Cum ne lovesc majorările de taxe în toiul scumpirilor: ”Nu este exclus să ne trezim cu evaziune fiscală”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 21:50
4129 citiri
Cum ne lovesc majorările de taxe în toiul scumpirilor: ”Nu este exclus să ne trezim cu evaziune fiscală”
Taxele vor continua să crească FOTO: Unsplash.com

Un set de măsuri care ar putea fi aplicabile de la 1 ianuarie 2023 și care urmează să majoreze unele taxe au fost decise de politicienii din coaliția de guvernare la începutul acestei săptămâni.

Astfel, potrivit unor surse liberale citate de News.ro ar urma să fie adoptate creșteri de TVA pentru industria Horeca, băuturi carbogazoase cu zahăr, vor crește impozitele pentru jocurile de noroc și pentru dividende dar vor fi și scutiri de impozit pentru salariile din agricultură și construcții.

Consultant economic: ”Nu este exclus să ne trezim cu o evaziune fiscală în aceste zone”

Deciziile par să nu fie însă foarte bine susținute de realitatea din țară, iar creșterea unor taxe în plină criză nu poate duce decât la evaziune fiscală sau faliment în unele cazuri.

”Necesitatea atragerii a mai multor bani la buget, este normală, esențială, în contextul deficitului bugetar. Problema se pune dacă în vreme de criză, pentru că noi mergem spre o criză economică puternică, este bine și sănătos să crești taxele.

O regulă de aur spune că în perioadă de criză nu crești taxele. Nu impui mai multe biruri pe cifra de afaceri, lăsând o gură de oxigen companiilor să poată trece cu bine peste aceste vremuri fără să disponibilizeze personal și fără să se blocheze din punct de vedere financiar”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Conform surselor liberale, ar urma să crească TVA de la 5% la 9 % pentru industria Horeca.

De asemenea, se estimează că TVA va crește de la 9 la 19% pentru băuturile carbogazoase cu zahăr iar acciza pe alcool și tutun va crește de asemenea.

Pe de altă parte, s-ar fi decis un impozit de 40% pentru jocurile de noroc.

”Creșterea taxelor pe consum, pentru că putem vorbi despre bunuri de consum, reflectă situația dificilă în care se află statul, dar pe de altă parte, reflectă faptul că nu există o strategie coerentă legată de impozitarea din România. Sunt măsuri punctuale, fără studii de impact, fără un calcul exact legat de încasările și de efectele posibil negative generate de aceste măsuri.

Nu este exclus ca cel puțin în zona tutunului, a alcoolului, a jocurilor de noroc, a viciilor în general, să ne trezim cu încasări dimpotrivă mai scăzute și o creștere a evaziunii fiscale în niște sectoare care cu greu a scăpat de această zonă (de evaziune) în ultimii ani”, a mai spus expertul.

Și creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, inclusiv pentru companiile de stat este o măsură care ar putea afecta economia.

”Creșterea impozitului pe dividende reprezintă o măsură prin care statul vine să penalizeze pe cei care încearcă să facă profit în această perioadă.

Impozitele pe dividende erau mici dar încurajau inițiativa privată. Să crești impozitele pe dividende înseamnă să îngustezi culoarul de profitabilitate al întreprinzătorilor cu efecte greu de estimat legate de investițiile din 2023.

Nu este inclus ca o astfel de decizie să influențeze potențialul investițional al României în perioada următoare, mai ales în zona micilor întreprinzători care își câștigau o mare parte din bani pe acest tip de impozitare”, a mai spus Adrian Negrescu.

De asemenea, o măsură pe care s-a ajuns la un acord este scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei.

Cum ne ajută ”ajutorul pentru combustibil”

Mecanismul de reducere cu 50 de bani la carburanți va fi adoptat cel mai probabil miercuri, 29 iunie, în ședința de Guvern, dar e posibil să nu vedem peste tot scăderea, de la 1 iulie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în urmă cu o săptămână, că guvernul a decis să compenseze câte 50 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă. Măsura se va aplica timp de trei luni și e valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori, scrie G4 Media.

Premierul Ciucă a mai spus că bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni, jumătate din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat. Premierul nu a spus însă de unde va veni cealaltă jumătate.

Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei.

Cât de mult îi ajută această compensare pe cetățenii de rând?

”Este o picătură într-o mare de probleme, un ajutor insignifiant din punct de vedere economic dar relevant în privința modului în care autoritățile percep zona de fiscalitate pa carburanți.

Carburanții reprezintă unul dintre elementele esențiale care contribuie la creșterea inflației iar faptul că autoritățile nu găsesc soluții pentru a tempera creșterea prețului carburanților denotă faptul că până la urma urmei statul are de câștigat din inflație iar interesul său este ca în acest moment este să exploateze momentul, să exploateze acest val de inflație pentru a aduna mai mulți bani la buget.

Pentru oamenii simpli, pentru companii, cei 50 de bani pe litrul de carburant nu reprezintă aproape nimic dar, vorba președintelui, ”s-a dat și nu s-a luat”, până la urma urmei.

Rămân semne de întrebare despre cum va fi pus în aplicare acest mecanism, neștiind în acest moment care este modalitatea prin care companiile vor fi forțate practic să renunțe la o parte din încasări pentru a susține cei 0,25 de bani stabiliți de către guvern ca și contribuție a sectorului privat, a benzinarilor”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Nicolae Ciucă a mai spus spus în ședință că PNL de luni, 27 iunie, că nu susține si nu va fi de acord cu introducerea de taxe suplimentare, astfel că ideea PSD privind taxa de solidaritate nu se va aplica.

Preşedintele PNL le-a spus colegilor că Guvernul va încerca să atragă investitori, în condiţiile în care investiţiile directe au crescut cu 34%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#taxe noi Guvern, #impozit dividente, #accize tutun, #accize alcool, #pret benzina , #stiri economice