Melescanu, despre pericolele secesiunii: Problema Tinutului Secuiesc nu e singura

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 10:17
4634 citiri
Melescanu, despre pericolele secesiunii: Problema Tinutului Secuiesc nu e singura

Unele actiuni ale premierului Victor Ponta si ministrului de Interne Mircea Dusa ar putea sa le dea de gandit aliatilor nostri, afirma fostul director SIE Teodor Melescanu, candidat independent la presedintia Romaniei. Pe de alta parte, Melescanu avertizeaza ca exista si alte regiuni istorice, nu doar Tinutul Secuiesc, care si-ar putea dori independenta de Romania, din ratiuni economice.

Intr-un interviu acordat Romania Libera, Teodor Melescanu a declarat ca atitudinea premierului Victor Ponta in favoarea Lukoil "este o eroare".

"Da, este vorba despre o interventie politica. Premierul este preocupat de locurile de munca, dar aceasta tema trebuie rezolvata prin politici guvernamentale sau de Parlament, nu prin justitie sau prin indicatii date Justitiei", a adaugat Melescanu.

Intrebat daca gestul lui Victor Ponta poate fi vazut din afara ca o mana de ajutor data rusilor, fostul director SIE a raspuns: "Fara indoiala este un semnal, care poate fi interpretat in acest fel".

In context, Teodor Melescanu a fost intrebat ce crede despre declaratiile date la Beijing de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa, conform carora Romania doreste "aprofundarea" colaborarii militare romano-chineze.

"Ar putea induce noi teme de dezbatere interna si in acelasi timp ar putea sa ridice indoieli din partea aliatilor nostri", a raspuns Melescanu.

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

Fostul director SIE spune ca rolul presedintelui este unul foarte important pentru ca "situatia este destul de grea si pe plan intern, dar mai ales pe plan international".

Printre amenintarile la adresa Romaniei, Melescanu a enumerat si problema modificarii unor state, prin fragmentare, dand exemplul Scotiei, Cataloniei si Ucrainei de Est.

Teodor Melescanu - De ce vrea sa fie presedinte

El spune ca o asemenea problema se poate pune si in Romania.

"Problema Tinutului Secuiesc nu este singura. In anumite zone istorice, din cauza nemultumirilor, oamenii isi pun problema daca nu cumva s-ar descurca mai bine daca s-ar autoadministra decat intr-un stat cu o guvernare instabila. (...)

Ma gandesc in primul rand la Transilvania, care este mai dezvoltata decat celelalte regiuni. (...) Exista o mare nemultumire fata de felul in care este administrata tara", a mai explicat el.

Pe de alta parte, Teodor Melescanu crede ca nu il compromite apropierea de Mircea Dogaru, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, unul dintre cei care i-au strans semnaturi si totodata o persoana controversata, care a cerut desfiintarea DNA, ANI si a Curtii Constitutionale.

"Ca prezidentiabil independent, am nevoie de sprijinul oricui, cu o singura conditie, ca sprijinul pentru mine sa insemne explicit sustinerea programului meu. (...) Nu, nu are de ce sa ma compromita. Oricine e liber sa ma sustina daca-mi accepta programul politic", a declarat Melescanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Melescanu Ponta Lukoil rusi, #Melescanu Dusa armata China, #Melescanu Dogaru semnaturi , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014