Anxietatea și tensiunea arterială ridicată – sunt, oare, conectate?

Advertorial
Luni, 27 Februarie 2023, ora 09:00
14469 citiri
Anxietatea și tensiunea arterială ridicată – sunt, oare, conectate?
FOTO: sendo.ro

Deși anxietatea este adesea considerată o problemă de sănătate mintală, ea poate avea și consecințe fizice, inclusiv un impact asupra tensiunii arteriale. Tensiunea arterială ridicată (sau hipertensiunea arterială) poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv la boli de inimă, accidente vasculare cerebrale sau afecțiuni renale. În acest articol, vom analiza relația dintre anxietate, tensiune arterială și modul în care stresul poate avea efecte pe termen lung asupra organismului nostru. Ne vom concentra, de asemenea, pe modalitățile de combatere a stresului și anxietății și pe modul în care schimbările în stilul de viață pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Cum se manifestă anxietatea?

Anxietatea este o stare emoțională manifestată ca reacție naturală atunci când există o amenințare în lumea din jurul nostru și este ceva cu care ne confruntăm cu toții din când în când. Atunci când vă simțiți anxios, în interiorul dumneavoastră se activează răspunsul de „luptă” sau de „fugă” care produce în organism schimbările necesare pentru a putea lupta sau a fugi în cazul unui atac sau al unui pericol iminent. Manifestările de anxietate pot fi recunoscute prin simptome precum neliniște, panică, ritm cardiac accelerat, transpirație și dificultăți de respirație. Spre deosebire de episodul obișnuit de anxietate pe care îl putem avea cu toții cel puțin o dată de-a lungul vieții, tulburarea de anxietate se caracterizează printr-o senzație constantă de frică, îngrijorare şi tensiune, pentru o durată de timp mai mare şi o intensitate crescută, fapt ce afectează calitatea vieții. La unele persoane, anxietatea cronică se datorează unei tulburări de anxietate subiacente și nu doar unor cauze de mediu. Printre tulburările de anxietate se numără tulburarea de panică și tulburarea de stres posttraumatic.

Care sunt condițiile prealabile pentru debutul anxietății?

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA, o combinație de factori genetici şi de mediu poate crește riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate.

Anxietatea poate fi cauzată şi de stres, fie că este vorba de un eveniment major din viață sau de impactul cumulativ al micilor factori de stres cotidieni. Anxietatea poate fi, de asemenea, legată de o afecțiune medicală, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, astmul sau tulburările tiroidiene care necesită tratament. Există o legătură clară între obiceiurile nesănătoase și stres. Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la manifestarea atacurilor de panică. În acest caz, evitarea obiceiurilor dăunătoare sau schimbarea medicamentelor pot reduce anxietatea. Sentimentele anxioase diferă de diagnosticul psihiatric de tulburare de anxietate.

Impactul stresului

Stresul este o reacție fizică și psihică naturală la experiențele de viață. Poate fi declanșat de tot felul de lucruri cotidiene, cum ar fi munca sau relația de familia, dar şi de evenimente grave din viață, cum ar fi războiul sau moartea unei persoane dragi. În situații imediate, pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sănătate. Acesta vă poate ajuta să faceți față unor situații potențial grave. Organismul răspunde prin eliberarea de hormoni care cresc ritmul cardiac și respirația și pregătesc mușchii să reacționeze. Cu toate acestea, dacă răspunsul la stres se dovedește a fi prelungit, acesta are un impact negativ asupra sănătății generale. Stresul cronic poate provoca o varietate de simptome, inclusiv anxietate și niveluri ridicate ale tensiunii arteriale.

Tensiunea arterială ridicată - reacția naturală a organismului

În condiții de stres, organismul eliberează o cantitate mare de hormoni. Acești hormoni fac ca inima să bată mai repede și vasele de sânge să se îngusteze. Aceste acțiuni cresc tensiunea arterială pentru o vreme. Nu există nicio dovadă că stresul singur provoacă pe termen lung hipertensiune arterială, dar pe termen scurt, creșterea valorilor este o reacție naturală a organismului. Hipertensiunea arterială poate fi împărțită în mod convențional în două categorii:

  • Hipertensiune primară

Acest tip de tensiune arterială ridicată se dezvoltă în absența unei afecțiuni specifice și este cel mai frecvent tip de hipertensiune arterială. Se crede adesea că hipertensiunea primară se dezvoltă din cauza predispoziției genetice și a factorilor de mediu sau a stilului de viață. Aceasta include tensiunea arterială ridicată din cauza anxietății și a stresului. Această creștere este temporară și, pe termen scurt, nu are niciun impact negativ.

  • Hipertensiune secundară

Cauza acestui tip de hipertensiune arterială este, de obicei, o altă boală de bază. Hipertensiunea secundară este adesea cauzată de afecțiuni care au impact asupra rinichilor, inimii sau tiroidei.

Interesant este faptul că anxietatea poate provoca, de asemenea, un tip de tensiune arterială ridicată denumită adesea hipertensiune de halat alb. Acest fenomen apare atunci când tensiunea arterială este normală în mod obişnuit, dar crește atunci când vă aflați într-un spațiu medical, cum ar fi cabinetul medicului, din cauza anxietății medicale. Deși stresul și anxietatea pot provoca o creştere a tensiunii arteriale, aceasta este doar temporară - nivelurile sale revin de obicei la normal după ce vă calmați. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, este o idee bună să vă măsurați nivelul tensiunii arteriale pentru a urmări tendințele care pot indica o problemă de sănătate. Gama largă de tensiometre digitale SENDO vă permite să efectuați măsurarea rapid și cu precizie clinică. Toate tensiometrele sunt validate clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune, pot detecta aritmiile, au funcții de memorare a măsurătorilor tensiunii dumneavoastră şi sunt extrem de uşor de folosit, doar prin apăsarea unui singur buton.

Care este legătura dintre anxietate și tensiunea arterială ridicată?

Din fericire, anxietatea nu provoacă hipertensiune arterială cronică. Cu toate acestea, ea poate provoca o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale. Atunci când vă simțiți anxios din cauza unei situații stresante, organismul intră în modul "luptă sau fugi". În timpul modului "luptă sau fugi", nivelul adrenalinei și al cortizolului crește, ceea ce poate duce la o creștere a tensiunii arteriale. Aceste răspunsuri ale organismului sunt o adaptare naturală care are ca scop creșterea șanselor de supraviețuire în situații amenințătoare. Totuşi, activarea excesivă, intensă sau inadecvată a răspunsului de luptă sau de fugă este asociată cu o serie de afecțiuni clinice, inclusiv cu majoritatea tulburărilor de anxietate.

Cum reducem impactul anxietății?

Deoarece anxietatea are legătură şi cu nivelul de stres, este bine să încercați să reduceți cât mai mult din factorii determinanți ai stresului. Câteva modalități de a reduce stresul sunt cele de mai jos:

  • Cât mai multă mișcare

Aproape orice formă de activitate fizică poate acționa ca o eliberare de stres. Mișcarea poate crește nivelul de endorfine și de alte substanțe naturale din creier care îmbunătățesc starea de spirit. Exercițiile fizice pot, de asemenea, să reorienteze atenția de la o rutină zilnică aglomerată și să mențină inima în formă. Luați în considerare mersul pe jos, joggingul, grădinăritul, mersul pe bicicletă, înotul, ridicarea greutăților sau orice altceva care vă pune în mișcare.

  • Alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă contribuie la sănătatea generală a organismului dumneavoastră. Încercați să consumați cât mai multe fructe și legume, dar și cereale integrale. Acest lucru va reduce stresul asupra organismului, iar o dietă nutritivă va avea și beneficii cardiovasculare. Alte alimente care ajută la reducerea stresului și a anxietății sunt peștele de apă rece, ciocolata neagră și iaurtul.

  • Evitați obiceiurile nocive

Adesea, oamenii folosesc alcoolul și fumatul ca metodă de a scăpa de stresul vieții de zi cu zi. Din păcate, efectul asupra organismului este exact invers, deoarece aceste obiceiuri exercită o presiune suplimentară și face ca organismul să facă față mai greu situațiilor stresante. Viciile au, de asemenea, un impact negativ asupra sistemului circulator. Consumul de alcool poate duce la creșterea tensiunii arteriale, iar fumatul face ca sângele să fie saturat cu substanțe nocive care pot bloca vasele de sânge.

  • Cât mai multă odihnă

Atunci când aveți prea multe lucruri de făcut sau vă gândiți la prea multe lucruri în același timp, somnul poate avea de suferit. Dormitul insuficient crește probabilitatea de anxietate. Calitatea și cantitatea de somn vă pot influența starea de spirit, nivelul de energie, concentrarea și sănătatea generală. Dacă aveți probleme cu somnul, încercați să aveți o rutină liniștită și relaxantă înainte de culcare.

  • Monitorizați-vă tensiunea

La fel cum stresul poate duce la o creștere a tensiunii arteriale, o creștere a valorilor tensiunii arteriale poate duce, de asemenea, la un stres suplimentar în viața de zi cu zi. Urmărirea valorilor tensiunii arteriale este importantă pentru a detecta problemele de sănătate pe termen lung. Tensiometrele digitale SENDO sunt un bun ajutor atunci când vine vorba de măsurarea tensiunii arteriale cu precizie clinică la domiciliu. Măsurați-vă tensiunea arterială cel puțin o dată pe zi. În acest fel, veți putea depista tendințele de creștere a valorilor și veți putea lua măsuri, dacă este necesar.

În timp ce anxietatea poate avea un impact pe termen scurt asupra tensiunii arteriale, nu ar trebui să o lăsați să devină un eveniment regulat. Modificările simple ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată și un somn suficient, pot contribui la o mai bună sănătate fizică și mentală. Nu uitați că îngrijirea minții și a corpului dumneavoastră este un proces continuu, iar schimbările mici pot duce la îmbunătățiri semnificative pe termen lung.

Tensiunile persistă la Rapid: ”Nu știu ce sens are părerea mea”
Tensiunile persistă la Rapid: ”Nu știu ce sens are părerea mea”
Antrenorul echipei Rapid Bucureşti, Bogdan Lobonţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că părerea sa cu privire la instalarea lui Marius Şumudică la conducerea băncii tehnice...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#tensiune, #hipertensiune, #tensiometru , #stiri sanatate