Lista telefoanelor care emit cel mai ridicat nivel de radiații: "Mai bine să fii precaut decât să regreți"

Duminica, 28 Mai 2023, ora 20:45
38669 citiri
Lista telefoanelor care emit cel mai ridicat nivel de radiații: "Mai bine să fii precaut decât să regreți"
T3lefon mobil la care au fost conectate căștile FOTO Pixabay

Un cercetător în domeniul sănătății afirmă că oamenii sunt prea "dependenți de smartphone-urile lor" pentru a se preocupa de radiații.

În timp ce experții în sănătate publică continuă să dezbată această problemă și îngrijorările publicului s-ar putea să fie exagerate, poate că abordarea cea mai bună este "mai bine să fii precaut decât să regreți", scrie dailymail.co.uk.

Cu siguranță, aceasta a fost și abordarea avocaților producătorilor, care au contribuit la elaborarea manualului și a notificărilor legale ale telefoanelor lor mobile.

iPhone-urile moderne, inclusiv 14 Pro Max și iPhone SE, recomandă clienților lor să "utilizeze o opțiune hands-free, cum ar fi difuzorul incorporat, căștile sau alte accesorii similare" pentru a "reduce expunerea la energie RF (frecvență radio)".

Aceste expuneri la frecvențe radio, conform Oficiului Federal pentru Radiații din Germania, pot fi extrem de ridicate în cazul unor dispozitive mobile - cu câteva telefoane Android în fruntea listei.

Un grafic al ratelor de expunere la radiații ale telefoanelor mobile, compilat de Digital Information World anul trecut, bazat pe datele Oficiului Federal pentru Radiații din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz):

"Oamenii sunt dependenți de smartphone-urile lor", conform lui Joel Moskowitz, un cercetător din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea California Berkeley.

"Le folosim pentru orice acum și, în multe feluri, avem nevoie de ele pentru a funcționa în viața noastră de zi cu zi", a declarat Moskowitz.

"Cred că ideea că acestea ar putea afecta potențial sănătatea noastră este prea mult pentru unele persoane."

În calitate de director al Centrului pentru Sănătatea Familiei și Comunității de la Berkeley, Moskowitz a făcut din studierea efectelor biologice ale energiei de frecvență radio asupra corpului uman o prioritate în cercetare începând din 2009.

"Telefoanele mobile, turnurile de telefonie mobilă și alte dispozitive fără fir sunt reglementate de majoritatea guvernelor", a declarat Moskowitz, cu o excepție.

"Guvernul nostru, totuși, a încetat să finanțeze cercetările privind efectele asupra sănătății ale radiațiilor de frecvență radio în anii '90."

În 2020, Moskowitz și colegii săi au publicat o revizuire a 46 de studii de sănătate pe caz de control privind problema telefoanelor mobile și sănătatea, pe care au publicat-o în Jurnalul Internațional de Cercetare Ambientală și Sănătate Publică.

Concluzia noastră principală," spune Moskowitz, "este că utilizarea unui telefon mobil timp de aproximativ 1.000 de ore într-o viață, sau aproximativ 17 minute pe zi timp de 10 ani, este asociată cu o creștere semnificativă statistic de 60% a cancerului cerebral."

Desigur, nu toți cercetătorii din domeniu împărtășesc opinia sumbră a lui Moskowitz. Și Organizația Mondială a Sănătății a ONU afirmă în prezent că "nu s-au stabilit încă efecte adverse asupra sănătății cauzate de utilizarea telefonului mobil.

Oficiul Federal pentru Radiații din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz) listează date referitoare la rata specifică de absorbție (SAR) a fiecărui telefon mobil.

Se pare că unele telefoane emit mai multă radiații decât altele.

Rata specifică de absorbție (SAR), care se calculează în wați pe kilogram de greutate corporală, cuantifică câtă energie este absorbită pe unitate de masă de către corpul uman atunci când este expus la o frecvență radio.

De obicei, se bazează pe o valoare de absorbție înregistrată atunci când efectuați un apel cu telefonul la ureche.

În realitate, nu trebuie să cunoașteți toate detaliile, doar că limita legală este de 1,6 wați/kg în SUA, de exemplu.

Aceste cinci modele de pe piață emit unele dintre cele mai puternice radiații: Motorola Edge (1,79 w/kg); OnePlus 6T (1,55 w/kg); Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg); Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg); și Google Pixel 4a (1,37 w/kg) în egalitate cu Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

Nu departe în spate se află Google Pixel 3 (1,33 w/kg), Huawei P Smart (1,27 w/kg) și OnePlus 9 (1,26 w/kg).

Dacă vă îngrijorează riscurile SAR, dar nu doriți să vă complicați viața păstrând telefonul la distanță tot timpul, acestea sunt telefoanele cunoscute pentru a emite cele mai mici radiații: Samsung Galaxy Note10+ 5G (0,19 w/kg); Samsung Galaxy Note10 (0,21 w/kg); Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg); LG G7 ThinQ (0,24 w/kg); și Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).

Și având în vedere avertismentele din manuale, ce se întâmplă cu iPhone-ul?

Ei bine, se situează undeva la mijloc.

iPhone SE emite o rată SAR de 0,98 w/kg. Este comparabil cu alte modele populare: iPhone 11 (0,95 w/kg); iPhone 12 (0,98 w/kg); iPhone 13 (0,99 w/kg); și iPhone 14 (0,98 w/kg).

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#telefoane mobile, #radiatii, #nivel, #riscuri, #modele , #telefoane mobile