NATO la Bucuresti: Baconschi, despre viitorul NATO si smart defense

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 14:30
1145 citiri
NATO la Bucuresti: Baconschi, despre viitorul NATO si smart defense
Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat sambata alocutiunea "Viziunea Romaniei asupra viitorului NATO", in cadrul celei de-a 57-a sesiuni anuale a Adunarii Parlamentare a NATO, gazduita de Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Ministrul de Externe a evidentiat rolul important pe care parlamentele din tarile aliate il joaca in promovarea principiilor si valorilor NATO, precum si in sustinerea misiunilor Aliantei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce este Adunarea Parlamentara a NATO si de ce e importanta

Recentul acord privind desfasurarea sistemului de aparare antiracheta in Romania, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, si care va fi supus ratificarii de catre Parlament, a facut obiectul unei prezentari aparte, ministrul apreciindu-l drept o contributie importanta la edificarea viitorului sistem de aparare antiracheta al NATO.

Scutul antiracheta, atacat la AP a NATO - vezi ce raspunde Romania

Romania sprijina conceptul de smart defense

Din perspectiva asteptarilor fata de Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012, Teodor Baconschi a reliefat importanta dezvoltarii capacitatilor Aliantei pentru indeplinirea misiunilor sale din Afganistan, Libia si Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva participarii Romaniei in aceste misiuni.

"In contextul actualei crize economice este important ca statele sa fie mai receptive in vederea identificarii noilor modalitati de colaborare, astfel incat sa contribuie la intarirea securitatii cu resurse mai putine. In acest sens, Romania sprijina conceptul de smart defense, lansat de secretarul general al NATO", a spus ministrul roman de Externe.

Seful diplomatiei romane s-a referit si la implicarea Aliantei in stabilizarea Balcanilor de Vest, in cooperarea pentru securitate in zona Marii Negre, regiune care este parte a Europei si punte de legatura catre Asia Centrala si Afganistan, precum si la consolidarea parteneriatului cu tarile din Caucaz si Asia Centrala.

De asemenea, el a evocat importanta pentru Romania a mentinerii politicii "usilor deschise" in vederea primirii de noi membri. "Romania sprijina relatiile de parteneriat in regiunea Marii Negre si reafirma importanta mentinerii politicii 'usilor deschise'", a aratat seful diplomatiei .

Relatia NATO-Rusia, esentiala

O relatie esentiala pentru NATO, a declarat oficialul roman, este cea cu Federatia Rusa. Proiectul apararii antiracheta poate avea si un potential de cooperare Rusia-NATO, menit sa contribuie la cresterea increderii intre parteneri si asigurarea securitatii europene. "In aceasta cheie va invit sa privim viitorul relatiei NATO-Rusia", a declarat Teodor Baconschi.

C.B.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Baconschi Adunare Parlamentara NATO, #Adunare Parlamentara NATO 2011, #viziune Romania NATO , #ministru de Externe