Taxa de poluare: Vor mai putea romanii sa cumpere si sa vanda masini? - Interviu

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 12:34
7289 citiri
Taxa de poluare: Vor mai putea romanii sa cumpere si sa vanda masini? - Interviu
Foto: Arhiva

In ciuda faptului ca specialistii sustin, in continuare, ca taxa de poluare contravine legislatiei europene, aceasta va intra in vigoare pe 13 ianuarie, dupa ce Guvernul s-a grabit sa aprobe normele metodologice de aplicare a legii, cu toate ca acestea ar fi trebuit sa fie in dezbatere publica pana pe data de 19 ianuarie.

Taxa de poluare in formula care va intra in vigoare rezolva doar o parte din problemele ridicate in trecut de aceasta lege, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, respectiv cea legata de discriminare, avand in vedere ca, acum, se va aplica la toate masinile, cu exceptia celor detinute de stat, de exemplu.

In plus, taxa va conduce la procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece incalca dreptul constitutional la garantarea proprietatii, a explicat Piperea, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Cat de legala este taxa de poluare in forma in care va intra in vigoare pe 13 ianuarie?

Autorii proiectului spun nu numai ca este legala din punctul de vedere al Uniunii Europene, dar ca s-a si ocupat cu colectiv de la Comisie, care a spus ca este OK. Din punctul meu de vedere, este doar asa, un fel de PR din partea Guvernului, pentru ca, in realitate, problema este rezolvata doar partial, cu discriminarea.

Aparent, se rezolva chestiunea care a fost ridicata de doua ori anul trecut, de Curtea de Justitie a Uniunii Europene si de Curtea de Casatie. In 14 noiembrie, Curtea de Casatie a spus si ea ca taxa este ilegala si ca trebuie restituita imediat.

Acum, taxa se aplica tuturor masinilor. Dar, taxa nu se restitutie doar in proportie de 25 la suta si, in plus, nu se restituie in situatia in care figurezi in evidenta Fiscului cu alte datorii. E practic imposibil sa nu ai niste datorii la Fisc, in consecinta, cei care sperau ca vor lua niste banuti, trebuie sa se gandeasca de doua ori. S-ar putea sa fie niste datorii pe care nici nu stii ca le ai.

Cine si-a cumparat si o masina acum 2 - 3 ani, se asteapta sa-si ia inapoi niste bani si se duce la Fisc si vede ca trebuie sa plateasca o taxa locala, o amenda etc. Nu este asa de placut sa observi ca nici banii aia nu ti-i dau inapoi. In mod normal, ar fi trebuit sa se restituie, pentru ca asta a spus Curtea, ca este ilegala taxa, prin urmare trebuie data inapoi de urgenta si fara nicio alta conditionare.

Care este principala problema ridicata de taxa de poluare?

Nu pot sa ma gandesc decat cu teama la ce procese se vor declansa pentru incalcarea dreptului la garantarea proprietatii, care este un drept constitutional. Este si prezent in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, deci ne vom trezi cu procese la CEDO, nu la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Exemplu: O Dacia cumparata inainte de 1 ianuarie 2007 si pe care ati putea sa obtineti maximum 2.500 de euro. Ca sa poti s-o vinzi, trebuie sa platesti o taxa care, din cate am inteles din calcule, ajunge la 1.500 de euro pentru acest tip de masina, de aceasta vechime. Cine iti da 4.000 de euro pentru o Dacie din 2005 sau 2006? Daca ar avea 4.000 de euro, omul respectiv ar cumpara o Dacie in leasing, eventual.

Ce inseamna acest lucru? Pe de o parte, nu-ti mai poti exercita dreptul de dispozitie asupra proprietatii tale, ceea ce inseamna, practic, ca se neutralizeaza dreptul de proprietate, ceea ce este interzis. Constitutia interzice nationalizarile sau exproprierile exprese, dar si pe acelea implicite, cum este cea de care vorbim.

Pe de alta parte, daca nu poti sa vinzi Dacia respectiva, o vei folosi ani de zile, ceea ce inseamna ca vei polua. Cum respecta guvernul principiul "poluatorul plateste", cand determini omul sa foloseasca masina pana scoate untul din ea, poluand.

Ce impact va avea taxa in mediul economic si pentru consumatori?

Eu vad niste consecinte economice mult mai drastice. Pana la urma, omul va spune: asta e, nu mai pot sa vand masina, ma descurc eu cumva. Consecinte economice sunt in situatia societatilor de leasing care au parcuri de masini, la propriu, constituite din deposedari. Si asa era greu sa le vanda si fara aceasta taxa.

Sunt foarte multe firme care se ocupa cu vanzari de masini rulate, inclusiv grupuri mari, care vor avea dificultati majore, pentru ca aproape se dubleaza pretul masinilor.

Mai este o chestiune care se observa doar la o analiza mai atenta. Sa spunem ca ati luat masina inainte de 1 ianuarie 2007 in leasing si acum urmeaza sa o cumparati la valoarea reziduala. Intrebarea care se pune - si eu nu am gasit o solutie clara in lege - este daca se aplica o taxa de poluare si aici si, daca da, pe ce suma: pe valoara initiala sau cea reziduala. Daca se aplica pe valoara initiala, este evident ca va fi o taxa de poluare uriasa, care iti va interzice sa-ti cumperi masina la valoarea reziduala.

Veti spune: cum poti sa vorbesti de o taxa auto in aceasta situatie, pentru ca a platit-o societatea de leasing. Nu, e vorba despre o perioada in care nu exista taxa de prima inmatriculare sau de poluare, inainte de 1 ianuarie 2007. Intra in aceasta discutie, cel putin teoretic.

Ce solutii vor avea romanii care vor sa-si vanda masinile vechi?

Un alt efect este insecuritatea circuitului civil ridicata si, pana la urma, de insecuritate pe drumurile rutiere din Romania. Daca oamenii nu vor mai putea sa-si vanda in mod legal rablele, pentru ca taxa de poluare este prohibitiva, atunci le vor "vinde" prin intermediul procurilor, contractelor de comodat etc. Se va reinvia practica din urma cu 15 ani, cu procurile. In perioada respectiva, fundatiile si asociatiile erau singurele care puteau sa importe masini mai vechi de 8 ani, pe care le "vindeau" prin procura.

Insecuritatea circuitului civil se leaga de faptul ca persoana care conduce nu este si proprietar. Asta inseamna ca proprietarul se poate trezi ca este, in continuare, platitor de taxe, rovinieta si asigurari.

Insecuritatea rezida si in faptul ca nu poti sa-ti inchei o asigurare pe masina respectiva, pentru ca nu esti proprietar. Se intampla accidente si raman neacoperite.

Si exista si insecuritate la propriu pe drumurile rutiere: cum mai poti sa-l identifici pe cel cu procura, cand proprietarul este necunoscut. Este la fel de periculoasa aceasta practica a procurilor ca si practica de a inmatricula masini in Bulgaria, de exemplu. Romanul este inventiv, va gasi o modalitate de ocolire si a acestei taxe.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#taxa poluare, #taxa auto, #plata taxa poluare , #taxa auto