Telecabina lui Adrian Sârbu de la Sinaia a fost vândută. Cine a cumpărat-o și pe câți bani: ”Negocierea a durat ani de zile” VIDEO

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 12:28
26773 citiri
Telecabina lui Adrian Sârbu de la Sinaia a fost vândută. Cine a cumpărat-o și pe câți bani: ”Negocierea a durat ani de zile” VIDEO
Vechea telecabină din Sinaia a fost vândută FOTO brasovnet.ro

Instalaţiile de transport pe cablu din Sinaia care fac legătura între staţiune, Cota 1400 şi Cota 2000 au fost cumpărate de Primăria Sinaia.

Vechiul teleferic și telecabina construită în anii '70 au fost achiziționate cu suma de două milioane de euro fără TVA.

Vechile instalații de transport pe cablu au fost scoase la licitație încă din primăvara acestui an de societatea Teleferic, în umbra căreia se află omul de afaceri Adrian Sârbu. Inițial, proprietarul ceruse 3.330.533 EUR (fără TVA), acest preț nefiind pe placul autorităților locale.

În luna mai a acestui an, Vlad Oprea, primarul din Sinaia, declara că preţul este „imens”, dar că primăria ar fi interesată să le cumpere „pentru imagine”, în condiţiile unui preţ mult mai mic decât cel anunţat.

Astfel că, la ultima licitație proprietarul a scăzut prețul de pornire la două milioane de euro, societatea Transport Urban, aflată în subordinea Consiliului Local Sinaia, fiind singurul ofertant.

”Am câștigat licitația. După licitație avem termen de 30 de zile pentru a încheia contractul de vânzare cumpărare. Cred că dintotdeauna ne-am dorit achiziționarea. A fost un proces de negociere care a durat ani de zile. Nu merita achiziționarea pe suma de patru milioane de euro pe care ei au scos-o în urmă cu un an”, a declarat Maria Floricică, manager SC Transport Urban Sinaia.

Aceasta a precizat că nu este clar la acest moment dacă telecabina veche va funcționa la începutul sezonului de iarnă din acest an, fiind nevoie anterior de o verificare tehnică minuțioasă a instalațiilor.

”Nu vă pot da un interval de timp. Mai sunt trei săptămâni până la închiderea contractului de vânzare cumpărare și apoi vedem. Preluăm și vedem. Nu știu dacă va funcționa de la începutul sezonului, probabil undeva în luna ianuarie. Eu nu știu la momentul acesta ce vom prelua. Pe hârtie știu. Starea telecabinei... ei spun că este bună. Eu va trebui să merg acolo cu o echipă tehnică să evaluez lucrurile. Ei au autorizație de la ISCIR, dar evaluarea noastră efectivă a tuturor sistemelor tehnice nu a avut încă loc. Prin urmare după ce o vom achiziționa va trebui să intrăm atunci să vedem care e starea lucrurilor și în ce măsură ne putem asuma funcționarea. Atâta vreme cât ele au autorizație ISCIR eu îmi imaginez că sunt în regulă”, a precizat Maria Floricică.

Ce a cumpărat primăria

Bunurile scoase la vânzare sunt: instalaţii de transport pe cablu - Telecabina dubla Cota 1400, construită în 1970, cu o capacitate de transport de 350 persoane/h, lungimea traseului fiind de 2.328 m. Sunt scoase la vânzare inclusiv clădirile unde se află staţiile de pornire, respectiv sosire (Cota 1400) stâlpii de susţinere, motoarele de tracţiune, echipamentele electrice, sisteme de cabluri şi cele două cabine, potrivit imobiliare.ro.

Cel de-al doilea traseu scos la vânzare se referă la tronsonul de telecabină care pleacă de la Cota 1400 şi ajunge la Cota 2000, traseu care are o lungime de 1.945 de m, în preţul total intrând şi clădirea care adăposteşte staţia finală, plus cele două telecabine aferente şi instalaţiile de control şi acces. Capacitatea de transport pe această porţiune este de 300 de persoane/h.

Odată cu vechea telecabină au fost scoase la vânzare telescaunul de la Cota 1400 la Cota 2000, construit în anul 2006, dar şi vechiul telescaun inaugurat în anul 1975, fiind preluate și acestea de administrația public locală.

În luna mai a acestui an, edilul din Sinaia preciza că la telecabine şi telefericul vechi nu au mai fost făcute investiţii serioase în ultimii ani, firmele italiene care le-au construit ”au dat faliment de 25 de ani”, iar mentenanţa este costisitoare, dat fiind că piesele de schimb se găsesc cu dificultate şi doar la comandă, la preţul aferent. În ultimii ani au tot fost înregistrate incidente la infrastructura veche de transport pe cablu, turiştii rămânând blocaţi în telescaun. Deși adevărate, motivele invocate atunci de primarul din Sinaia făceau parte, cel mai probabil, din strategia de negociere.

Telecabina veche are marele avantaj că poate prelua turiști direct din centrul stațiunii, în condițiile în care, prima stație a Gondolei este la Cota 1000.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#telecabina, #telecabina Sinaia inchisa, #Adrian Sarbu, #licitatie, #primaria Sinaia, #partii Sinaia , #stiri sociale