citiri
Testele de salivă pentru elevi, absente sau invalide. ”Tot personalul de la Sănătate, dacă ar coborî în școli, nu ar putea să facă față”
Test saliva FOTO: Unsplash.com

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar s-au întors luni, 10 ianuarie, la cursuri după vacanţa de iarnă. Unii dintre ei au fost testați, primind la începutul vacanței teste pentru prima săptămână de școală. Alții așteaptă deblocarea licitației.

Însă sunt mulți părinți care spun că testele primite de la școală sunt invalide.

Teste de salivă cu erori

Mai mulți părinți ai preșcolarilor și ai elevilor din ciclul primar s-au plâns pe grupuri, luni dimineață, că testele nu au dat niciun rezultat. O parte dintre aceștia a achiziționat teste de la farmacie, pentru siguranța copiilor. Alții au ales să îi trimită fără să le mai facă alt test, având în vedere că nimeni nu este obligatoriu.

Referitor la faptul că foarte multe teste dau erori, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, crede că ”ține de modul în care sunt recoltate. Atunci ajungem la ceea ce noi ne doream, ca aceste teste să fie făcute în școală. Sigur ideal ar fi fost să existe asistenți medicali să vină să facă teste în fiecare clasă. Dar, fizic, este imposibil. Sunt zeci de mii de clase. Tot personalul de la Sănătate Publică, dacă ar coborî în școli, nu ar putea să facă față. De aceea este bine ca părinții să respecte ceea ce scrie în prospect.

Iar referitor la precizia lor, putem spune că ceea ce este acum este mai bun decât nimic”.

Însă pot fi mai multe motive pentru care testele dau astfel de erori, iar unele pot fi de fabricație.

Pe prospectul mai multor teste, se menționează că, dacă linia C nu apare, testul este invalid.

Însă, despre faptul că nu apare nici măcar o linie, nu este specificat nicăieri.

Teste de salivă în care nu apare nicio liniuță după testare

FOTO: amator

Dr. Gindrovel Dumitra: ”Nu am auzit de astfel de cazuri”

Doctorul Gindrovel Dumitra,Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, a spus că, ”este normal să fie mai puțin sensibile decât cele pentru care se recoltează secreții acolo unde se replică virusul, adică în naso-faringe.

De aceea, testele de salivă vor fi mult mai puțin sensibile decât cele cu recoltare naso-faringiană”.

”Însă nu am auzit până acum de la vreun pacient de al meu să se plângă de faptul că nu apărea nici măcar baza de control”, a mai spus medicul care a subliniat faptul că sensibilitatea testelor de salivă este destul de mică, de aproximativ 60%.

”Și dacă ar fi fost testele în școli, părinții nu le-ar fi făcut”

În multe state din Europa, elevii sunt testați de trei ori pe săptămână. În România, testele de salivă nu mai pot fi distribuite în școli însă, din cauza contestării licitației. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a recomandat celor cu posibilități materiale să le facă teste copiilor înainte de a-i trimite la școală.

Astfel, se pune problema dacă absența acestor dispozitive ar influența numărul infectărilor cu noul coronavirus în condițiile în care România se pregătește de valul 5.

Iulian Cristache, președintele Federației Ascoiațiilor de Părinți spune că și dacă aceste teste ar fi fost în școli, mulți părinți nu le-ar fi făcut.

”Trebuie să fiu foarte corect și să spun că nu există obligativitatea testării în masă. Sunt o mulțime de părinți care nu fac aceste teste și din acest motiv nu cred că influențează foarte mult numărul de cazuri.

Sigur, că din cele trei milioane de teste salivare din care au ieșit peste 400 de teste pozitive, putem spune că am ajutat 11.000-12.000 de copii care au stat acasă și nu s-au mai dus să zădărnicească boala.

Dar, știți foarte bine ce scandal a fost cu testele salivare anul trecut. Noi am făcut demersuri însă majoritatea părinților s-a opus, apoi, când au apărut în școală, în continuare unii părinți erau supărați că noi vorbim în numele copiilor lor. Iar acum, părinții arată către instituțiile statului că nu au aceste teste”, a explicat Iulian Cristache.

Președintele Asociațiilor de Părinți a mai precizat că ”testele sunt bune, fără discuție. Însă, fără obligativitatea la nivel de sistem, de testare 100%, din punctul meu de vedere nu-și ating decât foarte puțin scopul pentru care ele sunt achiziționate”.

”Directorii de școli s-ar fi descurcat mai bine dacă li s-ar fi dat bani să cumpere ei testele”

O parte din elevi a primit teste înainte de vacanță, iar în unele școli au mai fost teste pentru săptămâna trecută. Astfel că unii elevi de gimnaziu și liceu au putut să fie verificați cu privire la o posibilă infecție la revenirea în bănci.

De altfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis duminică seara că, săptămâna trecută rata de pozitivare a testelor a fost mult mai mare față de cea din luna decembrie, acesta punând creșterea pe seama faptului că „responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată” și nu a declanșării valului 5 al pandemiei, cum anunță autoritățile sanitare.

De asemenea, oficialul a recomandat părinților, dacă au posibilitatea, să facă acest test, gândindu-se că fac un lucru bun pentru sănătatea propriilor copii și pentru sănătatea comunității școlare în care învață acei copii. ”Adresez această rugăminte părinților, cerându-mi scuze în numele celorlalte autorități ale statului care nu au reușit să organizeze licitații în așa fel încât să fie teste în școli”, a spus ministrul la un post de televiziune.

Iulian Cristache a explicat însă că ar trebui să se implice și administrațiile locale în acest demers.

”Eu am propus ca acolo unde sunt probleme și unde sunt familii dezavantajate, poate, consiliile locale vor reuși să scoată din propriul buget câteva sute de lei. De exemplu la o școală cu 50 de elevi din mediul rural, consiliul local să scoată 1.000 de lei pe săptămână până vor veni testele achiziționate în urma licitațiilor.

Dar este incredibil cum un stat UE nu este în stare să achiziționeze niște teste, cu atât mai mult cu cât, știți foarte bine, testele cumpărate pentru școli nu diferă foarte mult de cele care se găsesc în farmacii. Adică, un director de școală, dacă ar fi primit bani de la Ministerul Educației, s-ar fi descurcat mult mai repede și ar fi avut kit-uri individuale, nu la grămadă, cum le-am primit în urma achizițiilor făcute de ONAC”, a precizat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Sorin Cîmpeanu: ”Dintr-un milion de teste avem deja 73 de cazuri confirmate PCR”

”Dintr-un milion și jumătate de teste, pentru că atât au fost folosite, avem deja 73 de cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR, deci aproape la fel de multe dintr-un milion și jumătate câte am avut din 13 milioane acum două săptămâni. Asta înseamnă că responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată, nu atât cât trebuie, dar este mai bine, de aproape 10 ori mai bine din perspectiva numărului de teste care sunt confirmate de teste PCR”, a explicat Sorind Cîmpeanu, duminică seara, la un post de televiziune.

Testarea elevilor blocată de licitații contestate

Elevii de gimnaziu și liceu au început cursurile pe 3 ianuarie însă testele rapide antigen sunt suficiente doar pentru o zi.

Achiziția a 18,5 milioane de teste de salivă care ar fi trebuit să ajungă în școli în perioada imediat următoare este temporar blocată în urma unei contestații, a spus miercuri șeful DSU Raed Arafat.

O firmă care a câștigat o procedură similară la finele anului trecut, stă pe stoc cu peste 2 milioane de teste, refuzate la recepție de IGSU, pe motiv că ar fi existat o întârziere de 30 ore la livrare. Firma a dat deja în judecată IGSU și ONAC, scrie Hotnews.ro.

Mai mult Raed Arafat a atenționat asupra unei posibile noi probleme: China intră în Noul An, ceea ce înseamnă vacanță de 3-4 săptămâni, și cum majoritatea testelor vin din această țară, e posibil să fie și probleme pe lanțul de aprovizionare și transport.

Cum își testează alte țări elevii

În timp ce România așteaptă să se deblocheze licitațiile, alte țări îți testează intensiv copiii.

Italia - întoarcerea elevilor la școală a fost extrem de contestată. Guvernul a decis ca școlile să se redeschidă în 7 sau 10 ianuarie, asta deși autoritățile de la nivel local și părinții au cerut amânarea cu 15 zile a datei, scrie Digi 24. Sunt reguli diferite pentru fiecare grupă de vârstă. Personalul din grădinițe trebuie să poarte masca FFP2. La fel și profesorii din clasele primare și gimnaziu în care sunt elevi ce nu pot purta mască din motive medicale. La apariția unui caz pozitiv în grădiniță, activitatea se suspendă pentru 10 zile. Dacă un elev se îmbolnăvește cu COVID, colegii lui vor fi nevoiți să facă un test antigen pe care să îl repete la 5 zile. Cu 2 infectări, clasa trece în online pentru 10 zile.

Austria - elevii sunt obligați să se testeze de 3 ori pe săptămână. Două dintre teste trebuie să fie PCR. Testele de acest tip sunt gratuite. Guvernul le-a recomandat părinților să testeze copiii și în acest weekend, înainte de întoarcerea din vacanță. În școală se poartă obligatoriu mască FFP2.

Suedia - regulile sunt puțin mai relaxate. Testarea nu este obligatorie, ci doar recomandată. Agenția suedeză de Sănătate Publică a recomandat testarea atunci când apar simptome. Decizia nu este pe placul profesorilor, care au cerut teste în școli. Guvernul recomandă activități școlare în exterior și cere să se păstreze distanța între elevi atunci când cursurile au loc în clasă.

Franța - elevii s-au întors la școală încă de săptămâna trecută. Măsurile s-au schimbat și pentru ei. Dacă un elev este depistat pozitiv, colegii lui trebuie să facă 3 teste în decurs de 5 zile. Nu există vreo obligativitate asupra tipului de test, însă prima testare, PCR sau antigen, trebuie să aibă loc într-un centru specializat. Ulterior, celelalte 2 se realizează acasă. Profesorii amenință cu declanșarea grevei și cer ca acolo unde sunt cazuri pozitive, clasele să fie închise. Mai mult, ce a stârnit furia directorilor este că școala este responsabilă să depisteze contacții direcți ai elevului infectat.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#testare antigen, #teste saliva in scoli, #erori teste saliva , #teste saliva