Timbrul de mediu: Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi o masina inmatriculata inainte de 2007

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 08:40
30758 citiri
Timbrul de mediu: Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi o masina inmatriculata inainte de 2007
Foto: Mirela Oprea/Arhiva personala

Soferii care vor sa-si vanda masina inmatriculata inainte de 2007 trebuie sa plateasca timbrul de mediu, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a fost data in contextul in care legislatia nu era aplicata la fel de toate instantele judecatoresti.

Timbrul de mediu a fost instituit la inceputul anului 2013, printr-o ordonanta de urgenta, care stabileste ca aceasta taxa este platita pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Romania, precum si cu ocazia vanzarii unei masini pentru care nu a fost achitata anterior nicio alta taxa de inmatriculare sau de poluare.

Legislatia in materie prevede ca timbrul se achita pentru toate autovehiculele inmatriculate in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, pentru care se solicita transcrierea dreptului de proprietate.

Totusi, instantele din tara au aplicat diferit legislatia.

Mai exact, dupa cum se arata in decizia ICCJ nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 834 de luni, 17 noiembrie, unele instante au considerat ca prevederile legale instituie o discriminare intre bunurile provenite de pe piata interna si bunurile provenite din alte state membre ale Uniunii Europene, aflate in situatii similare.

In acelasi timp, alte instante au apreciat ca legislatia nu instituie o discriminare intre autovehiculele achizitionate din Romania si cele luate dintr-un stat membru al Uniunii Europene si nici nu sunt contrare art. 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Astfel, conform actului normativ citat, in ceea ce priveste un autovehicul second-hand cu prima data de inmatriculare anterioara datei de 1 ianuarie 2007, nu a existat o certitudine a interpretarii unitare a legislatiei in vigoare.

ICCJ lamureste situatia

Aceste prevederi au fost clarificate recent, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca timbrul de mediu va fi platit si pentru masinile second-hand provenite de pe piata interna a caror prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007.

Hotararea este cuprinsa in decizia ICCJ publicata luni, in care se mentioneaza urmatoarele:

"Dispozitiile art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (...) si ale art. 1 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 (...), se interpreteaza in sensul ca timbrul de mediu se datoreaza si in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piata interna a carui prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007", potrivit actului normativ citat.

Cu alte cuvinte, soferii care si-au inmatriculat masina inainte de anul 2007, dar vor sa o vanda acum, trebuie sa plateasca timbrul de mediu.

Asadar, decizia data de ICCJ vine pentru a clarifica aceste aspecte si pentru a impune o practica unitara la nivelul instantelor judecatoresti.

Masura nu este cu adevarat o noutate, caci, inca din anul 2013, Rovana Plumb, ministrul Mediului la acea data, anuntase acest lucru:

"Posesorii de autoturisme inmatriculate inainte de anul 2007 vor plati aceasta taxa numai in situatia in care va exista o tranzactie comerciala".

Cine are masina inmatriculata inainte de 2007 plateste timbrul de mediu doar la vanzare

Mirela Oprea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#timbru mediu masina 2007, #noutati timbru mediu, #plata timbru mediu , #timbru de mediu
Comentarii
Poza inovator
inovator
rank 5
Daca proprietarul este neamt si isi vinde masina unui roman,