SUA au scos 5 grupări străine de pe lista organizațiilor teroriste: ”Nu mai au nici capacităţi, nici intenţia de a organiza astfel de activități”

Vineri, 20 Mai 2022, ora 21:28 2957 citiri
Retragerea organizaţiilor de pe lista neagră a Departamentului de Stat nu înseamnă însă că sunt definitiv reabilitate de SUA FOTO Pixabay

SUA au anunțat vineri, 20 mai, că retrag cinci grupări de pe lista sa neagră cu ”organizaţii teroriste străine”. Printre acestea se află mişcarea separatistă bască ETA şi secta japoneză Aum, după ani fără violenţă, informează AFP.

ETA, mişcare multă vreme activă în Spania şi în Franţa, unde a comis numeroase atentate, este acuzată că ar fi responsabilă de moartea a peste 820 de persoane, dar s-a autodizolvat în 2018, la opt ani după ce a decretat un armistiţiu.

Gruparea extremistă evreiască Kahane Chai (Kach), a fostului rabin Meir Kahane, precum şi organizaţia jihadistă palestiniană Consiliul Shura al mujahedinilor din împrejurimile Ierusalimului fac parte din mişcările retrase de pe listă, după cum a informat Departamentul de Stat.

Alte grupări sunt Aum Shinrikyo (Aum Adevărul Suprem), secta japoneză ai cărei membri au comis atentatul cu gaz sarin din metroul din Tokyo în 1995, şi gruparea islamistă egipteană Jamaa islamiya, condusă o perioadă de ”şeicul orb” Omar Abdel-Rahman, decedat în închisoare în SUA.

Includerea acestor grupări pe lista neagră i-a permis mai demult Washingtonului să impună sancţiuni draconice împotriva lor, în special financiare.

Prevăzută de legea americană, reexaminarea regulată a listei a permis să se determine că aceste mişcări ”nu mai sunt angajate în terorism sau activităţi teroriste şi nu mai au nici capacităţi, nici intenţia de a o face”, a anunţat diplomaţia americană într-un comunicat.

Ea estimează că este vorba de o recunoaştere a ”succesului Egiptului, Israelului, Japoniei şi Spaniei pentru a împiedica ameninţarea terorismului din partea acestor grupări”.

Retragerea acestor organizaţii de pe lista neagră a Departamentului de Stat american nu înseamnă însă că ele sunt definitiv reabilitate de SUA. În acest stadiu, ele rămân pe o altă listă, cea a Trezoreriei americane, ceea ce primite de asemenea impunerea de sancţiuni împotriva lor, chiar dacă mai puţin constrângătoare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News