Avertismentul care îți dă fiori: Generația Z se confruntă cu o "epidemie de orbire": "Nu putem inversa ceea ce s-a întâmplat deja"

Joi, 07 Martie 2024, ora 04:00
15024 citiri
Avertismentul care îți dă fiori: Generația Z se confruntă cu o "epidemie de orbire": "Nu putem inversa ceea ce s-a întâmplat deja"
Tinere care se uită pe telefoane FOTO / Pexels

Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului îndelungat la dispozitivele electronice pe tot parcursul zilei și se confruntă cu o epidemie de orbire dacă continuă să stea în interior, dependenți de telefoane, avertizează un renumit chirurg oftalmolog într-un nou raport.

Rata miopiei a crescut semnificativ în toată lumea, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii, conform Daily Mail.

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu 59% în rândul adolescenților.

Generația Z se confruntă cu riscuri crescânde de a dezvolta probleme serioase de vedere, chiar până la orbire, după ce au ratat expunerea la lumina naturală în timpul pubertății, relatează sursa.

Generația Z devine din ce în ce mai miopă din cauza faptului că se uită la dispozitivele electronice întreaga zi și se confruntă cu o epidemie de orbire dacă continuă să stea în interior, dependenți de telefoane, avertizează un eminent chirurg oftalmolog într-un nou raport.

Ratele de miopie au crescut în mod alarmant în întreaga lume, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii, conform Daily Mail.

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu uimitorul procent de 59% în rândul adolescenților.

Dr. Joern Jorgensen, un eminent chirurg oftalmolog la Laser Eye Clinic London, a avertizat că situația va deveni doar mai rea, deoarece Generația Z - persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor 2010 - nu primește suficient dopamină.

În retină, nivelurile ridicate de dopamină ajustează vederea pentru condițiile de lumină naturală.

"Ceea ce observăm este o epidemie"

Timpul petrecut la soare crește nivelurile de dopamină, în timp ce statul în interior reduce cantitatea acestui important neurotransmițător, conducând la probleme serioase ale ochilor.

Între timp, cantitatea de timp petrecută privind dispozitivele electronice la doar câțiva centimetri distanță de față poate duce la miopie.

"Într-un moment critic al vieții lor, ei nu primesc lumina naturală, ceea ce provoacă în mod evident o creștere semnificativă a miopiei. Este alarmant și ceea ce observăm este o epidemie", a declarat Jorgensen pentru Daily Mail.

"Ieșirea în aer liber în timpul zilei pentru a juca fotbal, sporturi de orice fel sau doar pentru a te juca cu prietenii declanșează un proces chimic care eliberează dopamină", a adăugat el.

"Putem încuraja copiii să iasă afară și să facă mai mult sport, dar nu putem inversa ceea ce s-a întâmplat deja, având în vedere importanța rețelelor sociale în viața lor", a continuat el.

"Al doilea factor dăunător este cantitatea de muncă de aproape pe care o fac tinerii, ceea ce este, de asemenea, nociv."

Expertul a avertizat că miopia poate duce la orbire în cazuri grave.

Pandemia de COVID-19 i-a ținut pe copii închiși în interior și concentrați pe ecrane, ceea ce a accelerat și mai mult tendința globală spre deteriorarea vederii, conform unui articol din 2022 din Psychology Today.

Studiile din California și Sydney, Australia, au constatat că timpul petrecut în aer liber este puternic legat de un risc mai mic de miopie, conform sursei.

Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut pe ecrane și a lipsei de expunere la soare - și nu doar din cauza factorilor genetici.

"Vorbim despre [copii care au] vârsta de 4 sau 5 ani", a declarat Dr. Maria Liu, profesor asociat de optometrie clinică la Universtiatea California, Berkeley, pentru NPR.

Până în 2030, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 40% din populația globală va suferi de miopie.

Menținerea unui ecran aproape de față face ca ochii să clipească mai puțin și să compenseze excesiv atunci când se focalizează timp de ore - conducând la o alungire treptată a globului ocular și la schimbări la nivelul lentilei.

"Este o situație foarte gravă"

Cazurile grave de miopie la tineri cresc, de asemenea, șansele de a dezvolta degenerescență maculară - o cauză principală a orbirii - cu 41%, conform Daily Mail, citând studii.

"Tratarea AMD (degenerescență maculară legată de vârstă) este una dintre cele mai mari costuri cu care se confruntă NHS, reprezintă o mare povară asupra resurselor", a spus Jorgensen, referindu-se la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

"O singură injecție de Lucentis, folosit pentru tratarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), costă 1.000 de lire sterline și un pacient trebuie să o primească în fiecare lună sau să riște orbirea", a spus el.

"Miopia severă crește dramatic și șansele de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum glaucomul și detasarea retinei", a declarat medicul.

"Este o situație foarte gravă, vedem cazuri de miopie severă de 30 de ori mai des și aceasta declanșează cele patru cauze ale bolilor oculare: cataracta, glaucomul, detașarea retinei și AMD", a adăugat el.

Dr. Irfan Jeeva, de la Spitalul Pinderfields din Wakefield, West Yorkshire, a afirmat că tot mai mulți tineri au nevoie de ochelari din cauza expunerii la dispozitivele digitale.

"Mai avem multe de învățat despre acest aspect, dar există suficiente date care să mă facă să cred că expunerea crescută la ecrane poate afecta sănătatea vizuală, sănătatea mentală, sănătatea fizică și sănătatea emoțională", a declarat Jeeva pentru BBC Look North.

52% dintre copii petrec mai puțin timp în aer liber decât părinții lor în copilărie

"Ecranele sunt destul de adictive. Au un mecanism intern de recompensă care te determină să petreci mai mult timp cu ele", a spus el.

Coaliția Globală pentru Conștientizarea Miopiei a constatat că 52% dintre copii petrec mai puțin timp în aer liber decât părinții lor în copilărie.

Anul trecut, Myopia Focus a lansat o petiție care solicita mai multe fonduri pentru NHS pentru tratarea miopiei la copii.

"Din cauza schimbărilor în stilul de viață, un număr tot mai mare de oameni prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni care amenință vederea legate de miopie. Aceasta nu ar trebui să mai fie considerată doar o amenințare potențială - este foarte reală", a declarat Jason Higginbotham, un optometrist care a inițiat campania, pentru Daily Mail.

"Vrem să exercităm presiune asupra miniștrilor să facă ceva în privința aceasta acum. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât mai puțin probabil ca copilul tău să fie expus riscului de pierdere a vederii în viitor. Avem nevoie ca guvernul să acționeze", a adăugat el.

Liu, profesor asociat de optometrie clinică la UC-Berkeley, a îndemnat părinții să limiteze timpul petrecut pe ecrane și să încurajeze copiii să se joace cât mai mult afară.

"Este nevoie să se joace cu jucării reale", a declarat Liu pentru NPR. "Este nevoie să participe la o viață reală în aer liber".

Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Un studiu realizat de către experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite, publicat în Journal of Climate anunță vești groaznice pentru turiști, înclusiv...
O femeie a cumpărat două iPhone-uri de la un vânzător online. Ce a descoperit când a deschis cutiile
O femeie a cumpărat două iPhone-uri de la un vânzător online. Ce a descoperit când a deschis cutiile
O femeie din Brazilia și-a cumpărat două telefoane iPhone de la același vânzător și a trăit un șoc atunci când a deschis cutiile. Cele două telefoane iPhone 15 Pro Max au fost găsite...
#telefoane mobile, #tineri, #risc orbire, #soare, #expunere, #copii, #parinti , #stiri sanatate