Termoizolarea - Prioritatea 0 pentru a economisi energie iarna aceasta

Advertorial
Luni, 19 Septembrie 2022, ora 15:59
5343 citiri
Termoizolarea - Prioritatea 0 pentru a economisi energie iarna aceasta
FOTO: shutterstock.com/ro/

A mai rămas puțin până la venirea iernii. Este important să-ți pregătești încă de acum locuința pentru zilele geroase de iarnă.

Dacă dorești să faci economie la gaze, energie electrică sau agentul termic, este important ca locuința să fie bine izolată pentru a nu pierde căldura. În acest fel, facturile tale vor fi mai mici și vei reuși să treci mai ușor peste iarnă.

Cât despre materialele necesare, nu trebuie să-ți faci griji, le găsești pe toate chiar și online pe diverse site-uri precum mathaus.ro.

Pe unde se pierde căldura dintr-o casă?

Pentru a-ți izola corect locuința este important să știi pe unde se pierde căldura dintr-o locuință. Este important să faci o termoizolare eficientă pentru a împiedica risipirea căldurii și pentru a face economii. În caz contrar, dacă faci doar o izolare a pereților exteriori, eficiența nu va fi la fel de mare dacă există pierderi de căldură prin alte locuri. Totul depinde de vechimea casei. Iată, așadar, la ce trebuie să fii atent:

  • Pereți – pierderile de căldură prin pereții exteriori sunt de 35-40% din totalul temperaturilor risipite în cazul unei case neizolate.
  • Pardoseală – Prin pardoseală se pierde aproximativ 10-15% din totalul temperaturilor risipite într-o casă. Acest nivel poate crește până la 20-25% în cazul caselor care au pivniță la subsol.
  • Ferestre și uși – în cazul ferestrelor și ușilor se pierd intre 15-25 de procente din căldura casei.
  • Acoperiș – acoperișul este adesea neglijat. Pe aici se pierde aproximativ 20-25% din procentul de căldură al unei case.

Cum se izolează casa?

Izolarea pereților

Pentru o bună izolare a locuinței, este indicat să se facă atât o izolare interioară cât și o izolare exterioară, cu atât mai mult în cazul construcțiilor din lemn.

Izolarea pereților exteriori. Izolarea pereților exteriori se poate face cu panouri din fibre de lemn. Alege unele cu o grosime de 240 mm pentru o eficiență maximă. Tot pentru izolarea pereților exteriori se mai poate folosi polistirenul expandat (ESP) și polistirenul extrudat. Alege unele cu o grosime cât mai mare pentru o eficiență maximă.

Izolarea pereților interiori se poate face cu panouri din fibra de celuloza sau cu panouri din fibra de lemn, dar mai subțiri decât cei folosiți pentru exterior. Toate aceste materiale asigura o temperatură optimă în locuință și nu permit formarea umezelii și igrasiei.

Izolarea podului sau a mansardei

Pentru a nu mai pierde căldură prin acoperiș este important să se facă o izolare a podului și a mansardei, acesta fiind locul prin care se pierde foarte multă căldură. Este important să se facă această izolare atât în cazul unei mansarde locuite cât și a unei mansarde sau a unui pod, nelocuite. O termoizolare de calitate a acestor încăperi va reduce considerabil pierderile de căldură, dar și valoarea facturilor din timpul iernii.

O izolare de calitate a podului și/sau mansardei se face folosind vată minerală de sticlă sau bazaltică peste care se aplică plăci de gips-carton.

De asemenea, prin izolarea acoperișului, poți obține și un confort acustic ridicat. Citește mai multe despre izolarea acoperișului.

Pardoseala casei

Prin pardoseala se pierde un procent considerabil de căldură. Tocmai de aceea este important să nu fie uitată. Dacă sub podea există o pivniță, se va face izolarea tavanului acesteia cu vată minerală de sticlă sau bazaltică și plăci de gips-carton. Cât despre podeaua în sine, din interiorul casei sau apartamentului, se aplică șapă pentru o bună nivelare, apoi se face izolarea cu polistiren extrudat. Peste acesta se pune un burete cât mai gros și peste, un parchet de calitate. Trebuie evitată gresia din spațiile de locuit, deoarece mențin răcoare în încăpere. Acestea din urmă sunt indicate doar pentru băi și, eventual, bucătării, fiind rezistente la apă.

Fundația casei

Fundația casei, care este expusă la temperaturi foarte mici și îngheț, dar și la infiltrații de apă care, în timp, duc la formarea igrasiei, dar și la deteriorarea acesteia. Prin urmare, este important ca fundația unei case să fie izolată cu polistiren extrudat, care este un material impermeabil. Acesta nu lasă umezeala să pătrundă în interior și menține o temperatură constantă, nepermițând pierderea de căldură. Polistirenul extrudat este ideal nu doar pentru fundații ci si pentru pardoseli, subsoluri și socluri.

Ferestre și uși

Ferestrele și ușile din lemn sau metal au cea mai mare pierdere de căldură. După acestea, urmează ferestrele din termopan cu un singur geam. Același lucru este valabil și în cazul ușilor de la intrarea în casă. Pentru a evita pierderea căldurii este recomandată schimbarea acestora cu o tâmplărie termopan cu minim 5 camere.

Ce înseamnă un termosistem complet?

Denumirea de termosistem complet se referă la termoizolarea pereților exteriori. Pentru efectuarea unui termosistem complet ai nevoie de:

1. Polistiren expandat

2. Plasă armare

3. Profile de soclu

4. Dibluri

5. Profile de colț cu plasă

6. Adeziv

7. Amorsă

8. Tencuială decorativă

De ce este important să faci termoizolația ca la carte și să nu sari peste o etapă?

Când vine vorba despre termoizolația unei locuințe, pentru o eficiență maximă este important ca aceasta să fie făcută ca la carte. În acest fel, chiar dacă pe moment cheltuiala este mai mare, prețul se va amortiza rapid, prin facturile scăzute la curent. În plus, termoizolarea casei este o investiție de durată, pe care nu trebuie să o schimbi la 2-3 ani. Aceasta trebuie să țină minim 10-15 ani, prin urmare este cu atât mai important să investești în materiale de calitate și să urmezi toți pașii necesari în montarea acestora.

Grosimea ideală a termoizolației

Pentru o eficiență cât mai bună este ideal să alegi o grosime cât mai mare a termoizolației. În cazul polistirenului expandat este indicat sa optezi pentru ESP 200, iar în cazul fibrelor de lemn alege plăci de 240mm grosime. Nu uita: cu cât grosimea este mai ridicată, cu atât termoizolarea va fi mai bună.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#termoizolare casa, #izolare casa, #izolare locuinta , #renovare