Motiunea impotriva lui Melescanu a picat: Tariceanu l-a aparat spunand ca si el a stat la coada jumatate de ora, Serban Nicolae nu vrea ca diaspora "sa voteze din varful patului"

Marti, 11 Iunie 2019, ora 17:37
19149 citiri
Motiunea impotriva lui Melescanu a picat: Tariceanu l-a aparat spunand ca si el a stat la coada jumatate de ora, Serban Nicolae nu vrea ca diaspora "sa voteze din varful patului"
Foto: Arhiva Ziare.com

Motiunea simpla impotriva ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a fost respinsa, marti, la votul din plenul Senatului.

Aceasta fusese depusa pe 3 iunie de PNL si USR, ministrul fiind considerat principalul vinovat pentru faptul ca zeci de mii de romani au fost nevoiti sa stea la cozi si cate 10 ore in strainatate pentru a vota, iar mii dintre ei nici macar n-au reusit sa-si exercite acest drept pana la inchiderea urnelor.

Iata cum aratau cozile formate de romaniic are voiau sa isi exercite dreptul la vot.

Melescanu a repetat si de la tribuna Senatului concluziile raportuli MAE, care exonereaza institutia de orice vina in situatia creata in diaspora. In schimb, el a fost aparat de seful sau pe linie de partid, Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca nu intelege de ce se spune ca romanii au fost umiliti, pentru ca si el a stat jumatate de ora la coada ca sa voteze si nu s-a simtit deloc astfel.

Sustinere a primit Melescanu si de la PSD. Senatorul Serban Nicolae a spus ca vina e a lui Klaus Iohannis, pentru ca nu ar fi informat ambasadorii de planurile sale de a convoca si referendumul pentru Justitie odata cu alegerile europarlamentare. In ce priveste discutiile despre cum ar putea fi facilitat pe viitor votul romanilor din strainatate, Nicolae a spus ca diaspora nu trebuie in niciun caz sa beneficieze de conditii precum votul electronic sau prin corespondenta. Argumentul senatorului PSD: "Daca in varful muntelui se voteaza prin prezentare la sectia de vot, sa nu facem pentru altii drept de vot din varful patului".

Amintim ca numerosi romani de peste granite au parcurs sute de kilometri pana la sectiile de vot.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii de la motiunea de cenzura:

17:37 - Motiunea impotriva lui Melescanu a picat la vot, cu 37 de voturi pentru si 69 impotriva.

17:34 - Dezbaterea s-a terminat, se va vota secret electronic. Sunt prezenti 107 senatori.

17:32 - Melescanu mai ia o data cuvantul si preia din acuzatiile lui Serban Nicolae la adresa ambasadorilor.

17:30 - Serban Nicolae ii jigneste pe cei de la USR-PLUS numindu-i "USSR-PLUS": "Aveti curajul sa va ridicati in genunchi in fata stapanului dvs".

17:28 - Ia cuvantul Serban Nicolae, PSD: "De foarte multa vreme se spune ca titularul politicii externe in Romania e presedintele. Ar trebui sa il intrebati pe el ce a facut pentru buna exercitare a votului in sectiile din diaspora. Poate ca ambasadorii numiti de Klaus Iohannis n-au stiut pana in ultima clipa ca el vrea sa organizeze si un referendum. De ce nu l-a anuntat pe prietenul sau din Germania, Emil Hurezeanu, pe prietenul lui Luca Niculescu de la Paris, pe Dan Mihalache de la Londra.

Lasati ipocriziile, haideti sa fim cinstiti. Daca in varful muntelui se voteaza sa nu facem pentru altii drept de vot din varful patului. Cetatenii romani cu domiciliu in strainatate sa voteze la fel ca cetatenii din tara. Sa tratam cetatenii romani in mod egal".

17:08 - A ajus la Senat si Tariceanu si ia cuvantul in apararea colegului sau de partid.

Tariceanu acuza un "dialog al surzilor", pentru ca Opozitia nu ia in considerare motivele invocate de Melescanu.

"Unii au tras concluzia ca Guvernul a vrut sa ii umileasca pe cetatenii care au stat la cozi. Si eu a trebuit sa stau peste jumatate de ora sa votez si nu m-am simtit nicicum umilit. Nu a existat nicio intentie a Guvernului de a impiedica exercitarea votului", spune Tariecanu.

El continua aratand ca principala problema e ca Guvernul nu are date despre romanii din afara tarii si sustine ca cei de la USR ar avea mai multe informatii pe tema asta.

17:07 - Vorbind despre tema motiunii, Vlad Alexandrescu il acuza pe Melescanu ca a devenit "o vulnerabilitate pentru Romania".

"Cea mai grava eroare in calitatea sa de ministru a fost umilirea cetatenilor din diapspora nu pentru prima, ci chiar pentru a doua oara in calitate de ministru de Externe.

Dl Melescanu nu mai e capabil nici sa analizeze obiectiv fapte ce s-au petrecut sub conducerea lui si nici sa inteleaga magnitudinea raului pe care l-a produs", acuza senatorul USR.

17:02 - Vorbeste Vlad Alexandrescu, USR. El critica MAE pentru pozitia fata de situatia din Republica Moldova.

16:58 - Florin Citu, PNL, ia cuvantul. El citeaza diverse declaratii facute de Melescanu in ultimele 3 saptamani.

"Dincolo de faptul ca dl ministru se contrazice de la o zi la alta, se vede ca PSD-ALDE nu si-au dorit inlesnirea votului in diaspora. Ministrul Melescanu si PSD-ALDE nu au indeplinit obligatii clare prevazute prin lege. Peste tot va aparati invocand doar legea 33/2007, privind alegerile europarlamentare, uitand de legea referendumului. Stiati ca aveti doua scrutinuri!

Nu e in interesul dvs sa aveti un vot simplu pentru romanii din diaspora si de aceea ati facut aceste lucruri. E inadmisibil ca un diplomat de cariera sa persiste in greseala si sa nu isi dea demisia dupa ce si-a batut joc de romani", a spus Citu.

16:54 - Melescanu continua sa sustina ca organizarea ar fi permis tuturor romanilor sa voteze, daca nu ar fi fost 3 buletine de vot. Obligatia MAE era insa sa se asigure ca pot sa voteze toti romanii in conditiile in care existau 3 buletine de vot:

"Nu a existat nici cea mai mica dorinta de a crea dificultati in procesul electoral, dimpotriva. Din calculele noastre ar fi putut toti romanii sa voteze. Dar cand avem 3 urne e un proces care ia mult din tot ceea ce se intampla in cadrul unei sectii de votare".

16:50 - Melescanu recunoaste meritele USR: Singura formatiune care a avut reprezentanti in toate sectiile din afara.

16:41 - Melescanu da raspunsul celor de la Opozitie care ii cer demisia. Are alocate 20 de minute:

- Va multumesc celor care ati semnat aceasta motiune, ea ne ofera prilejul sa discutam deschis o tema extrem de importanta pentru toti romanii.

Melescanu reia si de la tribuna Senatului, aproape cuvant cu cuvant, discursurile prezentate zilele acestea pe tema alegerilor din diaspora, potrivit analizei facute la nivelul MAE: vina e a romanilor care au completat greu datele personale sau chiar au fost acuzati ca au venit la vot cu autorcarele, a presedintelui Klaus Iohannis ca a organizat referendumul in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, viteza Internetului a fost slaba, organizarea ambasadorilor defectuasa.

Cum explica MAE haosul de la votul din diaspora: Au existat actiuni coordonate de aducere la vot cu 5-6 autocare

16:40 - Numarul celor prezenti in sala a ajuns la 75.

16:26 - Mihai Gotiu, senator USR, citeste textul motiunii de cenzura.

16:21 - Sedinta este condusa de vicepresedintele Senatului, Serban Valeca. Calin Popescu Tariceanu nu se afla la lucrarile sedintei, desi Melescanu este din partidul sau.

16:19 - Incepe sedinta. Din cei 136 de politicieni ajunsi senatori in urma votului romanilor, doar 82 si-au anuntat prezenta la lucrarile de marti.

La momentul votului pentru adoptarea ordinii de zi, insa, erau prezenti doar 50 de senatori.

16:13 - Senatorii inca nu au venit in sala, desi sedinta era programata sa inceapa la ora 16:00.

15:44 - Melescanu era asteptat sa participe tot marti, de la 16:00, si in Camera Deputatilor, la Ora Guvernului, pentru a da explicatii despre cozile din diaspora de la vot. Solicitarea fusese facuta tot de cei de la PNL si USR, insa cu doar doua ore inainte s-a anuntat ca sedinta este suspendata, pe motiv ca nu Opozitia avea dreptul sa initieze invitatii in aceasta saptamana, fiind randul celor din grupul parlamentar al PSD. Social-democratii se pare ca nici nu au profitat de acest drept, dar nici n-au vrut sa-l cedeze celor care au avut initiativa.

"Dle Melescanu, demisia! Ati ramas fara partener pe ringul de dans"

Opozitia il considera pe Melescanu principalul responsabil pentru modul in care au fost tratati romanii din afara granitelor.

"Ce s-a intamplat, in 26 mai, la sectiile de votare din diaspora a fost picatura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relatiilor bilaterale si multilaterale si de imaginea Romaniei, acest minister care sufera cumplit din cauza domnului Melescanu. (...)

Ati esuat lamentabil si irevocabil in fata cetatenilor acestui stat in a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Va cerem formal si explicit sa va dati demisia, domnule Melescanu! (...) Orice farama de incredere din partea noastra fata de dumneavoastra s-a spulberat pe 26 mai si astazi va anuntam ca ati ramas fara partener pe ringul de dans", se arata in textul motiunii simple.

Semnatarii motiunii spun ca Melescanu a gestionat MAE si a organizat alegerile europarlamentare si referendumul din 26 mai in strainatate "in mod iresponsabil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Melescanu ora guvernului, #Melescanu motiune simpla , #ministru de Externe