Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Teo sau Minca?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 12:55
7431 citiri
Teo sau Minca?

Confruntarea electorala din colegiul 19 (sectorul 4) al Capitalei este mai mult decat o infruntare intre doi candidati intr-un scrutin partial.

Este o confruntare intre o exponenta perfecta a politicii romanesti, cu toate bolile ei, si una a curentului antipolitica, desi candideaza sub sigla de partid. Ambele sunt, in fond, derapaje aberante de la normalitatea politica, de care Romania este, inca, foarte departe.

Liliana Minca intruchipeaza toate metehnele politicii romanesti. Este agresiva, cam toapa, demagoaga pana in varful unghiilor, cu un discurs precum o flasneta de sabloane cu care a reusit sa enerveze, in emisiuni televizate, inclusiv reprezentanti ai PSD. Nu e, de altfel, de mirare ca partidul lui Victor Ponta nu i-a oferit un sprijin explicit, rezumandu-se la faptul ca nu i-a stabilit un contracandidat.

In gretosul stil al politicii romanesti, Liliana Minca a promis in aceasta campanie cam tot ce se poate promite: de la pensii si alocatii mai mari, la locuri de munca si mancare mai ieftina. Cum anume le va realiza practic?

Pur si simplu, caci doamna Minca nu a oferit vreun proiect politic coerent care sa duca macar intr-una dintre aceste directii. In schimb, a oferit moneda forte a campaniilor romanesti: pungile cu mancare.

E drept, Liliana Minca nici nu si-a propus sa castige alegerile prin propriile puteri intelectuale. Principalul sau argument electoral nu este vreo idee, ci primarul Piedone. Ca dovada halucinantul sau slogan: "Piedone are nevoie de un deputat". Adica din punctul de vedere al d-nei Minca, un deputat este ceva intre seful de cabinet si marioneta unui primar, ceea ce dovedeste o crasa necunoastere sau ignorare a statutului si atributiilor unui parlamentar.

Ce conteaza insa, cat timp locomotiva electorala e puternica? D-na Minca spera sa repete povestea din sectorul 1, cand a fost votat primarul Chiliman si a ajuns in Parlament Radu Stroe.

Teo Trandafir se plaseaza fix la polul opus si pare a miza totul pe sine insasi. A facut o campanie inteligenta, in spatele careia s-a simtit din plin politologul de calibru Cristian Preda. In primul rand, Teo Trandafir a luat colegiul la pas, strada cu strada, exploatandu-si la maximum carisma si priza la public care au facut-o vedeta. A oferit chiar un proiect politic, rapid convertit de PD-L intr-un amendament la Legea educatiei, in privinta creselor.

Nu s-a aruncat in populisme ieftine, in promisiuni ridicole, si nici nu a umblat cu pungile cu mancare pe strazi. Dezbracata de prostitutia intelectuala la care o obligau emisiunile de divertisment cu gust indoielnic, dar mare priza la public, Teo Trandafir s-a aratat o persoana inteligenta, decenta si modesta, exact opusul d-nei Minca. Dar candidatul Trandafir experimenteaza o grava fractura de logica politica.

Functia pe care o doreste domnia sa este una prin excelenta politica. Institutia in care doreste sa ajunga este una prin excelenta politica, candideaza din partea unui partid politic si totusi, Teo Trandafir a facut tot ce a putut sa se disocieze de politica si de PD-L.

Spune ca nu o intereseaza politica si ca nu o intelege, a subliniat ca pe afisele sale de campanie nu exista niciun strop de portocaliu, s-a mandrit cu neplacerea pe care i-a provocat-o presedintelui Traian Basescu candidatura sa, a promis ca nu va respecta disciplina de partid : "Voi fi politicianul Nu sa traiti!".

Cu un astfel de discurs d-na Trandafir putea sa-si faca un ONG sau, cel mult, putea candida ca independent. Ma tem insa ca fara sustinerea partidului, amendamentul domniei sale ar fi ramas o frumoasa intentie. Discursul d-nei Trandafir neaga insusi scopul pe care domnia sa vrea sa-l atinga prin acest discurs, ceea ce este, pana la urma, incorect, dar, potrivit sondajelor de pana acum, prinde.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Teo Trandafir, #Liliana Minca, #alegeri Colegiul 19, #alegeri Parlament 2010 , #candidat PDL