Ultima lună de vacanță: Teme sau joacă? Sfaturile specialiștilor pentru părinți

Miercuri, 03 August 2022, ora 23:53
3274 citiri
Ultima lună de vacanță: Teme sau joacă? Sfaturile specialiștilor pentru părinți
Temele de vacanță rămân o povară pentru mulți elevi FOTO: Unsplash.com

În ultima lună de vacanță, elevii din România se grăbesc să-şi termine temele. Deşi, un ordin de ministru le recomandă profesorilor să nu le dea deloc teme în vacanţă, copiii au un program destul de încărcat.

Lunile trecute copiii au refuzat să deschidă cărţile, aşa că acum încep să se pregătească temeinic pentru şcoală.

Între distracție și teme

"Vacanța poate fi un bun prilej pentru a-i oferi copilului timp de odihnă și un cadru de întâlnire cu experiențe diverse, cu emoții și noi cunoștințe din „programa“ vieții.

Foarte puțini copii cer de la sine o carte de citit sau își concep un program de activități despre care nici nu au auzit. Noi, părinții, putem facilita aceste experiențe, oferind cadrul și încurajarea: așa cum este posibil în fiecare situație și uitându-ne atent la nevoile copilului și la nevoile noastre", explică specialistul Nicoleta Larisa Albert.

Cu sau fără teme

Părinții își pot evalua resursele de timp fizic, disponibilitatea de timp de calitate și resursele materiale. De asemenea, e necesar să știm alternativele din jurul nostru.

Trăim într-o lume în care la un click distanță găsim programe și activități de vară. Putem fi membri în grupuri online și nu numai, în care să găsim inspirație și idei de la alți părinți.

Important este ca alegerea făcută să fie în acord cu copilul meu și în direcția dezvoltării lui, dar ținând cont și de realitatea contextului nostru. Putem să ne dorim tabere cu programe bine structurate de către specialiști în domeniu, dar dacă nu există posibilități materiale sau copilul nu este autonom din oricare motiv, o alegere poate fi un loc în natură cu multă verdeață și activități recreative, sunt de părere psihologii.

Copilul are nevoie de îndrumare

Un copil are nevoie de orientare și repere: nu îi pot pretinde ca el să își organizeze timpul coerent și în beneficiul lui pe termen mediu și lung, așa, de la sine putere și ignorat de către adulți.

Prezența adultului este necesară. Cred că a ignora un copil este mai grav versus a negocia cu el fără prea multe abilități de negociator calm și dibace. Aici se negociază limitele și reperele în funcție de vârsta copilului.

Uneori și noi, adulții avem nevoie de un cadru stabilit de o autoritate în mediul nostru de lucru ca să dăm randament.

Copilul are nevoie să treacă prin toate experiențele

Uneori copiii au nevoie să fie lăsați și să se odihnească, chiar să se și plictisească și să își dea voie să afle ce au nevoie și cum se simt.

Copilul are nevoie de teme, pentru a nu uita noțiunile importante. Însă pentru dezvoltarea lui sunt foarte importante și alte activități.

Părinții au un rol cheie aici. Ei trebuie să găsească echilibrul între teme și distracție. Ambele trebuie îmbinate pentru o dezvoltare armonioasă a copilului.

Dacă copilul tău nu a făcut teme toată vacanța de vară, nu îl certa acum sau nu îl obliga să recupereze într-o lună tot. Explică-i unde e greșeala și începe să construiești cu program cu el care să conțină și exerciții, dar și puțină mișcare.

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#teme vacanta, #elevi, #sfaturi, #an nou scolar, #pregatire , #elevi