Melescanu: Romania ar putea adera la zona euro in 2022

Luni, 28 August 2017, ora 17:58
4453 citiri
Melescanu: Romania ar putea adera la zona euro in 2022
Foto: Facebook/Teodor Melescanu

Romania, economia cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, ar putea adera la zona euro in anul 2022, dupa cresterea veniturilor celor mai saraci cetateni, a declarat ministrul de Externe, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat unui cotidian polonez.

"Aderarea la zona euro este o decizie politica pe care am adoptat-o in urma cu mai multi ani. In prezent, indeplinim deja criteriile formale, astfel ca am putea adera si maine la uniunea monetara.

Insa ne temem ca acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor pensionarilor si ale celor mai saraci. Cred ca vom adopta euro peste cinci ani, in 2022", a declarat Teodor Melescanu pentru Rzeczpospolita, citat de Reuters.

Zona euro este compusa in prezent din 19 state membre. Ultima tara care a aderat la zona euro este Lituania, care a facut trecerea la moneda unica in 2015.

Cu un avans de 5,5% in trimestrul al doilea, Romania are in prezent cea mai mare crestere economica din UE. Majoritatea statelor membre UE din afara uniunii monetare, inclusiv Danemarca, Suedia, Polonia si Cehia, si-au revenit mai rapid de pe urma crizei financiare globale din 2008 decat statele din zona euro.

Cu toate acestea, Romania este in continuare una din cele mai sarace tari din Uniunea Europeana.

Nu am invatat nimic? Situatia economica seamana cu cea din 2008, dar acum Romania e mai vulnerabila la crize

Luna trecuta, premierul Mihai Tudose a afirmat si el ca aderarea Romaniei la zona euro este "un angajament" pe care tara noastra l-a luat odata cu intrarea in Uniunea Europeana, precizand ca mai este foarte mult de lucru "la convergenta".

Potrivit premierului, nu exista un termen fixat in acest sens. "Nu ne-am fixat un termen. Cat de repede posibil, dar nu vrem sa ardem niste etape, fiindca apoi ne facem mai mult rau decat bine", a spus Tudose.

Citeste si Romania nu va trece prea curand la euro.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Melescanu Romania zona euro, #Romania zona euro 2022 , #ministru de Externe