Baconschi, despre turneul lui Ponta in Asia: Un fel de samsar aflat in vacanta estivala - Interviu

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 07:47
4422 citiri
Baconschi, despre turneul lui Ponta in Asia: Un fel de samsar aflat in vacanta estivala - Interviu
Foto: Facebook

Turneul asiatic al premierului Ponta este marcat de neclaritate. "Seamana cu o calatorie de agrement", apreciaza fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, in opinia caruia "asemenea iesiri prost organizate costa bani publici si lasa in alte state o impresie de amatorism frivol".

Programul oficial al premierului Ponta in turneul pe care il efectueaza in Asia nu a fost facut public, iar relatarile jurnalistilor care l-au insotit sunt destul de putine.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, fostul sef al diplomatiei Teodor Baconschi afirma ca Victor Ponta pare a fi mai degraba un fel de "samsar in vacanta estivala", gata "sa vanda si sa cumpere orice".

Teodor Baconschi subliniaza faptul ca deplasarile externe ale unui premier se fac de obicei cu scop economic, de aceea absenta oamenilor de afaceri importanti din delegatia lui Victor Ponta reduce totul la o "vorbarie fara urmari".

In privinta punctului terminus, China, Teodor Baconschi reaminteste ca Romania a abandonat proiecte mari si ii atrage atentia premierului asupra faptului ca pachetul majoritar de actiuni la centrala de la Cernavoda nu poate fi cedat Chinei fara acordul CSAT.

Ati descifrat pana acum misterul calatoriei lui Victor Ponta in tarile asiatice? Ce tinte si-a propus si cum vom putea aprecia la justa valoare rezultatele sale cata vreme nu stim ce a avut in plan?

Conceptul acestui turneu asiatic este neclar. Nu au fost anuntate public nici tintele sale, nici logica sa de ansamblu. Seamana cu o calatorie de agrement, punctata cu atractii turistice (Samarkand, Macao, Hong-Kong).

In plus, domnul Ponta pare dispus sa vanda si sa cumpere orice. Un fel de samsar in vacanta estivala.

Din pacate, asemenea iesiri prost organizate costa bani publici si lasa in alte state o impresie de amatorism frivol.

Este o gafa diplomatica faptul ca Victor Ponta a mers in Uzbekistan si Kazahstan venind din Azerbaidjan, asa cum au declarat unii analisti de politica externa?

N-as putea spune ca e o gafa diplomatica. Dupa cum stiti, Azerbaidjanul are probleme deschise numai cu Armenia, unde domnul Ponta nu a calcat. E drept, exista state, mai ales in Maghreb, care dezvolta asemenea gelozii regionale. Aici insa nu vad vreo problema.

Cum sa interpretam faptul ca Victor Ponta nu a fost primit la nivel de premier in unele tari din acest turneu asiatic?

In mod normal, guvernul unei tari nu ar trebui sa accepte programe oficiale care exclud primirile la nivelul cerut. Nu stiu cum a lucrat MAE detaliile turneului facut de domnul Ponta. Toate punctele se fixeaza din timp, prin cele doua ambasade - a statului respectiv la Bucuresti si a noastra in statul vizitat.

Un premier care accepta sa fie primit la nivele inferioare functiei sale da un semnal de auto-depreciere care discrediteaza prestigiul nostru ca tara.

Tin minte, de pilda, ca pregateam, ca ambasador, vizita domnului Nicolas Sarkozy la Bucuresti. Fostul presedinte francez, un om foarte grabit, a propus, prin cancelaria sa, ca oprirea la Cotroceni sa nu includa si un pranz oficial, ci doar convorbiri. In aceste conditii, presedintele Basescu mi-a cerut, la telefon, sa anulam vizita. Asa se face ca, in final, domnul Sarkozy a apreciat bucatele romanesti, la palatul prezidential...

Ati inteles ce scopuri urmareste Victor Ponta in China si de ce lipsesc oamenii de afaceri din delegatia sa?

Cum va spuneam, deja, turneul acesta nu are nici cap, nici coada. Regula unui turneu reusit e urmatoarea: ministrul de Externe pregateste totul prin vizite la propriul sau nivel, se fixeaza agenda discutiilor, se aplaneaza divergentele prin solutii reciproc acceptate si se adauga componenta economica, militara, culturala sau 'sociala' (mai ales daca exista comunitati).

In acest fel, premierul sau presedintele aterizeaza pe un teren unde totul e stabilit pana la ultimul detaliu.

Oricum, premierul face mai cu seama deplasari cu scop economic. A nu lua oameni de afaceri importanti in asemenea calatorii oficiale inseamna a reduce totul la o vorbarie fara urmari.

Si conducerea PDL a efectuat recent o vizita de cateva zile in China. Pare deja o noua moda.

Aceea a fost o vizita politica. Ma asteptam ca domnul Blaga sa faca astfel de vizite la sefi de partide din PPE, din Germania, Franta, Italia, Olanda sau alte state UE.

A preferat partidul comunist chinez, ale carui valori si viziuni despre relatia cu cetateanul pare sa le imbratiseze din tot sufletul. In fine, cel putin asa a declarat...

Este China noua "Inalta Poarta"? Cum ar trebui sa se raporteze Romania la China?

China e un gigant inconturnabil. Avem relatii vechi, bune, dar lipsite de vigoare contemporana, din cauze care tin mai ales de neseriozitatea partii romane. Pe langa relatia UE - China, la care participam cel putin prin directorul general pe Asia din Serviciul European de Actiune Externa, ambasadorul Viorel Isticioaia, exista si un culoar bilateral care trebuie onorat.

Am lasat balta proiectele mari, promise chinezilor (Tarnita, centura Bucurestiului, canalul Bucuresti Dunare etc.).

Oricum, promisiunile domnului Ponta trebuie mai intai filtrate prin CSAT. Nu poti ceda Chinei pachetul majoritar de actiuni la Cernavoda fara o discutie serioasa cu specialistii si ministerele de linie.

Avem acolo tehnologie canadiana. Orice extensie a programului nuclear civil romanesc ar trebui prioritar discutata cu producatorii majori, Franta, Coreea de Sud, Japonia. Fiind vorba despre o industrie strategica, ma pronunt pentru mentinerea pachetului majoritar de actiuni in mainile statului roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Baconschi vizita Ponta Asia, #Baconschi Ponta vizita China, #Baconschi Ponta China Cernavoda , #ministru de Externe