Cum să te obișnuiești la 19 grade în casă. Idei de la nemți pentru a economisi

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 23:19
11262 citiri
Cum să te obișnuiești la 19 grade în casă. Idei de la nemți pentru a economisi
18-19 grade Celsius este o temperatură sigură pentru protejarea sănătății FOTO: Hepta.com

Acasă este pentru fiecare dintre noi locul de încărcare a bateriilor. Este vital să ne simțim bine unde petrecem timp împreună cu noi înșine și cu familia.

Pentru a ne simți confortabil este important ca mediul ambiant să fie unul plăcut. Asta înseamnă că gradul de confort depinde de câțiva factori, printre care umiditatea, circulația aerului, dar și temperatura din cameră.

Idei de la nemți

Poate că ești însă pus în situația în care nu știi cum anume să acționezi, iarna aceasta. O să vrei să îți faci căldură în casă, însă te gândești cu groază că gazele s-au scumpit și te aștepți la facturi uriașe.

Poți să procedezi la fel cum fac nemții, de exemplu, dacă vrei să economisești. În casele germanilor temperaturile, iarna, sunt oricum mai scăzute decât în cele ale românilor (18-19 grade, în medie, față de peste 22). Asta în mod natural, indiferent dacă avem sau nu o criză a gazelor.

Ce spun medicii

Organizația Mondială a Sănătății recomanda în 2018, un minim de 18 grade C, considerând că este o temperatură sigură pentru protejarea sănătății populației, în timp ce un minim mai ridicat este necesar în cazul copiilor, persoanelor vârstnice și al celor cu afecțiuni cronice.

Cât de importantă este temperatura din casă pentru un organism sănătos

Organismul uman, această mașinărie uimitoare și extrem de complexă, își poate regla temperatura astfel încât să funcționeze la capacitatea sa normală.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care este recomandat să nu îmbrăcăm copiii excesiv. Cu cât este mai mic ca vârstă, cu atât se va regla mai ușor temperatura optimă, fără a consuma multă energie.

Deși noi resimțim diferit temperatura din locuință, temperaturile prea mici sau prea mari sunt contraindicate, în special când trecerea de la interior la exterior se face brusc și când diferențele sunt foarte mari.

Cum te afectează temperaturile prea mari

Dacă îți plac temperaturile mari, este bine să știi că vei suferi de o capacitate scăzută de concentrare și de un somn tulburat și întrerupt.

Cu cât temperatura din cameră este mai mare, cu atât scade umiditatea, iar efectele se vor traduce în piele și gât uscat, afecțiuni respiratorii etc.

Cum te afectează temperaturile prea mici

La extrema cealaltă, când temperatura din cameră este prea mică, aerul rece poate transporta mai puțin vapori de condens pe mobilier, pereți și ferestre, ceea ce va facilita apariția mucegaiului, fapt extrem de dăunător sănătății.

Nu trebuie să îți faci în casă o temperatură de peste 25 de grade Celsius, poți să te te obișnuiești cu 19 grade, la fel cum fac nemții.

Ai grijă ca mereu să aerisești

Aerisirea este foarte importantă, fiind recomandată de către medici, aerul rece și uscat de afară înlocuind aerul cald și plin de vapori din interior, evitând astfel apariția durerilor de cap sau a alergiilor.

Aerul din interior fiind încărcat cu dioxid de carbon, mirosuri și reziduuri ale substanțelor chimice folosite la curățenie, ne afectează starea de sănătate și eficiența activităților.

Orice grad în minus îți scade factura la gaze

Un studiu efectuat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a scos în evidență că orice grad în minus se traduce în scăderea facturii la gaze cu 6 procente.

Un alt studiu efectuat pe 8 țări din Uniunea Europeană a scos în evidență că temperatura din dormitorul românilor este de 22,2 grade C.

Italienii și suedezii se bucură de o temperatură în dormitor puțin peste 19 grade C, în timp ce germanii respectă recomandarea OMS de 18 grade C în dormitor.

Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
Nutriționistul care a redus consumul de alimente ultra-procesate: Care sunt cele 5 gustări pe care le alege din magazin atunci când este flămând și grăbit
Nutriționistul care a redus consumul de alimente ultra-procesate: Care sunt cele 5 gustări pe care le alege din magazin atunci când este flămând și grăbit
Atunci când foamea lovește, să te îndrepți către un biscuite cu fulgi de ciocolată la ora 15.00 sau un pachet de chipsuri după serviciu poate tenta chiar și cei mai disciplinați și...
#temperatura, #casa, #idei, #nemti, #grade Celsius, #economisire, #energie , #romani