Ereditatea în tensiunea arterială

Advertorial
Vineri, 11 Martie 2022, ora 18:40
136316 citiri
Ereditatea în tensiunea arterială

Procesul prin care membrii familiei transmit trăsături de la o generație la alta (prin intermediul genelor) se numește ereditate. Deși ereditatea în cazul hipertensiunii arteriale este rareori menționată, istoricul familial de hipertensiune arterială a fost considerat de ani de zile un factor de risc important.

Un studiu efectuat pe parcursul a 54 de ani dovedește că genele contează și că este foarte probabil ca și copiii și nepoții persoanelor care suferă de hipertensiune arterială să sufere de hipertensiune arterială la un moment dat în viața lor. S-a constatat că copiii părinților hipertensivi suferă de trei ori mai des de această boală decât cei care nu au o predispoziție genetică.

Cum să aflați dacă aveți un istoric familial de hipertensiune arterială?

Cel mai simplu mod de a verifica dacă genele dvs. vă expun la riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este să vă analizați istoricul familial. Este tipic faptul că, cu cât hipertensiunea se manifestă mai devreme la un părinte, cu atât mai devreme se manifestă boala la descendenții acestuia. Acordați atenție dacă aveți antecedente familiale de hipertensiune arterială și când a apărut aceasta. În acest fel, veți ști dacă există vreun motiv de îngrijorare și la ce vârstă ar trebui să începeți să vă îngrijiți cu atenție sporită.

Dar nu este mai ușor să faci un test genetic? Din păcate, nu. Nici o singură genă nu este responsabilă pentru hipertensiune. Depinde de o varietate de factori genetici care determină tulburări metabolice și probleme în schimbul de electroliți.

Ce să facem dacă avem o predispoziție ereditară la hipertensiune arterială?

Hipertensiunea arterială este considerată o boală cronică care nu are leac. Trebuie să vă verificați periodic valorile tensiunii arteriale și, dacă la un moment dat în viață veți avea tensiune arterială ridicată, veți avea probabil nevoie de medicamente pentru a o menține în limite sigure.

Este important de menționat că genele sunt importante, dar nu sunt totul. Riscul de hipertensiune arterială poate crește și mai mult atunci când ereditatea este combinată cu un stil de viață nesănătos. O parte din acest lucru se datorează faptului că persoanele cu antecedente familiale de hipertensiune arterială au nu numai gene comune, ci și un mediu comun, precum și alți factori potențial periculoși - comportament, cultură alimentară și de sănătate, stil de viață.

Ce comportamente cresc riscul de hipertensiune arterială?

Regim alimentar nesănătos

O dietă prea bogată în sodiu vă expune riscului de hipertensiune arterială. Cea mai mare parte a sodiului pe care îl ingerăm provine din alimentele procesate, cum ar fi snacksurile, mezeluri și alte tipuri de carne procesată, așa că este mai bine să le evitați. Consumul unor cantități insuficiente de potasiu poate crește, de asemenea, tensiunea arterială. Puteți obține potasiu prin intermediul alimentelor - bananele, cartofii, fasolea și iaurtul au toate un nivel ridicat de potasiu.

Încercați să vă mențineți o dietă bazată în principal pe cereale integrale, fructe, legume, pește, carne de pasăre și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Lipsa de activitate fizică

Activitatea fizică regulată ajută inima și vasele de sânge să rămână sănătoase și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Sportul moderat ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și poate ajuta la menținerea hipertensiunii sub control.

Activitatea fizică moderată de cel puțin 150 de minute pe săptămână face parte din măsurile nemedicamentoase de reducere a hipertensiunii arteriale.

Supraponderalitate

Excesul de greutate presupune că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa suficient sânge și oxigen în organism. În timp, acest lucru poate adăuga stres la inima și la vasele de sânge. Obezitatea este, de asemenea, legată de niveluri mai ridicate de colesterol "rău" și trigliceride, precum și de niveluri mai scăzute de colesterol "bun".

Pe lângă tensiunea arterială ridicată, obezitatea poate duce, de asemenea, la boli de inimă și diabet. Combinația dintre o dietă sănătoasă și sport vă va ajuta să vă reduceți greutatea corporală.

Alcool în exces

De fapt, alcoolul are proprietatea de a dilata vasele de sânge și, în consecință, ar trebui să scadă tensiunea arterială. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool tinde să crească tensiunea arterială și este un factor de risc major pentru hipertensiune.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 3 pahare de alcool pe zi sau mai mult de 21 de pahare pe săptămână. Pentru femei, aceste valori sunt - 2 pahare pe zi sau 14 pahare pe săptămână. Pe măsură ce îmbătrâniți, aceste valori ar trebui să fie limitate și mai mult.

Consumul de tutun

Consumul de tutun crește riscul de hipertensiune arterială. Fumatul poate afecta inima și vasele de sânge. Nicotina crește tensiunea arterială, iar inhalarea monoxidului de carbon produs de fumat reduce cantitatea de oxigen pe care o transportă sângele.

În concluzie, hipertensiunea arterială rămâne cauza numărul unu a creșterii morbidității și mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.

Așa că acum ne vom îndrepta atenția către cea mai importantă recomandare! Deoarece tensiunea arterială ridicată nu provoacă de obicei simptome, mulți oameni nu realizează că suferă de hipertensiune arterială până când nu se confruntă cu complicații care le pun viața în pericol. Cel mai sigur mod de a afla dacă sunteți ținta așa-numitului "ucigaș tăcut" (hipertensiunea arterială) este să vă monitorizați regulat tensiunea arterială - atât la cabinetul medical, cât și acasă. Acest lucru este extrem de important, mai ales dacă sunteți genul de persoană care are o predispoziție ereditară la hipertensiune arterială.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#tensiune arteriala, #ereditate, #familie, #sanatate , #boli