Cel mai mare scandal din istoria tenisului: dezvaluiri incendiare facute de BBC

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 09:00
14501 citiri
Cel mai mare scandal din istoria tenisului: dezvaluiri incendiare facute de BBC
Foto: Punto de Break

Cel mai mare scandal din istoria tenisului a izbucnit in prima zi de la Australian Open, dupa ce postul de televiziune britanic BBC a intrat in posesia unor documente incendiare.

Ancheta jurnalistica a postului de televiziune britanic BBC in colaborare cu BuzzFeed a relevat faptul ca mai multi jucatori de top sunt suspectati ca au trucat partide in ultimul deceniu.

Conform sursei citate, Uniunea de Integritate din Tenis (UIT), forul care trebuie sa asigure integritgatea tenisului, a primit informatii ca 16 jucatori din top 50 ar fi trucat partide, insa a ales sa musamalizeze totul. Printre acestia se afla si castigatori de Grand Slam, carora li s-a permis sa joace in continuare, in pofida suspiciunilor.

Investigatia a inceput in 2007, dupa un meci dintre Nikolay Davydenko si Mratin Vassallo Arguello. Cei doi jucatori au fost gasiti nevinovati, insa ancheta a continuat, iar o echipa a UIT a descoperit o intreaga retea, de pe urma carora avea de castigat mafia pariurilor din Rusia, nordul Italiei si Sicilia.

Echipa de anchetatori a recomandat, in 2008, investigarea a 28 de jucatori de tenis, insa UIT nu a facut nimic. Pe parcursul anilor urmatori au existat numeroase sesizari catre acest for, dar din nou, nu s-a luat nicio masura.

Mark Phillips, unul dintre anchetatori, afirma insa astazi ca in cazul a cel putin 10 jucatori suspiciunile de trucare a partidelor erau extrem de solide.

"Erau in jur de zece jucatori despre care credeam ca sunt miezul problemei. Probele erau cu adevarat puternice. Puteau scoate merele stricate din tenis", a declarat Phillips.

Mai mult, o asociatie a caselor de pariuri ce monitorizeaza pariurile ilegale a informat UIT ca peste 50 de partide din tenis au fost suspectate ca ar fi fost trucate in 2015. Nici de aceasta data forul ce trebuie sa asigure integritatea tenisului nu a facut nimic.

"Nu este rolul agentiilor de pariuri sa emita pareri despre coruptie", a replicat Nigel Willerton, directorul UIT.

BBC a intrat in posesia numelor jucatorilor, insa a ales sa nu le faca publice. Sursa citata noteaza ca opt dintre jucatorii vizati de suspiciuni iau startul si la editia din acest an a Australian Open.

In urma aparitiei acestui articol, ATP a anuntat ca monitorizeaza cu atentie acest caz.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pariuri ilegale tenis, #ancheta BBC pariuri ilegale tenis , #stiri tenis