Fenomenul surprinzător ”paradoxul gemenilor”: Timpul nu trece la fel pentru toată lumea VIDEO

Joi, 19 Mai 2022, ora 00:37
9623 citiri
Fenomenul surprinzător ”paradoxul gemenilor”: Timpul nu trece la fel pentru toată lumea VIDEO
Timpul este relativ, conform teoriei lui Einstein FOTO: Space

Teoria relativității speciale a lui Albert Einstein ne învață că timpul este relativ, iar ceasurile în mișcare merg mai încet față de cele staționare. Astfel, există un fenomen denumit ”paradoxul gemenilor”, care arată că pentru diferiți observatori din univers timpul curge diferit, în funcție de viteza lor.

Teoria lui Einstein vorbește despre dilatarea timpului, un fapt real care se petrece în univers, astfel că un ceas atașat la un obiect în mișcare va ticăi mai lent decât unul care stă pe loc, potrivit Space.

Și ceea ce este valabil pentru ceasurile în mișcare se aplică pentru orice altceva: fizica, chimia și biologia funcționează într-un ritm mai lent în sistemele de referință în mișcare. Însă, oamenii de știință spun că acest efect este foarte greu de măsurat, deoarece apare într-o măsură semnificativă pe măsură ce ne apropiem de viteza luminii.

Un experiment efectuat de către fizicienii Joseph Hafele și Richard Keating în 1971 a pus ceasuri atomice la bordul avioanelor cu reacție și le-a trimis să zboare în jurul lumii. S-a constatat că la întoarcere, ceasurile nu erau sincronizate cu un ceas de la sol, exact cu valoarea prezisă de teoria relativității speciale.

Astfel, există ”paradoxul gemenilor” un fenomen care implică doi gemeni ipotetici, Alice și Bob. Atâta timp cât rămân unul lângă altul, ceasurile lor vor rămâne sincronizate și vor îmbătrâni în același ritm.

O descoperire ce i-a lăsat perplecși pe astronomi: Misterioase ziduri găsite în spațiu VIDEO

Dar dacă Bob s-ar urca într-o navă spațială și ar naviga în jurul galaxiei cu viteza apropiată de cea a luminii, atunci lucrurile se schimbă. Pentru Bob, trec doar câteva luni sau ani în călătoria sa.

Dar, în funcție de cât de repede a mers el, pentru Alice de pe Pământ, ar putea trece decenii sau chiar secole. Oricât de zguduitoare ar fi această poveste, ea nu este un paradox. Este exact ceea ce spune fizica relativității speciale a lui Einstein: diferiți observatori din univers vor simți diferit curgerea timpului, în funcție de viteza lor.

Descoperire neobișnuită în China: O lume pierdută în timp la 192 de metri adâncime VIDEO

Când Bob s-ar întoarce pe Pământ, ar constata că Alice a îmbătrânit mai mult decât el, care a călătorit în univers. Timpul a trecut mai repede pe Terra, decât în nava spațială care a avansat cu o viteză apropiată de cea a luminii.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#teoria relativitatii Einstein, #Timpul, #timpul Pamant, #paradox, #trecerea timpului imbatranire, #Albert Einstein , #fenomen