Atanasiu: Exista solutii si fara UDMR la guvernare, Ponta ii va arata "sperietoarea"

Marti, 08 Iulie 2014, ora 21:36 3441 citiri
Foto: Facebook/Teodor Atanasiu

Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu sustine ca "se va stinge destul de repede cearta din Guvern", intrucat UDMR va intelege ca se pot gasi solutii si fara ea, iar Victor Ponta ii va arata "sperietoarea" cu noul partid al lui Calin Popescu Tariceanu si liderul Kelemen Hunor va renunta la pretentii.

Senatorul Teodor Atanasiu a declarat, marti, ca pretentiile UDMR privind statutul minoritatilor sunt pretentii pe care Uniunea le-a avut mereu si pe care statul nu le poate accepta, deoarece ar putea aduce in dezavantaj populatia majoritara.

Atanasiu a adaugat ca faptul ca UDMR conditioneaza prezenta la guvernare pe probleme ce tin de drepturile minoritatilor nu este o noutate si de fiecare data a facut acest lucru cand s-a aflat intr-o coalitie de guvernare.

Marko Bela, revoltat pe Guvern: Suntem in coalitie, la guvernare, dar nu suntem intrebati

"Pretentiile pe care UDMR le are acum sunt pretentiile pe care le-a avut mereu, este ceea ce cere ea de foarte multi ani si statul roman nu o sa ii dea niciodata ceea ce isi doreste, fiindca oricum minoritatile in Romania au mult mai multe drepturi decat in orice alta tara europeana. Nu putem sa aducem populatia romana in dezavantaj fata de minoritatile nationale care traiesc alaturi de populatia Romaniei.

Faptul ca cei de la UDMR conditioneaza participarea la guvernare nu este o noutate pentru noi, intotdeauna au facut acest lucru, au facut aceasta presiune pe partidele romanesti in momentul in care au fost intr-o coalitie la guvernare si bineinteles de fiecare data partea romana a gasit o solutie de a iesi din incorsetare, spunandu-le ca oricand se gaseste o solutie si fara ei.

Eu cred ca se va stinge destul de repede aceasta cearta din Guvern pentru ca UDMR va intelege ca se poate gasi o solutie si fara ea", a spus Atanasiu.

Amenintarea cu iesirea de la guvernare, "un joc" al UDMR

Vicepresedintele PNL a adaugat ca intregul conflict este, de fapt, "un joc" in care UDMR joaca, partea romana joaca si "cine joaca mai prost pierde".

El a adaugat ca se asteapta ca cearta din Guvern sa se stinga fara ca UDMR sa aiba castig de cauza, deoarece liderii Uniunii vor intelege ca exista solutii pentru o coalitie de guvernare si fara ei.

"Exista solutii si fara UDMR, iar Victor Ponta ii va arata sperietoarea cu partidul domnului Tariceanu si Kelemen Hunor va renunta la pretentii", a afirmat Atanasiu.

Gandul.info a relatat sambata ca UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, motivul fiind interventia MAE in procesul de la Curtea Europeana de Justitie.

UDMR, in plin razboi cu MAE: Ar putea iesi de la guvernare? Cum raspunde Kelemen Hunor

Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de interventia MAE in procesul in care UDMR a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti Europene (ICE) privind protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, initiata de Uniune si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor.

Potrivit gandul.info, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi avut o discutie cu premierul Victor Ponta, in care i-ar fi cerut acestuia retragerea interventiei transmise de MAE. Potrivit unor surse din coalitie, seful guvernului a vorbit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, care i-ar fi spus ca un pas inapoi echivaleaza cu demisia sa. In aceste conditii, UDMR ar lua in calcul iesirea de la guvernare, insa o decizie finala ar urma sa fie luata dupa o ultima discutie pe care Kelemen Hunor si Victor Ponta ar trebui sa o aiba saptamana viitoare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News