Prefectul Capitalei despre testele antidrog în școli. Cine va avea acces la rezultate: ”Nu trebuie să fie public” VIDEO

Sambata, 02 Septembrie 2023, ora 09:54
1709 citiri
Prefectul Capitalei despre testele antidrog în școli. Cine va avea acces la rezultate: ”Nu trebuie să fie public” VIDEO
Elevii ar putea fi testați antidrog în școala ”în anumite condiții” FOTO monitorulcj.ro

Rerezultatul testului antidrog în școală va fi disponibil doar pentru membrii familiei, ”doar pentru părinți și pentru copil”, a anunțat prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, la TVRInfo.

Acesta a precizat că „nu trebuie ca rezultatul să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying”.

Un chestionar va fi aplicat părinților în ultima săptămână din septembrie, după cum a anunțat prefectul.

Potrivit prefectului, la școală se va merge doar cu adeverința că respectivul copil și-a făcut analiza antidrog. Acesta a explicat cum ar putea fi ajutate familiile elevilor și care va fi procedura de testare.

„În acest moment, împreună cu sociologi și psihologi, creăm chestionarul. În data de 20 septembrie, în următoarea întâlnire a grupului de lucru, validăm acest chestionar și, în ultima săptămână din septembrie, aplicăm chestionarul la nivelul tuturor liceelor din Municipiul București. Dacă se va decide în grupul de lucru, poate îl aplicăm și la clasele a VII-a și a VIII-a.”

Rareș Hopincă a precizat că acest chestionar are menirea să ”clarifice foarte bine subiectul”, fiind propus pentru a testa opinia. ”Nu am propus soluții efective, ci pur și simplu este o consultare cu părinții și cu elevii majori din liceele din Municipiul București, pentru a vedea care este opinia în legătură cu aceste posibile soluții”, a explicat prefectul.

Este vorba despre introducerea în curriculă a unei ore de educație împotriva consumului de droguri, o adeverință prin care să se dovedească faptul că elevul a fost testat la început de ani școlar, fără să se prezinte școlii rezultatul.

Rareș Hopincă a explicat că va fi nevoie de un test de sânge, ”testele acelea pe care le fac și polițiștii de la Poliția Rutieră, cu așa-zisele aparate drug test, pot da multe erori fals pozitive și din cauza unor medicamente, de exemplu”, a precizat acesta.

Cea de-a treia soluție propusă se referă la posibilitatea testării în școală a elevilor, în anumite condiții și cu semnătura prealabilă a părintelui.

La acest moment nu este foarte clar de la ce vârstă se va solicita testarea elevilor, aceste detalii urmând să fie stabilite în funcție de rezultatele sondajului la care vor participa părinții.

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
#test antidrog, #droguri, #scoala, #elevi , #stiri invatamant