Cazul tenismenei Shuai Peng dispărută în China a fost luat în discuție de oficialii Uniunii Europene. Ce au cerut

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 15:38
3110 citiri
Cazul tenismenei Shuai Peng dispărută în China a fost luat în discuție de oficialii Uniunii Europene. Ce au cerut
Shuai Peng

Uniunea Europeană a cerut autorităţilor chineze "dovezi verificabile" cu privire la libertatea de mişcare a jucătoarei Shuai Peng, informează lequipe.fr.

Uniunea Europeană "cere guvernului chinez să furnizeze dovezi independente şi verificabile ale stării sale de bine şi ale locului în care se află”, a scris Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt al diplomaţiei UE.

"Sperăm că ea îşi va putea relua în curând activităţile sportive şi non-sportive normale. Am văzut declaraţiile atribuite lui Peng Shuai şi imaginile apariţiei sale publice. Cu toate acestea, informaţiile despre acuzaţiile de abuz şi faptul că nu a mai fost văzută timp de două săptămâni rămân foarte îngrijorătoare. Nu putem comenta acuzaţiile în sine, dar solicităm o investigaţie completă şi transparentă", a adăugat ea.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a avut, duminică, o discuţie prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng, a cărei situaţie a stârnit controverse în ultima perioadă, a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic.

La discuţia care a durat 30 de minute au participat şi Emma Terho, preşedinta Comisiei CIO a Sportivilor, şi Li Lingwei, membru CIO din China.

Shuai Peng a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a precizat CIO.

"M-a liniştit să văd că Peng Shuai era bine, ceea ce reprezenta îngrijorarea noastră principală. Ea părea să fie relaxată. I-am oferit susţinerea noastră şi să rămânem în legătură în orice moment convenabil pentru ea, ceea ce evident că a apreciat", a declarat Emma Terho.

Amnesty International a criticat această intervenţie a lui Thomas Bach, precizând că forul olimpic "intră în ape periculoase” cu apelul video efectuat. "Ar trebui să fie extrem de atenţi să nu participe la vreo ascundere a unei posibile încălcări a drepturilor omului", a declarat Alkan Akad, cercetător de la Amnesty China.

De asemenea, WTA a precizat, luni, că apelul video dintre jucătoarea de tenis Peng Shuai şi preşedintele CIO, Thomas Bach, nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze, care a acuzat un fost înalt oficial guvernamental de viol.

Nici discuţia jucătoarei cu preşedintele CIO, Thomas Bach, prin apel video şi nici apariţiile ei la o cină cu prietenii, de sâmbătă, şi la un turneu de tenis pentru copii, de duminică, transmise de presa oficială chineză, nu sunt suficiente pentru a linişti WTA cu privire la viitorul sportivei.

"A fost plăcut să o vedem pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu răspund îngrijorării WTA cu privire la starea ei de bine şi la capacitatea sa de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei jucătoarelor profesioniste de tenis.

Discuţia prin transmisiune video dintre fostul număr 1 mondial la dublu şi preşedintele CIO "nu schimbă apelul nostru pentru o adevărată anchetă transparentă şi echitabilă cu privire la acuzaţiile ei de viol, întrebarea care ne-a ridicat primele îngrijorări”, a continuat purtătorul de cuvânt al WTA.

Shuai Peng, dublă campioană de Grand Slam la dublu şi una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din China, l-a acuzat public pe Zhang că a forţat-o să facă sex în locuinţa lui, potrivit capturilor de ecran ale unei postări de pe reţelele de socializare, ştearsă la scurt timp de cenzură.

Dispariţia ei din viaţa publică timp de mai bine de două săptămâni după postare a provocat un val de îngrijorare internaţională, WTA şi Organizaţia Naţiunilor Unite cerând o anchetă cu privire la acuzaţiile ei de agresiune sexuală.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#shuai peng, #Shuai Peng suspendata, #Uniunea Europeana, #China , #stiri tenis
Comentarii