Unul dintre finanțatorii-cheie ai grupării teroriste Hezbollah se dă petrolist cinstit. Mohamad Bazzi era cazat la un hotel din centrul Capitalei

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 03:00
6711 citiri
Unul dintre finanțatorii-cheie ai grupării teroriste Hezbollah se dă petrolist cinstit. Mohamad Bazzi era cazat la un hotel din centrul Capitalei
Mohamad Bazzi este considerat de SUA unul dintre finanțatorii-cheie ai grupării teroriste Hezbollah. FOTO / Ionuț Mureșan

Extrădarea în SUA a unuia dintre finanțatorii-cheie ai grupării teroriste Hezbollah, Mohamad Bazzi, va fi judecată pe data de 28 martie, după ce avocații acestuia și procurorii studiază documentele ajunse la dosar, au decis marți, 21 martie, judecătorii de la Curtea de Apel București. După amânarea procesului, Mohamad Bazzi a salutat jurnaliștii înainte de a fi urcat în duba care l-a dus în arest, făcând cu mâna semnul internațional al victoriei.

Un site guvernamental din SUA l-a pus pe Mohamad Bazzi pe lista teroriștilor căutați la nivel global, iar Tribunalul SUA pentru Districtul de Est al Statului New York a emis pe numele lui un mandat de arestare pe data de 27.01.2023.

O lună mai târziu, Mohamad Bazzi a fost arestat preventiv în vederea extrădării în SUA, iar procesul se desfășoară la Curtea de Apel București. Ziare.com prezintă motivarea deciziei de arestare preventivă a omului de afaceri libanez, pentru care americanii ofereau o recompensă de până la 10 milioane de dolari.

Iată ce notează judecătorii în încheierea din data de 24 februarie cu privire la Mohamad Bazzi:

„Curtea aduce la cunoştinţă persoanei extrădabile obiectul cauzei şi conţinutul sesizării formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv solicitarea autorităţilor judiciare americane de arestare provizorie, în vederea extrădării, întrucât s-a emis un rechizitoriu pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv:

  • conspiraţie la efectuarea de tranzacţii nelegale care implică o persoană catalogată drept terorist global special desemnat,
  • tentativă de a efectua tranzacţii nelegale care implică o persoană catalogată drept terorist global special desemnat
  • conspiraţie la spălarea de bani

pentru care se prevede pedeapsa închisorii de maxim 20 de ani, reţinându-se că, în luna mai 2018, ar fi fost catalogat drept terorist global special desemnat şi, întrucât interesele financiare ale acestuia, ale unui alt complice şi un martor cooperant, în restaurantele din Statul Michigan au fost blocate de autorităţi, întrucât l-ar fi determinat pe martorul cooperant să vândă interesele lor şi să le transfere, în mod secret, sume de bani, cu încălcarea legislaţiei americane.

Mai aduce la cunoştinţa persoanei extrădabile că, în documentele emise de parchet, faptele reţinute în sarcina acestuia, au corespondent în legislaţia penală română, precum şi că are dreptul la un apărător ales, iar dacă nu îşi permite unul, să îi fie desemnat un apărător din oficiu pentru a-i reprezenta interesele, precum şi dreptul la un interpret care să asigure înţelegerea procedurii”, se arată în documentul citat.

Procuror: „E un hazard faptul că a fost depistat pe teritoriul României”

Procurorul de ședință al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București a arătat următoarele aspecte:

  • Solicitarea (de arestare în vederea extrădării – n.r.) se întemeiază pe disp. art. 12 din convenţia privind colaborarea judiciară între România şi Statele Unite ale Americii, dispoziţii care stabilesc doar verificarea unor condiţii de formă, în ceea ce priveşte cererea de arestare, de urgenţă, în vederea extrădării.
  • Faptele de care este acuzată (persoana extrădabilă Mohamad Bazzi – n.r.) de către autorităţile americane sunt foarte grave şi, de asemenea, nu pare să existe nici un motiv pentru care s-ar putea refuza extrădarea.
  • Să se aibă în vedere că persoana în cauză nu are nicio legătură cu statul român, fiind un hazard faptul că a fost depistat pe teritoriul României în aeroport, astfel că persoana extrădabilă nu justifică existenţa unui domiciliu pe teritoriul României, neexistând posibilitatea luării unei alte măsuri preventive mai blânde.

Avocat: Se cazase pentru o săptămână la un hotel în centrul Capitalei

Avocatul lui Mohamad Bazzi a arătat că – la o primă privire a documentului emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii – s-ar justifica, într-un fel luarea unei măsuri preventive severe, raportat la sintagma terorist global, însă nu se cunoaşte ce anchetă se desfăşoară în SUA şi care este stadiul acelui dosar şi, indiferent de soluţia ce urmează a se dispune, apărarea va pune la dispoziţie documentele pentru a se putea realiza o corespondenţă între cele susţinute astăzi de persoana extrădabilă şi realitatea factuală din SUA.

A mai explicat avocatul lui Bazzi că acesta că nu se sustrăgea şi cunoştea procedurile demarate de autorităţile americane.

Astfel, ar trebui să se examineze oportunitatea luării unei măsuri preventive neprivative de libertate care să corespundă cu scopul legii speciale, respectiv împiedicarea sustragerii de la procedurile efectuate până la momentul sosirii cererii de extrădare, prin sustragere înţelegând părăsirea teritoriului ţării sau îngreunarea localizării persoanei.

De asemenea, avocatul a mai arătat că:

  • Persoana extrădabilă a avut asupra sa un înscris în limba arabă din care se atestă că nu are antecedente penale în relaţia cu statul libanez
  • Acesta a circulat cu un mijloc de transport care asigură transparenţă în procedura de verificare a situaţiei personale,
  • Acesta participat la procedura existentă pe teritoriul statului American
  • Persoana extrădabilă este cazat la hotelul Sheraton (n.r. – pe Calea Dorobanți 5-7, în centrul Capitalei), rezervase o cameră pentru o săptămână, sens în care solicită, în principal, luarea măsurii controlului judiciar, iar în subsidiar luarea măsurii arestului la domiciliu, stabilindu-se ca loc pentru executarea acestei măsuri imobilul Hotel Sheraton şi camera în care a fost cazat, dacă persoana extrădabilă poate pune la dispoziţie aceste informaţii.

Ce a susținut în fața judecătorilor români Mohamad Bazzi

Prin intermediul unui interpret, Mohamad Bazzi a explicat în fața instanței că dacă ar fi avut cunoştinţă că ar exista probleme de acest gen, nu ar mai călători, paşaportul său poate fi verificat şi se va constata că săptămânal circulă cu avionul.

El a mai spus că, având şi cetăţenie belgiană, nu i-a fost teamă să călătorească, are constant contact cu avocaţii săi din Statele Unite, chiar cu o zi înainte având o convorbire telefonică cu aceştia, i-au trimis acum câteva zile un chestionar, din partea autorităţilor din Statele Unite.

Respectivul chestionar dovedește că el este cooperant cu autorităţile de acolo, însă de patru ani se face referire doar la existenţa unor informaţii şi nu se furnizează nicio probă certă.

Precizează că se ocupă cu afaceri de petrol şi poate demonstra că are afaceri în acest domeniu cu companii petroliere.

Guvernul SUA: Mohamad Bazi, finanțator-cheie al Hezbollah

Guvernul SUA a anunțat că Mohamad Ibrahim Bazzi este un finanțator-cheie pentru gruparea teroristă Hezbollah. El ar fi un om de afaceri care operează sau face tranzacții în sau prin Belgia, Liban, Irak și mai multe țări din Africa de Vest.

Afaceristul ar fi generat milioane de dolari pentru Hezbollah din activitățile sale, prin următoarele companii:

  • Global Trading Group NV,
  • Euro African Group LTD,
  • Africa Middle East Investment Holding SAL,
  • Premier Investment Group SAL Offshore
  • Car Escort Services S.A.L. (off shore),

La 17 mai 2018, Departamentul Trezoreriei SUA l-a decretat pe Mohammad Ibrahim Bazzi drept „terorist global special desemnat”, în conformitate cu legislația americană.

Ca urmare a acestei desemnări, printre alte consecințe, toate proprietățile și conturile lui Bazzi care fac obiectul jurisdicției SUA sunt blocate. Potrivit guvernului SUA, americanilor le este interzis să se angajeze în orice tranzacții cu Bazzi.

„În plus, este o infracțiune să oferi, sau să încerci sau să conspiri cu bună știință pentru a oferi sprijin material sau resurse pentru Hezbollah, o organizație teroristă străină desemnată de SUA”, susține guvernul american.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#terorist, #Hezbollah grupare terorista, #finantator, #extradare SUA, #curtea de apel bucuresti, #arestare preventiva , #justitie