Tensiuni uriașe între Grecia și Iran. Răzbunarea Teheranului după sechestrarea unui petrolier cu echipaj rusesc în Marea Egee, lângă insula Evia

Sambata, 28 Mai 2022, ora 11:52
13682 citiri
Tensiuni uriașe între Grecia și Iran. Răzbunarea Teheranului după sechestrarea unui petrolier cu echipaj rusesc în Marea Egee, lângă insula Evia
Petrolierul iranian Lana a fost blocat de autoritățile elene în apropierea portului Karystos, lângă insula Evia FOTO Ministerul de Externe al Greciei

Grecia și Iranul se află într-o relație diplomatică extrem de tensionată, generată de acțiuni în forță îndreptate împotriva unor nave comerciale.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a anunțat că a confiscat două petroliere grecești în Golful Persic.

Navele au fost confiscate la o zi după ce Atena a ajutat Statele Unite să sechestreze un petrolier iranian pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor.

Serviciul de presă al IRGC a declarat vineri, 27 mai, că a confiscat navele grecești „din cauza unor încălcări” care nu au fost precizate, potrivit agenției de presă Tasnim.

Marina SUA a declarat în replică la comunicatul IRGC că analizează rapoarte conform cărora Iranul a confiscat două petroliere grecești după ce Teheranul a amenințat că va lua „măsuri punitive” împotriva Atenei din cauza confiscării vasului său.

Ministerul grec de Externe l-a convocat pe ambasadorul iranian și a depus un protest, potrivit unui purtător de cuvânt.

Ministerul a spus că elicopterele iraniene au descins deasupra celor două nave și au coborât comandouri armate. Unul dintre vase, Delta Poseidon, naviga în apele internaționale în acel moment, a spus ministerul grec. Celălalt, Prudent Warrior, se afla în apropierea coastei iraniene când a fost confiscat, a spus ministerul.

„Aceste acțiuni sunt practic piraterie”, se arată în declarația ministerului grec de Externe.

Grecia a cerut eliberarea imediată a echipajelor și să li se permită navelor să-și continue călătoria.

Știri din 26 mai, care citează surse grecești, arată că Statele Unite au confiscat petrolul iranian deținut pe o navă operată de ruși în apropiere de insula greacă Evia din Marea Egee, arată RadioFreeEurope.

Un oficial grec neidentificat citat de Associated Press a declarat că procesul de predare a petrolului a început după o „intervenție judiciară a autorităților americane cu privire la încărcătura navei”.

Vasul a fost confiscat temporar de autoritățile elene pe 15 aprilie, când a ancorat în largul portului Karystos de pe Evia. La acea vreme, arbora un steag rusesc și transporta un echipaj de 19 ruși.

Garda de Coastă din Grecia a declarat că a fost confiscat din cauza suspiciunilor că a încălcat sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Nu este clar dacă petrolul a fost confiscat deoarece era petrol iranian supus sancțiunilor SUA sau dacă acțiunea s-a datorat sancțiunilor aplicate navei, care și-a schimbat recent numele din Pegas în Lana și care arborează pavilionul iranian de la 1 mai.

O sursă de la Ministerul Național al Greciei citată de Reuters a declarat că Departamentul de Justiție al SUA „a informat Grecia că încărcătura de pe vas este petrol iranian”.

Capturile au loc pe fondul tensiunilor sporite legate de acordul nuclear cu Iranul și a temerilor că negocierile pentru relansarea acordului vor eșua.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tensiuni grecia iran, #petrolier confiscat, #Gardienii Revolutiei Islamice, #vas sechestrat evia , #Iran