Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:40
8661 citiri
Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Mai multi deputati din Opozitie au inaintat o initiativa legislativa in scopul modificarii actului normativ privind timbrul de mediu, in sensul reducerii valorii taxei pentru masinile produse in Romania.

Initiativa alesilor se afla, insa, in contradictie cu obligatiile asumate de tara noastra in momentul aderarii la Uniunea Europeana, arata reprezentanti ai mediului legal.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pe 25 martie si inaintata la Senat in aceeasi zi de deputati PDL si PP-DD, vizeaza reducerea cu 75% a timbrului de mediu pentru masinile produse in Romania.

"S-a pornit de la ideea din 2007 de a se sprijini productia din Romania, produsele 'Made in Romania'", a spus deputatul PDL Camelia Bogdanici, unul dintre initiatori, pentru Ziare.com.

"In 2007, in timpul Guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, romanii au fost indemnati sa sprijine economia nationala prin achizitionarea de produse 'Made in Romania'. Cei care au achizitionat produse in tara noastra si vandute prin intermediul unor dealeri autorizati din Romania au reprezentat un real suport pentru economia nationala. Insa la acel moment nu se discuta inca despre taxa de poluare, despre taxa de emisii poluante sau despre timbrul de mediu (...)

In concluzie, consideram absolut necesara si benefica aceasta modificare de ordin legislativ, care vine sa sprijine producatorii autohtoni de autovehicule printr-o taxa de timbru cu valoare redusa", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

Prin urmare, deputatii propun modificarea si completarea articolului 5 din Legea nr.9/2012 prin adaugarea alin. 4: "In cazul autovehiculelor fabricate in Romania si achizitionate de la distribuitori autorizati potrivit legii, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa de poluare pentru autovehicule si care nu fac parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, valoarea totala a taxei va fi de 25% din cuantumul total calculat de organul fiscal competent pentru inmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate a autovehicului".

Potrivit deputatului Camelia Bogdanici, un impediment in calea materializarii unei astfel de initiative ar fi faptul ca aceasta vine din partea Opozitiei.

"Am semnat cei din Opozitie. De obicei, chiar lucrurile care sunt realizate nu sunt votate de cei de la putere", a spus deputatul, amintind ca ideea este totusi pornita din timpul Guvernului liberal Calin Popescu-Tariceanu.

Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

"Legal nu este posibil"

Dincolo de socoteli politice, exista cadrul legal in care Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate introduce masuri fiscale pentru favorizarea produselor nationale in raport cu cele din spatiul UE.

"Odata cu semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat obligatia de a respecta Tratatul Constitutiv al Comunitatii Europene, care prevede foarte clar faptul ca nu se pot institui normele legale care sa vizeze protejarea productiei interne, pentru ca s-ar institui o discriminare intre produsele nationale si cele din restul spatiului UE", a mentionat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

Astfel, in articolul 148 alin. 2 din Constitutie se precizeaza urmatoarele: "Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Iar prin art. 90 (devenit art. 110) paragraful 1 din Tratatul Constitutiv al Comunitatii Europene se interzice instituirea de taxe in scopul protejarii sau favorizarii productiei interne in competitie cu produsele din UE.

"Initiativa este facuta cu buna-credinta, dar legal nu este posibil, aduce atingere unor principii de baza ale functionarii pietei comune europene. Trebuia, in momentul in care am aderat la UE, sa negociem alte conditii", a afirmat avocatul.

Scurt istoric al taxei auto

Ideea taxarii poluatorului a luat fiinta in Romania in 2006, cunoscand de atunci un parcurs bulversant si incalcand constant normele europene.

O masura vizand introducerea unei taxe ecologice la inmatricularea autovehiculelor provenite din UE dupa 1 ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a fost rapid inclusa de Guvernul Tariceanu in Codul Fiscal din iulie 2006, cu aplicare din 2007. Incalcarea evidenta a principiului nediscriminarii produselor importate fata de produsele interne a atras reactii prompte din partea Comisiei Europene, concretizate printr-o procedura de infringement.

Intre avertismentele Comisiei Europene si procesele intentate si castigate de proprietarii de masini, controverstata taxa a fost succesiv modificata, suspendata, redenumita.

Cea mai noua formula, timbrul de mediu, pastreaza in mare aerul de nebuloasa al predescesoarelor ei si, sustin specialistii, continua sa incalce, printre altele, legislatia comunitara prin ingradirea dreptului la libera circulatie a marfurilor in UE, in contextul in care nivelul cel mai ridicat al taxei se aplica pentru masinile second-hand cel mai des importate.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Asadar, o masura fiscala suplimentara de tipul reducerii cu 75% a acesteia pentru masinile produse in Romania accentueaza caracterul de discriminare si nu poate fi privita cu ochi buni de CE.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#timbru mediu redus, #masini Romania reducere taxa, #taxa auto 2013 , #timbru de mediu