Spania impune taxe temporare companiilor din sectoarele strategice: ”Trebuie să împărţim corect povara crizei”

Marti, 12 Iulie 2022, ora 18:41 1546 citiri
Guvernul estimează că va aduna aproximativ şapte miliarde de euro în urma impunerii noilor taxe FOTO Facebook / Pedro Sanchez

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat marți, 12 iulie, introducerea temporară a unei taxe pentru companiile din energie și pentru bănci. Banii obținuți vor fi folosiți pentru sprijinirea cetățenilor afectați de scumpirea energiei și majorarea inflației, relatează Reuters.

În 2023 și 2024, guvernul estimează că va aduna din aceste taxe două miliarde de euro pe an.

În cazul companiilor din energie, taxa va fi pusă pe profiturile excepţionale din acest an şi anul viitor.

Taxa care vizează instituţiile financiare ar urma să aducă venituri suplimentare de 1,5 miliarde de euro pe an, a spus premierul Pedro Sanchez într-un discurs în Parlament. Sanchez a menționat că băncile mari vor fi ”impozitate” pentru că beneficiază deja de creşterile (aşteptate) dobânzilor.

”Trebuie să împărţim în mod corect povara acestei crize, nu cum s-a întâmplat la precedenta criză, când povara a căzut pe cei mai vulnerabili”, a spus premierul spaniol.

Despre rata mare a inflației, cauzată de războiul din Ucraina, șeful guvernului de la Madrid a spus că este cea mai mare provocare pentru Spania, asemănând-o cu ”o boală gravă a economiei care sărăceşte pe toată lumea, în special grupurile cele mai vulnerabile”.

Pedro Sanchez a mai anunțat și majorarea burselor elevilor de peste 16 ani cu 100 de euro pe lună și acordarea mai multor bilete de tren gratuite pentru călătorii, pentru trenurile suburbane şi pe distanţe medii, în perioada septembrie - decembrie.

Guvernul a aprobat și un plan de dezvoltare imobiliară care prevede construcţia a 12.000 de locuinţe în Madrid.

Costurile măsurilor anticriză anunţate anul acesta de autorităţile spaniole se ridică la 15 miliarde de euro, notează Adevărul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News