Reactia lui Melescanu dupa ce rusii au cerut Americii sa distruga scutul de la Deveselu

Joi, 07 Februarie 2019, ora 21:21
15412 citiri
Reactia lui Melescanu dupa ce rusii au cerut Americii sa distruga scutul de la Deveselu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Dupa ce Rusia le-a cerut americanilor sa distruga instalatiile de sisteme balistice MK-41 plasate in Romania, ministrul de Externe de la Bucuresti sustine ca vineri va pregati un raspuns adecvat, alaturi de aliatii din NATO. In plus, Teodor Melescanu nu exclude sa il convoace la MAE pe ambasadorul rus, pentru explicatii pe aceasta tema.

Melescanu considera ca actuala solicitare a Moscovei legata de scutul de la Deveselu "este una din modalitatile prin care Federatia Rusa cauta argumente prin care sa isi justifice productia de rachete supersonice care creeaza un pericol real, si nu vorbesc doar pentru Romania. Raza lor de actiune merge pana in zona Germaniei".

Seful NATO s-a intalnit cu Iohannis: Rusia a scos la iveala un nou tip de racheta, care poate ajunge in orasele europene

"E o operatiune care urmareste sa gaseasca argumente pentru ce doreste sa faca Federatia Rusa", a spus joi seara ministrul de Externe, intr-o interventie telefonica pentru Antena3.

Oficialul MAE a reiterat cu aceasta ocazie ca baza de la Deveselu este pur defensiva, care in niciun caz nu are rachete nucleare.

"Nu exista niciun argument in legatura cu posibilitatea ca aceasta baza sa creeze probleme Federatiei Ruse", a subliniat Melescanu.

Insa toata tevatura de azi "face parte din suita explicatiilor si actiunilor care urmaresc sa creeze o baza potrivit careia Rusia e intr-o stare de asediu si trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a face fata unor asemenea provocari", a adaugat ministrul.

Melescanu a precizat ca, in cursul zilei de maine, MAE o sa aiba o pozitie relativ la aceste ultime informatii de la Moscova, dupa ce se consulta si cu aliatii nostri din NATO.

Intrebat daca il va convoca la MAE pe ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Melescanu a replicat: "O sa avem in vedere posibilitatea unui dialog si sa cerem clarificari,

pentru ca acest tip de comunicare este de foarte multe ori dificil de inteles".

Rusia cere SUA sa distruga scutul de la Deveselu

Declaratiile lui Teodor Melescanu vin in contextul in care Ministerul Apararii din Rusia a informat, joi, ca Statele Unite ar trebui sa isi distruga sistemele MK-41 plasate in Romania pentru a putea astfel sa respecte Tratatul INF.

Ministerul a informat si ca l-a convocat pe atasatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i inmana o nota care contine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu.

Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, a declarat, tot joi, ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF) si a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.

Citeste amanunte despre noul scandal international intre cele doua superputeri mondiale si cum a picat Romania la mijloc

Scandalul Tratatului INF si rachete Rusiei

Tratatul semnat in 1987 elimina rachetele cu raza intermediara din arsenalurile Rusiei si Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF in weekend, dupa ce SUA au anuntat ca se vor retrage in sase luni, daca Rusia va continua sa incalce tratatul, acuzatii negate de Moscova.

Armata rusa va incepe lucrarile privind crearea unor noi sistem de lansare de la sol pentru o racheta de croaziera care se lanseaza de pe nave - Kalibr - si pentru rachete hipersonice cu raza mai mare care calatoresc la o viteza de cinci ori mai mare fata de cea a sunetului.

Ministrul Apararii, Sergei Shoigu, a ordonat, marti, inceperea lucrarilor privind dezvoltarea noilor sisteme.

Citeste si: Iata ce rachete pregateste Rusia drept raspuns la iesirea SUA din Tratatul Nuclear. Lucrarile au inceput deja

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Melescanu Rusia SUA scut Deveselu , #ministru de Externe