Guvernul discută joi taxarea suplimentară a jocurilor de noroc. Cât estimează autoritățile că vor colecta

Miercuri, 04 Octombrie 2023, ora 22:25
6784 citiri
Guvernul discută joi taxarea suplimentară a jocurilor de noroc. Cât estimează autoritățile că vor colecta
Guvernul vrea să taxeze suplimentar jocurile de noroc FOTO / Pixabay

Guvernul discută joi în ședință proiectul privind taxarea suplimentară a jocurilor de noroc și noile reguli pentru acest sector.

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului apare o “analiză referitoare la proiectul de ordonanță”, însă surse guvernamentale consultate de Economedia și G4Media arată că proiectul de ordonanță va fi adoptat joi.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seară, ordonanța de urgență prin care va taxa suplimentar jocurile de noroc pentru a finanța deficitul bugetar. Cele mai importante modificări sunt: taxe noi pentru companii, va fi interzis alcoolul în locații, se va înființa un registru al companiilor și sediilor, iar garanțiile depuse de companii se majorează.

Guvernul estimează că va colecta în plus, prin aceste măsuri, 132 de milioane de lei până la finalul acestui an, 450 milioane de lei anul viitor și 470 milioane de lei anul următor, scrie Economedia.

Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Va fi interzis alcoolul în locații

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, s-a impus instituirea unei interdicții privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.

Se înființează un registru al companiilor și sediilor

Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalității organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât și protecția ordinii și a sănătății publice, ținând cont și de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicției acordării unor tipuri de autorizații, cât și a exploatării unor anumite mijloace de joc. Mai mult se impune instituirea obligativității creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online ce va cuprinde: – denumirea comercială și numele firmei, pentru operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități reglementate de către prezentul act normativ; – adresa sediului operatorului; – adresa fiecărui spațiu comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locația respectiva; – seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat pentru respectivul operator.

Cresc garanțiile depuse de companii

Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în fața obligațiilor legale, se impune creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
#taxe jocuri noroc, #proiect Guvern, #jocuri de noroc, #loterie , #stiri taxe