Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre barbaria mineriadei si cultura ca sul de hartie igienica Interviu cu Teodor Baconschi

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 19:29
6981 citiri
Despre barbaria mineriadei si cultura ca sul de hartie igienica Interviu cu Teodor Baconschi

Navalirea minerilor a fost un soc teribil, care a facut ca Romania sa piarda 5 ani, pentru ca, "daca ar fi lipsit 13-15 iunie '90, Romania ar fi intrat in UE si NATO odata cu Polonia, Cehia, Ungaria si ceilalti", afirma Teodor Baconschi.

15 iunie - ziua in care vorbim, an de an, despre mineriada sangeroasa din 1990, dar si ziua in care, pentru prima oara, ferecam portile Muzeului National al Literaturii Romane. O trista coincidenta despre care am discutat cu fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, cel care a donat Muzeului Literaturii o buna parte dintre manuscrisele tatalui sau (poetul, eseistul si prozatorul A.E. Baconsky) si care in timpul mineriadei lucra la Ministerul Culturii, alaturi de Andrei Plesu.

Cum ati trait acele zile de cosmar pentru bucuresteni, in care oricine era banuit ca ar fi student sau intelectual manca o bataie crunta din partea minerilor chemati in Capitala de Ion Iliescu?

Fusesem prezent in strada, la revolutia anti-comunista, asa ca eram deja intr-o stare de surescitare "istorica" si cunoscusem violenta asasina din decembrie '89. Cu toate acestea, navalirea minerilor a fost un soc teribil.

Ceausescu - si apoi Iliescu - reprimasera revolutia cu trupe regulate. Acum veneau peste noi niste civili asmutiti asupra Opozitiei, cu scopul de a o distruge. Am trait doua zile de teroare. Orasul era paralizat de frica. Toti cunoscutii mei s-au ascuns, unii ziaristi si-au rupt numele de pe soneria de la locuinta. Se stia ca exista liste negre si ca adversarii lui Iliescu vor fi vanati om-cu-om.

Eu lucram atunci cu Andrei Plesu, la Ministerul Culturii. Am iesit, cu naivitate inconstienta, sa "dialoghez" cu ei, cand au venit la Piata Presei Libere. M-au luat de guler, era sa ma snopeasca, dar un securist care ii coordona le-a zis sa se urce in camion, pentru ca "e nevoie de ei in alta parte".

Dupa ce minerii au plecat din Capitala, am scris editorialul din Romania Libera (in ziua cand si-a reluat aparitia) si am realizat o dezbatere-rechizitoriu, la Teatrul National, cu Bartolomeu Anania, Andrei Serban si Sorin Dumitrescu.

Filmul a fost difuzat pe TVR 2, pe sest, si a aratat pentru prima data imagini necenzurate despre barbaria mineriadei.

In opinia dvs. (pentru ca justitia nu si-a spus cuvantul, pe deplin) cine sunt principatii vinovati pentru tot ce s-a intamplat atunci?

Intrebarea are un singur raspuns. Ion Iliescu si gruparea din jurul lui, implicata si in executarea lui Ceausescu.

Faptul ca nici azi, la 24 de ani de la acea tentativa de razboi civil, vinovatii nu sunt pedepsiti in justitie explica de ce avem o democratie infirma: am construit totul pe o serie de crime nesanctionate, pe minciuna si pe complicitatea sistemului cu cei vinovati.

Cat de stirbit a fost prestigiul Romaniei din cauza acelor evenimente?

"Stirbit" e un termen prea slab. Fusesem cea mai populara tara comunista eliberata. Curgeau semnalele de simpatie si solidaritate. Prima revolutie televizata din lume inregistrase un succes global.

Mineriada a denuntat farsa noii puteri "democratice" si a oripilat, prin hidosenia ei primitiva, intreaga opinie publica din tarile civilizate.

Daca ar fi lipsit 13-15 iunie '90, Romania ar fi intrat in UE si NATO odata cu Polonia, Cehia, Ungaria si ceilalti. Am pierdut cel putin 5 ani, am fost izolati international. Dar nu exact asta doreau tovarasii, ca sa poata opera nestigheriti mega-jaful dintre 1990 si 1996?

Patrimoniul inestimabil de la Muzeul Literaturii, in pericol. Muzeul se inchide

Tot astazi, 15 iunie, ziua in care comemoram moartea lui Mihai Eminescu, Muzeul Literaturii Romane se inchide. Cum e posibil ca autoritatile sa nu gaseasca un nou sediu timp de mai bine de un deceniu, iar solutia de avarie sa fie mutarea intr-un spatiu impropriu?! In ultimul timp s-a vorbit foarte mult despre mandria de a fi roman. Ce spune despre noi, ca popor, lipsa unor reactii vehemente din partea politicienilor cu staif, a oamenilor de cultura si, in general, a societatii civile cu privire la acest caz?

Mandria de a fi roman nu poate fi recuperata fara o reforma a clasei politice, fara promovarea unor lideri constienti, pregatiti si patrioti.

Cata vreme vom mai face o culpa dintr-un doctorat la Sorbona, cata vreme ne vom dispretui carturarii, scriitorii, artistii, specialistii autentici, dascalii, medicii, inginerii, managerii, oamenii cu carte si competente masurabile, vom trai doar cu toxine populiste, manipulare, ura indusa de lideri netrebnici, manele si vaicareala pe Facebook.

Cazul de la Muzeul Literaturii Romane spune totul, din pacate, despre ce inseamna niste autoritati care nu ne cunosc istoria, nu ne respecta patrimoniul si ii privesc pe romani de sus, de la inaltimea imposturii lor bogate in bani dubiosi, dar sarace in bun simt. Pentru acesti rechini de tranzitie, cultura nationala e doar un sul de hartie igienica.

Solutia gasita pentru fondurile de la Muzeul Literaturii - si anume mutarea acestora la Casa Presei - e tardiva si improprie. Ar trebui sa ne bucuram ca manuscrisele celor mai de seama scriitori romani, printre care si cele ale tatalui meu, nu sunt aruncate direct la ghena?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#mineriata 1990, #Baconschi mineriada, #evacuare Muzeul Literaturii, #Baconschi Muzeul Literaturii , #stiri Teodor Baconschi