Investiția de 20 de milioane de euro într-o infrastructură care va lega Transilvania de porturi din patru mări europene

Autor: N.G.
Joi, 20 Octombrie 2022, ora 21:50
12391 citiri
Investiția de 20 de milioane de euro într-o infrastructură care va lega Transilvania de porturi din patru mări europene
Zona în care este construit terminalul intermodal FOTO DP World

O investiţie de peste 20 de milioane de euro, derulată în satul Decea de lângă municipiul Aiud, va lega Transilvania, din punct de vedere logistic, pe calea ferată, cu porturi aflate la patru mări din Europa: Marea Neagră, Marea Adriatică, Marea Nordului și Marea Baltică.

Investiția este derulată de o companie din Dubai, care construieşte un terminal intermodal estimat să devină operaţional în luna aprilie 2023.

Terminalul intermodal, a cărui construcţie a demarat în martie pe o suprafață de opt hectare, este realizat în prezent în proporţie de 50%. ”Este o investiţie de 15 milioane de euro, în faza I. În faza a II-a, poate să ducă spre 20 de milioane de euro şi mai mult”, a spus Cosmin Cârstea, CEO-ul filialei din România a companiei arabe.

"Estimăm că terminalul va deveni operaţional în prima jumătate a anului viitor", a mai precizat Cosmin Cârstea. În prezent, construcţia a patru linii feroviare interne, care vor deservi terminalul, fiecare în lungime de 300 de metri, este aproape finalizată. Ulterior, într-o a doua etapă, urmează să se construiască alte două linii. În final, vor exista peste 3,5 kilometri de noi linii pentru transport feroviar.

Cum va arăta în final investiția de la Decea

De asemenea, infrastructura de utilităţi, precum alimentarea cu apă sau electricitate, este realizată în mare proporţie. Reprezentanţii companiei estimează în primii trei ani o capacitate de operare de şase trenuri în fiecare săptămână, trenuri care vor conecta terminalul cu toate centrele de transport importante din Europa. De asemenea, hub-ul de lângă Aiud va fi conectat cu terminalul din Portul Constanţa, prin curse feroviare săptămânale. Capacitatea de stocare va fi de 3.000 de containere în orice moment, iar cea de procesare de 50.000 de containere pe an, în primii trei ani.

Pe lângă containere, vor putea fi procesate şi semi-remorci. În cadrul terminalului va fi construit și un depozit de 10.000 de metri pătraţi, care va fi disponibil pentru companiile colaboratoare. Parcul logistic în care se află terminalul, operat de o companie belgiană, va avea o suprafaţă totală de 18 hectare. Investiţia de la Decea va genera într-o primă fază 30 de locuri de muncă în mod direct. Terminalul va beneficia de acces direct la autostrada A10 aflată în apropiere şi va dezvolta propria infrastructură feroviară.

Stadiul lucrărilor

”În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere şi constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naţionalitate belgiană, care a câştiga licitaţia la preţul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505 euro/an. Potrivit contractului, câştigătorul licitaţiei a fost obligat să achite în avans suma de 339.035 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosinţă a terenului”, a declarat Aurel Mărginean, administratorul public al comunei Mirăslău.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#terminal, #decea, #Alba, #logistic, #transport, #marfuri, #investitie , #investitii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și ne mai mirăm că Olandeji' nu ne for în Schengen (ortografie Româ