Cum a ajuns Ilie Nastase sa fie primul sportiv "semnat" de Nike: "M-am simtit jefuit"

Vineri, 07 Mai 2021, ora 14:50
10932 citiri
Cum a ajuns Ilie Nastase sa fie primul sportiv "semnat" de Nike: "M-am simtit jefuit"
Phil Knight si Ilie Nastase FOTO Arhiva personala Ilie Nastase

Phil Knight, fondatorul celebrei companii americane de echipament sportiv, a povestit cum a ajuns Ilie Nastase sa fie primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu Nike.

Pe unde se plimba Darren Cahill la Bucuresti

In cartea sa "Dog Shoe", Phil Knight rememoreaza intalnirea de pomina pe care a avut-o cu Ilie Nastase. Totul se intampla in 1972, inainte ca ATP sa intocmeasca un clasament oficial, iar romanul sa fie plasat in frutnea ierarhiei

"Am aflat ca la cateva ore de mers spre nord, in Seattle, la Rainier International Classic, un jucator de tenis roman inflacarat distrugea fiecare adversar din calea lui si o facea intr-o pereche nou-nouta de Nike Match Points. Romanul era Ilie Nastase, alias Nasty, si de fiecare data cand trimitea smash-ul sau faimos, de fiecare data cand se ridica in picioare si trimitea un alt serviciu nereturnabil, lumea ne vedea logo-ul.

Stiam de ceva timp ca sustinerea sportivilor era importanta. Daca am concura cu Adidas - ca sa nu mai vorbim de Puma si Gola, si Diadora si Head, si Wilson si Spalding, si Karhu si Etonic si New Balance si toate celelalte marci care au aparut in anii 1970 - am avea nevoie de sportivi de top purtand si vorbind despre marca noastra.

Dar inca nu aveam bani pentru a plati sportivi de top", scrie Phil Knight in cartea sa.

Negocierea a fost una scurta, dar "dureroasa" pentru fondatorul companiei americane.

"Acum, aveam aici un sportiv de top care purta deja Nike si castiga in el. Cat de greu ar putea fi sa-l semnezi? Am gasit numarul agentuluilui Nastase. Am sunat si i-am oferit o afacere. Am spus ca ii voi da 5.000 de dolari - m-am balbait in timp ce spuneam suma - daca baiatul lui ar purta lucrurile noastre. A contracarat cu 15.000 de dolari. Cat am urat sa negociez! Ne-am inteles la 10.000 de dolari. Am simtit ca sunt jefuit".

Dupa intelegerea telefonica, a urmat si parafarea actelor, care a fost stropita cu mult vin.

"Nastase juca un turneu in acel weekend in Omaha, a spus agentul. Mi-a sugerat sa zbor cu hartiile. Am cunoscut-o pe Nasty si pe sotia sa, Dominique, o femeie uimitoare, in acea vineri seara, la un restaurant din centrul orasului Omaha. Dupa ce l-am facut sa semneze pe linia punctata, dupa ce am pus hartiile in servieta, am sarbatorit. O sticla de vin, o alta sticla de vin.

La un moment dat, dintr-un anumit motiv, am inceput sa vorbesc cu accent romanesc si, dintr-un anumit motiv, Nasty a inceput sa ma numeasca Nasty si, fara niciun motiv, sotia sa supermodel a inceput sa faca ochi ochi dulci tuturor, inclusiv mie, si pana la sfarsitul noptii, impiedicandu-ma in camera mea, m-am simtit ca un campion de tenis, un magnat si un rege.

M-am intins in pat si m-am uitat fix la contract. Zece mii de dolari, am spus cu voce tare. Zece. Mii. Dolari. A fost o avere. Dar Nike avea un sportiv celebru in portofoliu".

Interesant este ca inteleegrea din Nastase si Nike nu a durat foarte multe, Nasty devenind peste un an reprezentantul firmei adidas. Si azi Nastase este imaginea firmai germane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Fostul tenisman Ilie Năstase a declarat, vineri, că jucătorilor români li s-au acordat wild card-uri în calificări şi nu pe tabloul principal al turneului Ţiriac Open, găzduit zilele...
Părere sinceră despre filmul Nasty: "Era bine dacă nu apărea CTP, acest Roland Gargarros"
Părere sinceră despre filmul Nasty: "Era bine dacă nu apărea CTP, acest Roland Gargarros"
„Băiatul rău al sportului”, „magnific”, „fermecător”, „temperamental”, „arogant”– sunt doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internaţională...
#Nastase, #Ilie Nastase, #nastase knight, #nastase nike , #stiri tenis
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Si azi Nastase este imaginea firmai germane"