Care este temperatura optimă pe care trebuie să o ai în casă. Ce riști să pățești dacă e prea cald

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 22:20
14618 citiri
Care este temperatura optimă pe care trebuie să o ai în casă. Ce riști să pățești dacă e prea cald
OMS recomandă o temperatură a aerului în casă de 19 grade Celsius, maximum 21 FOTO: Unsplash.com

OMS şi multe trusturi medicale internaţionale recomandă o temperatură a aerului din încăperi între 19 şi maximum 21 de grade Celsius.

Este de preferat să pui o haină în plus pe tine când îți este frig, dar să respiri un aer cu temperatura potrivită. Aerul mai rece de 19 grade Celsius va usca mucoasele.

Care este umiditatea ideală

Al doilea element despre care îți spun este umiditatea. Umiditatea ideală este între 40 și 60%. O umiditate mai mică de 40% va usca foarte mult mucoasele şi le va predispune la iritaţii, inflamaţie şi suprainfectare. O umiditate peste 60% va acumula secreţiile de mucus care pot coborî în plămâni şi pot duce la suprainfecţii.

Cum asiguri puritatea aerului

Al treilea element important este puritatea aerului. În aer zboară tot felul de poluanţi, de la particule de praf, acarieni şi alergeni din casă, până la particule mai mari din aerul de afară şi alte gaze rezultate din activităţile casnice.

Purificatorul este o maşină banală care circulă aerul din casă, cu ajutorul unui ventilator, printr-un filtru care captează toate particulele mici şi scoate un aer aproape pur.

Importanța temperaturii optime în casă pentru organism

Deși confortul termic poate avea valori diferite în funcție de preferințele personale, s-a observat că organismul funcționează cel mai bine în anumite condiții.

Nivelul de umiditate și cel al temperaturii din interior sunt doi factori care contribuie masiv la obținerea unei stări de spirit pozitive, la un corp sănătos și la o odihnă satisfăcătoare.

Un dormitor prea călduros înseamnă un somn neliniștit, dar și tulburarea ciclurilor de somn din cauza trezirilor dese din timpul nopții. De asemenea, dacă în casă este prea frig, este creat un puternic disconfort fizic, dar și psihic.

Temperatura optimă în casă în funcție de anotimp

În locuință, temperatura optimă nu trebuie să fie constantă pe tot timpul anului, ci schimbată odată cu sezonul. Motivul este simplu: corpul este obișnuit cu alternarea anotimpurilor. În caz contrar, organismul poate suferi un șoc termic dacă trecerea de la interior la exterior este bruscă, iar diferențadintre aceste două medii este prea mare.

Temperatura optimă în casă vara

În urma a numeroase studii făcute de-a lungul timpului, specialiștii afirmă că temperaturile ideale în casă, în sezonul cald, sunt cu 10 grade mai scăzute decât cele din exterior. Așadar, se poate vorbi despre 22-24 de grade ziua (camera de zi, holuri, bucatarie) și 18-20 de grade pe timpul noptii (dormitor).

Aerul conditionat te poate ajuta să menții aceste valori ideale, însă este recomandat ca niciun membru al familiei să nu stea în bătaia directă a curentului de aer rece.

Temperatura optimă în casă iarna

Pe timpul iernii, temperatura ideală în locuință trebuie să fie cu 1-2 grade mai scăzută decât vara, adică în jur de 20-22 de grade.

Încăperea în care este bine să păstrezi o temperatură de 22-24 de grade este baia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Stratul de zăpadă depus în ultimele zile în zonele mai înalte ale judeţului Sălaj variază de la câţiva centimetri, până la 30 de centimetri pe vârful Măgura Priei, potrivit...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#temperatura, #temperatura ideala, #casa, #grade Celsius, #aer , #sanatate